Showcase: Corsair ML Fans
Productpagina @ Corsair


Ventilatoren reviewen is niet iets wat je echt voor de lol doet. Hoewel het idee om een grote vergelijking te maken af en toe weer op komt zetten loop je al snel tegen een enorme muur op van uitdagingen en overwegingen. Richt je je op maximale prestaties, prestaties bij een vaste geluidsproductie, als je in een behuizing test pak je dan ITX of een grote toren, en hoe ga je om met het feit dat er ventilatoren zijn voor airflow (casefans) en andere modellen juist specifiek gemaakt zijn voor op radiatoren (en tig modellen er tussen in). Daarnaast weegt het nog zwaarder dat het gewoon ongelofelijk suf werk is om uit te voeren en de echte praktische implicaties vervolgens nog in twijfel getrokken dienen te worden.

Dat gaan we dus –niet- doen. Wat we wel gaan doen met ventilatoren is een leuke showcase maken waarin we bekijken in welke situatie deze ventilatoren interessant zijn, waar je rekening mee moet houden, maar vooral ook veel aandacht besteden aan de uitstraling; iets wat bij LED fans zeker een grote rol zal spelen. Vandaag gaat de aandacht in die vorm uit naar de nieuwe ML-series ventilatoren van Corsair, ventilatoren die zich onderscheiden met een nieuwe, unieke ‘Magnetic Levitation’ lager. Ze beloven uiteraard hele mooie dingen: stilte, performance zowel op gebied van static pressure (als radiator fan) als airflow (als casefan), een langere levensduur van 200.000 uren (dat is meer dan gebruikelijk bij de bekende Fluid Dynamic Bearings), en natuurlijk een toffe uitstraling.

Met maar liefst tien nieuwe modellen in deze ML-reeks eerst even een blik op de verschillende varianten.We zien dat Corsair een ML, een ML PRO en een ML PRO LED uitbrengt. De LED variant komt met rode, blauwe, of witte verlichting (vooralsnog geen tekenen van een RGB variant) en gezien al die modellen in zowel 120mm als 140mm uitvoering naar de markt komen zitten we vlot aan de genoemde tien. Kijkende naar de specificaties dan zitten er op technisch vlak geen verschillen tussen de niet-PRO, PRO en PRO LED varianten (uiteraard wel tussen 120mm en 140mm modellen), en de PRO aanduiding refereert enkel aan het feit dat de hoeken in rubber (dempend) zijn uitgevoerd en in passende kleurstelling komen. De niet-PRO is vooral interessant vanwege het feit dat deze als two-pack wordt verkocht, waardoor de kosten per ventilator een stuk lager liggen; iets wat bij eerdere Corsair ventilatoren zorgde dat ze veelal een interessante aanschaf waren als je op zoek was naar LED fans.

Extra aandacht voor de extreme PWM range van 400 tot 2000 RPM (voor de 140mm) of 2400 RPM (voor de 120mm), Je hoeft praktisch niet te testen om te kunnen stellen dat deze ventilatoren dus van onhoorbaar tot lekker luid afgesteld kunnen worden. Wel belangrijk om rekening mee te houden is dat je deze ventilatoren echt met PWM aan moet sturen; veel PWM fans kunnen ook met een lagere spanning in toom worden gehouden, maar Corsair benadrukt dat deze ventilatoren op 12V dienen te werken. Praktisch een groot voordeel daarbij is dat de verlichting dan ook altijd ‘vol’ aan staat, terwijl je bij dc-aansturing de lichtsterkte ziet afnemen bij een lagere RPM instelling; veelal ongewenst. Maar zorg dus voor voldoende PWM fan headers, of een hub die ventilatoren met PWM aan kan sturen.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”351614″ numshops=”3″]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.