Corsair M75 Air Review


De Corsair M75 Air is een nieuwe gaming muis met een focus op een laag gewicht, draadloze functie, rappe switches en een minimalistische vormgeving. De nodige merken bieden een product wat binnen die beschrijving valt, maar voor Corsair is het wel een relatief nieuwe stap, tot dusver hebben we vooral veel grotere muizen van hen gezien.

Maar ze gaan nu dus de kant op van de echte moderne FPS muis, en in deze review bespreken we hoe dat uitpakt.


Corsair M75 Air Design


Corsair volgt de bekende weg met het design van de M75 Air. Symmetrisch ontwerp, zo min mogelijk fratsen om het gewicht lekker laag te houden (in dit geval een keurige 60 gram), maar wel een degelijke constructie die niet mee geeft. Het blijft apart om te bespreken gezien een zwaardere muis degelijker voelt, maar een lichter gewicht is nu eenmaal beter als je in competitieve games mee wilt kunnen, en Corsair raakt hier een uitstekende balans tussen minimaal gewicht zonder consessies te hoeven doen.



De vorm hebben ze ook niets exotisch mee gedaan, wat resulteert in een hele snelle gewenning als je al eens eerder een dergelijke muis hebt gehad. Vergeleken met de huidige Logitech G Pro Superlight daily driver is de vorm vrijwel hetzelfde, zij het dat Corsair net een marginaal beetje meer de hand vult. Zelf met grote handen ben ik inmiddels aan kleinere muizen gewend, maar zij die juist liever iets meer een handje vol hebben zullen de M75 Air wat meer waarderen.





Ondanks het symmetrisch ontwerp is het wel een echte rechtshandigenmuis, de knoppen zitten tenslotte enkel aan de linkerkant.

De switches en het scrollwiel zijn wel erg goed. Ze staan goed onder spanning en voelen scherp aan, al zit er nog iets pre-travel in wanneer je met je vingers helemaal aan de voorkant van de muis klikt. Kan nog net wat scherper dus, maar het is zeker dik prima. De keuze voor optische switches is ook positief, zo voorkomen ze één van de meest voorkomende doodsoorzaak van gaming muizen: double-click issues.


Corsair M75 Air Features en Prestaties


Als draadloze muis komt de Corsair M75 Air met een USB dongle, een lekker compact model in dit geval, die je ook onderin de muis kan parkeren. Opvallend is de toevoeging van Bluetooth, waardoor je hem ook fijn als laptop muis kan gebruiken, of om snel tussen twee devices te schakelen. Hou er wel rekening mee dat de connectie via de dongle veel sneller is en dus beter voor games, Bluetooth wil je alleen gebruiken voor werk of school. Bluetooth biedt wel een langere accuduur, tot zo’n 100 uur waar je met de dongle in iets minder dan de helft door je accu heen bent. Daarmee heeft de M75 Air een bovengemiddeld goede accuduur, al doet Logitech het op dat vlak nog wat beter met de Superlights.


Spijtig genoeg treffen we onderop een DPI switch aan, als iemand die regelmatig tussen twee opties schakelt vind ik dat een gemis. In de software moeten duiken om het aan te passen, of om een andere shortcut te maken om dit mogelijk te maken, vind ik niet ideaal vergeleken met een dedicated knop.

Verdere features is eigenlijk geen sprake van: alles draait om het minimalisme en de prestaties. En zoals je van elke moderne high-end muis mag verwachten zijn die natuurlijk dik OK. High-end sensoren zijn gewoon top tegenwoordig, en ook snelle bewegingen en acceleraties zijn geen probleem. In dat opzicht kan Corsair met de besten mee.


Dat wordt ook geholpen door de gladde PTFE gliders onderop, gecombineerd met het lage gewicht krijg je zo precies dat ultralight gevoel waar je dit soort muizen voor overweegt.



Corsair M75 Air Conclusie


Eigenlijk zijn dit soort producten inkoppertjes voor fabrikanten. Maak gewoon een lekkere lichte muis, zorg voor een degelijke constructie, top sensor, top switches, en doe geen domme dingen. Dat is precies wat Corsair doet, en het eindresultaat is dan ook gewoon een hele fijne ultra lichte gaming muis. Zeker als je de meeste van dat soort muizen wat klein vindt is de M75 Air fijn, want hij is net een tikkie groter wat de hand dan wat beter vult. Dik prima in mijn optiek.

De uitdaging zit in het feit dat er de nodige muizen zijn die binnen die beschrijving vallen, en dan moet je het of van je merknaam hebben, wat in dit geval betekent dat Corsair fans die een ultra lichte muis wilden nu eindelijk een goede optie hebben, of je moet het van de prijs of je features hebben. En de prijs is hier wel een punt: met een adviesprijs van 150 euro zet Corsair wel heel hoog in. Tal van degelijke alternatieven kosten 100 euro of minder, en dan moet je dus wel erg fan van het merk zijn, de specifieke vorm waarderen, of Bluetooth heel belangrijk vinden.

In de praktijk willen straatprijzen nog wel eens flink beter uitpakken dan adviesprijzen, wat de concurrentiepositie van een nieuwe muis in een hypercompetitieve markt dan onder druk zet. Ik wil de M75 Air dan ook niet direct té hard afrekenen op de prijs, je moet op het moment van jouw aanschaf altijd goed kijken wat actuele prijzen zijn (en van de concurrentie), echter ik wil wel heel duidelijk stellen dat de adviesprijs gewoon té hoog is gezien de huidige markt. Iedereen die die-hard Corsair en ultra light fan is kan zich daar wellicht overheen zetten, maar voor de rest denk ik dat je het beste even kan wachten tot de prijs van de M75 Air de prijs van o.a. de Superlight, Viper Ultimate, Aerox 5 en dergelijke benadert. Want wat uitvoering en prestaties betreft kan Corsair zich daar prima mee meten:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.