Corsair MP400 Review


Een nieuw jaar, dus een mooi moment om wat tests te herzien. Zo was het hoog tijd om onze SSD bench wat te moderniseren. En dat vergt meer dan je zou denken. Niet alleen betekent dat dat je al je SSDs opnieuw moet testen, anders is het natuurlijk geen eerlijke vergelijking, maar tijdens dat hertesten kom je altijd wel wat resultaten tegen die extra aandacht vragen.

Eén van de punten die al wat langer op onze agenda stond was om meer AMD test rigs te hebben, we weten tenslotte dat jullie het afgelopen jaar meer AMD dan Intel processors hebben gekocht terwijl onze testbenches eigenlijk al jarenlang door Intel worden gedomineerd. En credit aan Intel, Intel test setups tonen zich al bijna een decennium extreem betrouwbaar, met veelal vergelijkbare en consistente resultaten zelfs door de generaties heen. Zelfs als we SSDs cross-generatie testen bij Intel waren de trends altijd hetzelfde (denk aan Z270->Z490). Op een AMD systeem echter? Zelfs met top-of-the-line hardware was dat soms anders. Een Samsung 960 PRO die een 980 PRO achter zich laat in een incidentele test? Of het feit dat een middenmoot SSD uit de vorige ranglijst opeens bovenaan stond, of juist andersom? Honderden testuren aan data konden we weggooien alvorens we tot een goed resultaat kwamen.

Tegelijkertijd hoorde ik vaak dat SSD resultaten lastig te begrijpen waren. Wij (en anderen) roepen al jaren dat het voor gamers weinig uitmaakt welke SSD je koopt, en hetzelfde gaat voor tal van andere doeleinden (zware video edit rigs en servers terzijde). Maar toch worden SSD reviews gedomineerd door tal van grafieken die een gemiddelde consument weinig zeggen. Een ander doel was dus om SSD resultaten begrijpelijker te maken, en ook dat zal je vandaag zien. De basis is nog altijd heel veel testen, tientallen datapunten en enkele test-dagen per SSD, maar wel met een eenvoudig, helder resultaat onder de streep.

Kortom, tijd voor een uitleg over onze SSD tests anno 2021, en dat gaan we in eerste instantie doen met Corsair’s nieuwe MP400, een Gen3 NVMe M.2 SSD met 4-bit geheugen.


De Corsair MP400


De Corsair MP400 is een instap of middenklasse SSD afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Hij maakt gebruik van 4-bit MLC (QLC) geheugen, oftewel slaat iets meer data per geheugencel op dan de meeste SSDs die 3 bits aan data per cel opslaan. Dit is een kostenbesparing en leidt normaliter tot lagere prestaties in langdure stress tests. Corsair past echter DRAM cache toe, oftewel sneller werkgeheugen om de meeste taken toch vlot aan te pakken, iets wat sommige 3-bit MLC drives (zoals de WD Blue SN550 in de grafieken bijvoorbeeld) weer niet doen, wat een 4-bit MLC drive soms juist sneller kan maken in dagelijkse applicaties.



Een groot voordeel van 4-bit MLC flash is dat je meer data kan opslaan in minder ruimte, met als gevolg dat de Corsair de MP400 ook in 4 TB en 8 TB capaciteiten kan maken. Vooral dat laatste is vrij uniek en een sterk argument voor deze SSD, tot zover ik kan zien zijn enkel de MP400 en de Sabrent Rocket Q (ook in de grafiek te zien) een optie als je momenteel een 8 TB M.2 SSD zoekt in Nederland. Kost je wel zo’n 1300 euro, maar dat terzijde. Dat is dus de andere SSD om in de gaten te houden terwijl we naar de MP400 kijken.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:
– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.
– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.
– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Hier zien we dat de MP400, op papier een instapper, toch een mooie middenklasser is, met zelfs high-end aspiraties niet ver achter de high-end alternatieven of zelfs de Gen4 opties.

Full:


Hier zien we de QLC drives, zowel de MP400 als de Rocket Q, terugvallen in positie. De DRAM en/of SLC cache wordt op een gegeven moment overladen, en de tragere QLC prestaties tonen hun karakter.

Consistency:


Hier tankt de MP400 heel hard, ruim onder de Rocket Q nog.

Zo zien we dus een duidelijk karakter voor de Corsair MP400: een goede SSD wanneer je de capaciteit in je PC wilt uitbreiden, maar één die minder geschikt is als OS drive, en ongeschikt als drive in extreme workloads.

SSD Resultaten 2021 – Wordt Vervolgd


An sich is dat al een conclusie, maar we duiken iets dieper. Voor de liefhebber, de exacte SSD test setup was als volgt:
– ASUS ROG Crosshair VIII Hero
– AMD Ryzen 9 5950X
– Corsair Dominator Platinum RGB 3600MHz
– Seasonic Prime Titanium 850W
– NZXT Kraken X62 280mm AIO
– Cooler Master Test Bench (Open Bench)
– Windows 10 Pro 20H2

Daarbij testen we de SSD in het bovenste M.2 slot zonder M.2 shield, en zit de GPU onderin. Kortom de SSD heeft weinig last van CPU en GPU warmte, maar wordt dus ook niet geholpen door een heatsink of fan. Klinkt als een eerlijke balans nietwaar?

Een aantal resultaten uit de consistency test deden ons echter twijfelen. Niet alleen die van de Corsair MP400, maar ook het sterke verval van de WD Black SN850 bijvoorbeeld, de snelste in de Quick test die de eerste keren de consistency de test niet eens overleefde (daarover binnenkort meer). Een hertest van enkele SSDs met koelblok en fan leverde dan ook interessante data op:


Als gevolg van deze getallen hebben we besloten alle SSDs nogmaals te hertesten in de consistency test met koelblok en fan. Zo kan je dus straks een betere keuze maken afhankelijk van de kwaliteit van de koeling in jouw systeem. Gezien deze test een dag of meerdere dagen duurt per SSD zal het enkele weken duren alvorens die resultaten allemaal binnen zijn, en we wilden niet nog langer uitstellen. Het is dus mogelijk dat de MP400 score in de consistency test met koeling beter uitpakt, maar het maakt ook niet uit voor de conclusie: een echte server SSD wordt het toch nooit.

Maximale snelheden


Hoewel ik neig om de meeste andere data helemaal niet te tonen, het verhaal wordt er enkel complexer op zeker als we veel kleine blokken met lage queue depths erin knallen, wil ik voor nu nog wel de sequentiële snelheden tonen. Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.




Conclusie


Kortom, er is nog wel wat werk aan de winkel voor ons. Zeker de consistency test met heatsink en fan, maar de basis lijkt mij hopelijk duidelijk? Zo niet, schiet gerust een vraag (as always: twitter of discord is het makkelijkste, links onderaan).

Voor de Corsair MP400 is het verhaal vrij simpel: Als OS drive vinden we hem echter niet super interessant, zeker niet zolang TLC SSD’s zoals de A2000 in die situatie sneller en goedkoper zijn (mits je aan 1 TB genoeg hebt). En voor extreme workstations of servers moet je uiteraard sowieso geen QLC SSD overwegen. Het is echter wel een rappe SSD als je wat extra opslag zoekt voor je systeem dankzij zijn DRAM cache, dus als een extra game drive is het bijvoorbeeld een goede optie. Zeker als je 4 TB of 8 TB erbij wilt plaatsen, want zo veel opties heb je dan niet en de MP400 behoort dan normaliter tot de goedkopere opties op de markt. Uiteraard enkel even checken of dat op het moment van jouw aanschaf ook nog zo is.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.