Corsair M55 RGB Pro Review


Naast hun nieuwe custom water gear lanceerde Corsair ook nog stilletjes, althans iets minder luid dan hun custom koeling, twee nieuwe muizen. Vandaag bespreken we de M55 RGB Pro, een relatief betaalbare muis rond de 5 tientjes die zich richt op zowel rechts- als linkshandige FPS en Moba gamers. Dit doen ze door te focussen op goede switches, een laag gewicht, en uiteraard onmisbaar voor de linkshandigen: een symmetrisch design.


Bouw en features


Fysiek is de M55 RGB Pro relatief simpel zoals de prijs doet vermoeden. Hard plastic, weinig poespas, maar wel enorm degelijk. Het is altijd lastig om een laag gewicht, in dit geval 86 gram, te combineren met het gevoel van kwaliteit. Echter in dit geval kan je er stevig in knijpen en geeft de M55 niks mee.


Hoewel het geen grote muis is loopt hij wat uit naar achteren, hierdoor voelt hij toch stevig handvullend voor kleine en middelgrote handen. Zelfs met een grote hand voelt hij niet heel compact, al merk ik wel op dat een symmetrisch design je wel moet liggen. Het is een bekende keuze om linkshandigen aan te spreken, ten koste van wat ergonomie. Het is echter wel een vrij gangbare vorm die je aan praktisch iedereen kan geven. Niemand zal hem ultiem comfortabel noemen, al verschillen smaken natuurlijk, maar hij is wel heel toegankelijk voor iedereen zonder hele specifieke smaak.


Heel positief: we zien en voelen top switches, ook aan de zijkant. Lekker scherpe en heldere clicks in elk geval. Wel had ik in de primaire knoppen graag iets van een kuiltje gezien waar je vingers dan natuurlijk invallen, maar dat went snel genoeg. Uiteraard knoppen aan beide kanten, en je kan in de software selecteren welke hand je gebruikt zodat de andere kant uit staat, of die knoppen eventueel naar eigen inzicht invullen.


Het scrollwieltje is relatief licht en mist wat duidelijke stappen, maar is wel fijn voor dagelijks gebruik. Niet bijster opvallend of anders dan het gros van de muizen.

Software en praktijkervaring


Los van wat ik al schreef over de vorm valt er weinig op aan te merken. Zolang een muis kwalitatief ok is, en de M55 is dik OK, is het vooral subjectief en natuurlijk de vraag hoe de sensor het doet.

Die gebruikte PWM3327 sensor is enerzijds een sub-topper, of een moderne mid-range sensor, maar anderzijds één die in de praktijk in de meeste taken niet van een top sensor te onderscheiden is. Maximale acceleratie bijvoorbeeld zijn eerder theoretische beperkingen dan praktische. Puur op gevoel, maar ook in de test, dien we de sensor dan ook gewoon goed stand houden. Zowel op een typische 800-1600 DPI, als op een lagere 400 DPI voor low sense swipes.

De lift-off distance is echter wel echt een dingetje, want die is opvallend hoog waardoor ultra low sense gaming gewoon niet ideaal is met de M55 RGB Pro. Ik merk het in elk geval sterk in mijn eigen FPS ervaring op low-sense.

Opvallend genoeg biedt de software ook geen optie om daar wat aan te doen. Knoppen aanpassen kan, DPI ook, inclusief complexere sniping DPI settings, maar wat de sensor prestaties betreft heb je letterlijk niets te tunen. Je hebt dus wel één van de betere software packages, maar echt veel profijt haal je er niet uit met deze muis.


Conclusie


Die kanttekeningen hoeven op zich geen breekpunt te zijn, maar op dit prijspunt heb je gewoon enorm veel goede muizen die minder kanttekeningen incasseren. Vooral Logitech’s G403 die momenteel iets goedkoper is laat zien dat je in dit segment wel een top sensor kan krijgen die in staat is de lift-off distance te calibreren of strakker te houden. Top switches zijn een fijn voordeel van de M55 RGB Pro, maar ook die zijn niet langer uniek op dit prijspunt. Zelfs Corsair’s eigen, en objectief uitstekende M65 Pro en Ironclaw kosten grofweg hetzelfde en laten zien dat je meer kan krijgen voor hetzelfde geld: betere switches, meer knoppen, chiquere afwerking, etcetera. Wellicht is juist het feit dat recente Corsair muizen zoals de Ironclaw (Wireless) en nieuwe M65 in mijn optiek juist heel goed voor de dag kwamen de reden dat ik nu eigenlijk een beetje lauw reageer op deze M55.

Begrijp mij niet verkeerd, de M55 RGB Pro is een objectief best prima muis met all-round fijne sensor en hele fijne switches, maar er zijn zo veel prima of zelfs perfecte muizen dat het hard zoeken is naar een argument ‘waarom deze’. Alles in één softwarepakket willen houden is nog wel een argument in het voordeel van Corsair, hun iCue software behoort echt tot de beste op de markt, maar als je om RGB geeft heeft Corsair veel fraaiere muizen.

Voor linkshandigen is de keuze een stuk minder en is de M55 RGB Pro wel een leuke toevoeging aan de markt. Maar voor hen lonkt de Sensei 3 10 met een strakkere lift-off distance voor een paar euro meer. Hij is echter net nieuw, dus de straatprijzen moeten nog wat zakken, maar in mijn optiek hoort deze muis gezien de kanttekeningen minimaal een tientje te zakken. Zo blijft het prijsverschil met de Sensei significant, en kan hij een beetje sparren met de Cougar Minos X3 (iets goedkoper, mindere duimknoppen), de Aorus M2 (kleiner, wat minder stevig, maar veel goedkoper) en nog enkele andere muizen met ieder hun eigen concessies.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.