Corsair Sabre RGB PRO review


Met Katar XT zette Corsair al hun eerste stap in het segment voor lichtgewicht muizen, met de Sabre modellen zetten ze de lijn door. En dat is maar goed ook, want eenmaal aan een lekker lichte muis gewend is de kans klein dat je nog terug wil. Je bent dan eenmaal sneller, en op de langere termijn ook zeker accurater. Ik wil in elk geval niet terug.

De Sabre staat iets hoger gepositioneerd dan de relatief betaalbare Katar, met een prijskaartje van ca 55 euro voor de Sabre Pro en 60 euro voor de Sabre RGB Pro vestigt hij zich in de middenklasse en gaat hij de strijd aan met tal van andere muizen met een laag gewicht en een top sensor. En daarin zit ook de grootste uitdaging: er zijn nogal wat goede muizen op de markt. Weet Corsair zich te onderscheiden, en zo ja, hoe?


Het eerste onderscheidende element komen we al vrij snel tegen en dat is het formaat. Ondanks zijn keurig lage gewicht van 74 gram (69 gram voor de RGB vrije versie) is de nieuwe Sabre vorm opvallend fors. Waar de meeste muizen kleiner en smaller worden blijft deze muis een prima handje vol, zelfs voor een middelgrote of grotere hand. Wil je dus een muis die wel lichter is, maar niet te klein voelt, dan is dit één van de weinige opties.





De vorm is ook meer palm grip dan fingertip, iets waar veel mensen nu eenmaal om vragen. Wel opvallend zijn de relatief gladde zijkanten, die gecombineerd met een rechterkant die wat naar binnen trekt in plaats van naar buiten uitlopen het heel actief liften van de Sabre wat ongemakkelijk aan doen voelen. De combinatie formaat en die zijkanten maakt dan ook duidelijk dat deze muis zich iets meer op de gamers met een hogere sensitivity richt dan de ultra low sense gamers die hun muis constant optillen. Vorm blijft persoonlijk, maar de doelgroep lijkt mij hier volledig duidelijk.


Waar Corsair het objectief heel goed doet is de uitvoering en de featureset. Uiteraard heb je de top sensor, dat is nu eenmaal de standaard, en de switches zijn ook gewoon helemaal strak. Ze zijn “tensioned” zoals Corsair zelf zegt, oftewel gespannen voor een rappe en bovengemiddeld strakke actuatie. Plus 50 mil click Omrons, oftewel je moet er even mee vooruitkunnen. Het scrollwiel is ook gewoon prima, beetje typisch maar dat hebben we het liefst ook, plus de duimknoppen voelen strak. Ook dit kan niet anders, er zijn te veel goede muizen om hard punten te laten liggen op de duimknoppen, maar desondanks goed te weten dat ze op de objectieve elementen geen punten laten liggen. Waar Corsair ook op focust is de nieuwe 8000Hz modus, waarbij de polling tussen je muis en PC nog sneller is dan bij muizen uit het verleden. Dit is iets waar je niet direct voor naar de winkel hoeft te rennen je gaat van 1ms naar 0,125ms dus je maximale (theoretische) winst is minder dan een milliseconde, maar inmiddels blijkt dat je dit soort verschillen al wel kan blootleggen in een droog test scenario. Merkbaar sneller voelt het nog niet in game, niet genoeg dat je andere zaken zoals jouw ideale vorm ervoor moet laten schieten, maar het is absoluut een mooie bonus als je toch al naar deze maat cq vorm neigt.


In lijn met de rest van de markt gaat Corsair ook voor de paracord cable, de extra flexibele variant dus met minder weerstand. Voelt prima, niks op aan te merken, wederom met kanttekening dat dat eigenlijk de nieuwe standaard is. Het enige waar Corsair wel weer mee op weet te vallen is hun software. Nu ben ik geen software fan, maar van de RGB- en profielsoftwarepakketten die er zijn vind ik iCue één van de fijnere. Het liefst zie ik nog een keer een lichtere versie, maar feature technisch klopt het verhaal.



Conclusie


Met een zee aan goede muizen rond de 50 a 60 euro is de juiste muis kopen al snel een subjectief verhaal. Mits een muis geen punten laat liggen natuurlijk, en Corsair springt netjes over de hoge lat van gaming muizen van vandaag heen: top sensor, strakke switches, lichte kabel, lichtgewicht constructie die toch nog stevig aanvoelt.

Vervolgens is het een kwestie van afwegen wat bij je past. Er zijn muizen die nog lichter zijn, er zijn muizen die heel bewust richten op gamers die hun muis constant tillen. Corsair maakt echter een muis die net wat meer handje-vol is, wat in mijn optiek goed past bij gamers die hun muis wat meer laten liggen of juist krampachtige gevoelens krijgen van de vele mini muizen van tegenwoordig. In dat opzicht zetten ze dus iets neer dat zowel leuk is als een duidelijke doelgroep heeft. En Corsair fans natuurlijk, want eerlijk is eerlijk, met zo weinig echt objectieve punten om muizen van elkaar te onderscheiden zal een merkvoorkeur toch ook de doorslag kunnen (of zelfs moeten) geven. Ik hou het op recommended voor een all-round goede prestatie en een prima extra keuze in de markt, waarbij je dan zelf de keuze mag maken tussen de nog iets lichtere versie, of de iets duurdere versie met RGB verlichting. Persoonlijk? 5 gram merk je toch niet, pak dan welke je er zelf leuker uit vindt zien.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.