Corsair Sabre RGB Pro (Wireless) Review


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt: de Corsair Sabre RGB Pro en Sabre RGB Pro Wireless


Het leuke aan een product reviewen dat al eventjes uit is is dat je vaak een veel beter beeld hebt bij de werkelijke prijs. Bij de meeste producten horen we normaliter wel een adviesprijs, maar enkele maanden later blijft daar vaak weinig van over. Behalve bij een paar merken waarbij (illegale!) prijsafspraken wel overduidelijk te herkennen zijn, maar dat terzijde. En vooral de draadloze Corsair Sabre RGB Pro lijkt daar toch van te profiteren, want in een hyper competitieve markt zoals die van gaming muizen maakt het nogal wat uit of de muis 109 euro kost (adviesprijs) of 72 euro (straatprijs). Het feit dat dat hem één van de goedkoopste lag-vrije draadloze gaming muizen maakt zegt dan bijna al genoeg.


Uiteraard mogen er dan alsnog geen fouten gemaakt worden, maar daar is ook geen sprake van. Er zit een top sensor in, elk van de knoppen voelt scherp, en vooral de strakke primaire knoppen spreken enorm aan als je sommige spelletjes serieus neemt. Daarbij krijg je ook nog een extra Bluetooth modus bovenop de lag-vrije 2,4GHz modus, wat gewoon heel handig is voor thuiswerken op laptops, en Corsair heeft ook niet bezuinigd op de Type-C aansluiting of de gliders (PTFE).

Dat laat dus eigenlijk geen nadelen over, wat (helaas? Gelukkig?) inmiddels een beetje de standaard begint te worden als het op muizen aan komt. De enige vraag blijft dan of dit jouw vorm is of niet. En hier kiest Corsair gelukkig voor een iets andere route dan de meeste muizen van vandaag; de Sabre is namelijk net wat forser. Niet zwaar, met 79 gram, maar wel net wat handvullender. Dat maakt hem in mijn optiek een volle palm grip voor kleine en middelgrote handen, en een palm of claw grip muis voor iets grotere handen. En dat is een markt die door veel merken toch genegeerd wordt.


De huidige prijs van de draadloze Sabre en gezien hoe fijn het is om draadloos te muizen maakt de Sabre RGB Pro Wireless eigenlijk de meest voor de hand liggende muis van de twee, genoeg voor editor’s choice en een great value award. Desondanks moet de reguliere Sabre RGB Pro niet vergeten worden, want die is met 52 euro ook niet bepaald duur, en die heeft wel een uniek voordeel voor een specifieke groep: namelijk een 8000 Hz polling rate, wat hem nipt nauwkeuriger en rapper maakt dan de meeste (1000 Hz) muizen van vandaag. Dat verschil is in de praktijk echter klein, en ik vraag mij af of iemand die zulke snelheid zoekt dan liever niet nog een iets kleinere en lichtere (dan 74 gram voor het bedrade model) muis pakt. 52 euro voor een top muis is echter een hele mooie prijs als jij een handje-vol palm grip prefereert: recommended.



Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.