Corsair RMx SHIFT Eerste Indrukken


Ontwikkelingen op gebied van PSUs gaan vaak geleidelijk, en vaak gaat het om primair technische ontwikkelingen bijvoorbeeld op gebied van efficienctie of duurzaamheid. Belangrijk, maar zelden genoeg om echt van op te kijken.

Met de nieuwe RMx Shift probeert Corsair eens echt iets anders, een voeding die uiteraard ook klaar is voor 2023 met o.a. ATX 3.0 certificatie en aansluitingen voor de nieuwste GPUs, maar vooral opvalt met zijn aansluitingen aan de zijkant.

Binnenkort gaan we daar een leuke build mee bouwen, maar met al wat foto’s in de map doen we vast een kleine showcase en product overview. Wij kijken naar de RM1000x Shift, de RMx Shift komt uiteindelijk in 750 Watt, 850 Watt, 1000 Watt en 1200 Watt capaciteiten.


We beginnen met het meest opvallende: de connectors zitten op deze voeding aan de zijkant. Het vereist niet al te veel inbeeldingsvermogen waarom dat fijn kan zijn. In een typische ATX case kan je vaak nauwelijks bij de aansluitingen nadat de voeding en de eerste kabels geinstalleerd zitten. De verschuiving naar de zijkant maakt het toevoegen of veranderen van een kabel een stuk makkelijker.Voor sommige kabels is het kabelmanagement ook wat makkelijker, denk aan de CPU Power kabels die direct langs de zijkant naar boven kunnen. De enige kabels die normaliter nadeel lijken te ondervinden zijn die die je in de PSU ruimte wil opbergen, maar met een volledig modulaire kabel is dat niet aan de orde. Opvallend is ook dat de kabels en connectors relatief compact zijn allemaal.


De 12VHPWR connector ontbreekt uiteraard niet en heeft ook “micro aansluitingen” aan de PSU kant.

Het enige echte nadeel dat we kunnen bedenken is dat je wel wat meer ruimte nodig hebt in de breedte. In een hele smalle ATX kast zou dit wel eens een ding kunnen worden. Corsair zegt echter dat compatibiliteit geen probleem is met hun eigen cases, inclusief de populaire 4000-serie. En zo breed is die niet. We vermoeden dat het vooral cases met alternatieve layouts zijn waar je echt even op moet gaan letten: in sommige zal dit fijn uitpakken, in anderen wellicht minder.

Voor de rest is het natuurlijk gewoon een high-end RMx voeding. Dat wil zeggen: 80 Plus Gold rating, Japanse caps, een forse 140mm fan, en een mooie 10 jaar garantie. Persoonlijk worden we ook blij wanneer we zien dat de voedingen tot 50% belasting de fan stil houden, en pas vanaf 70 of 80% (afhankelijk van de capaciteit) pas serieuzer de fan aan het werk zetten. Met een klein beetje overcapaciteit hou je je PC dus ook stil.
Als nieuw model ontbreekt de ATX 3.0 spec niet, en belangrijker: de strakkere 16-pin 12VHPWR aansluiting voor de nieuwste RTX kaarten.Afsluitend


Op het eerste oog lijkt Corsair met de RMx Shift dus een mooie stap te maken. Eentje die dusdanig voor de hand lijkt te liggen dat je je afvraagt waarom we dit niet eerder hebben gezien.

Zoals gezegd gaan we er de komende weken zelf mee aan de slag in wat cases om te kijken hoe het uit pakt, maar we vermoeden dat het voor menig case een leuk alternatief zal zijn op de traditionele RMx, al zal dat ook nog een beetje afhangen van de uiteindelijke straatprijzen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.