Samenvatting


Een nette PBT keycap set, afgemeten voor de Corsair line-up, netjes gepresenteerd met verpakking en accessoires, en niet of nauwelijks duurder dan een beetje PBT set via een Chinese of Amerikaanse import site. Het blijft een luxe product waarvan je je af kan vragen of het echt noodzakelijk is, maar het is objectief een echte upgrade over de typische ABS caps; steviger, duurzamer, en m.i. net fijner onder de vingers. Leuk als je je toetsenbordje een niveautje hoger wilt tillen.


Corsair PBT Double-Shot Keycaps review


Niet het typische voer voor een review, maar wanneer je dagelijks met veel plezier gebruik maakt van leuke Corsair mechanische toetsenborden, en zij daarvoor ook losse ‘PBT Caps’ sets verkopen, dan willen we daar natuurlijk toch even naar kijken.

Wat zijn PBT keycaps? Als concept kunnen we dat eenvoudig uitleggen, dat zijn keycaps van een hogere kwaliteit materiaal dan de standaard ABS plastic keycaps die gebruikelijk zijn in de meeste (zeker gaming) toetsenborden. ABS gaat normaliter na wat jaartjes wat glanzen, PBT blijft langer mooi, is steviger en voelt (althans voor de liefhebber) beter. De meerwaarde van ‘beter’ is zeker discutabel, de één is er gevoeliger voor dan de ander, maar PBT mag objectief beter genoemd worden.

Corsair verkoopt zowel een witte als een zwarte PBT keycap set, prijzen liggen zo tussen de 35 en 50 euro. Daarvoor krijg je een standaard 104/105 set layout, genoeg voor bijvoorbeeld de K70 MK.2 die we gaan opfrissen.

Uitpakken


Doosje. Mocht je niet goed opletten zou je bijna denken dat er een toetsenbord in zit. Intern zien we in twee lagen de keycaps netjes voorgesorteerd klaarliggen.


We zien o.a. een keycap puller, maar ook dat er zowel voor de ISO als ANSI layout knoppen zijn bijgevoegd. Het is tevens een multi-taal set, met bijvoorbeeld een 3 met pond-teken, en 4 en 5 knop met euro teken afhankelijk van jouw indeling. De in Nederland standaard verkochte Internationale layout werkt er in elk geval prima mee.

En ja, het zijn natuurlijk keurige kwaliteit PBT keycaps. Double-shot, dus met twee lagen plastic (de onderste laag is transparant en zie je alleen van de binnenzijde, en vooral ook opvallend stevig vergeleken met de standaard caps. PBT volgens het boekje.

Knutselen maar


Tja, wat doe je dan? Je Corsair K70 MK.2 cap voor cap leeghalen natuurlijk.En vervolgens weer geduldig invullen met de nieuwe caps. Uiteraard niet voordat je ze allemaal door elkaar hebt geschud want een echte geek weet elke knop precies te plaatsen toch? Toegegeven, stiekem jammer dat we niet de zilverkleurige special edition K70 hebben. Ah well, we overleven wel.
Showcase


Niet onbelangrijk voor de RGB liefhebber, de verlichting komt er natuurlijk netjes doorheen. #RGBLife etc etc.


Conclusie


PBT keycaps zijn een luxe, laat dat duidelijk zijn. Ja ze zijn kwalitatief een heel stuk beter, en we weten uit ervaring dat dit materiaal ook na jaren mishandeling er veel beter uit blijft zien dan de standaard ABS caps die vroeg of laat toch gaan glimmen, maar of je er een paar tientjes aan uit wilt geven is geheel aan jou. Wij stellen beide dat het inderdaad wat fijner voelt, vooral omdat het net wat zwaarder en ruwer is voelt het wat luxer aan, maar met de kanttekening dat wanneer je fanatiek aan het gamen of tikken bent je daar toch ook niet al te lang bij stil zal staan. Welke waarde je er aan wilt hechten zal geheel subjectief zijn.

Wat de prijs betreft dan. 35 tot 50 euro klinkt fors voor een keycap set, daar koop je tenslotte ook een aardig toetsenbordje voor, maar PBT keycaps zijn nimmer goedkoop. Zelfs een random set van een random Chinese webshop kost je al snel dergelijke bedragen, dus we zullen de prijsstelling van Corsair gewoon netjes noemen; je betaalt in elk geval niet fors meer voor het merk. En dan hebben we nog niet eens gelet op zaken als BTW en invoerkosten die je met China (of USA) aankopen soms erbij mag tellen. Daarbij voorziet Corsair je van de exacte keycaps voor hun eigen line-up, dus geen risico dat de indeling of afmetingen van bepaalde caps net anders is, plus de presentatie met een keurig gesorteerde verpakking inclusief een collectie extra keycaps en keycap puller maakt de ervaring een stuk fijner dan het openen van één grote geïmporteerde zak. Kortom: veel voordelen, weinig nadelen.

Het blijft geld, het blijft een luxe upgrade waarbij we het woord ‘nodig’ niet snel in de mond zullen nemen, maar het is wel chic spul waar simpelweg vraag naar is en waarmee je een daadwerkelijk chiquer toetsenbord neer zet. Dat voor een redelijke prijs via reguliere webshops te bestellen? Geen slechte deal als je het ons vraagt.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.