Om te beginnen is de Scimitar een palm grip muis. Met een iets grotere hand kan je hem wat losser vastpakken, maar de flinke hoogte en het feit dat je een stevige grip wilt om al die duimknoppen goed te bedienen brengt je voor je het weet weer terug in een palm grip. Voor die grip is de ruimte voor je ringvinger en pink, beide voorzien van een rubbercoating, ook prettig. De duimknoppen en de RGB verlichting maken de Scimitar weliswaar opvallend om te zien, maar de vormgeving voor je hand is niet extreem.

Ook het gewicht draagt bij aan de neiging om de muis ‘full on’ vast te pakken, want de Scimitar zit aan de zware kant van de game muizen. Met de opmerking dat het de beste MMO en MOBA game muis zou zijn maakt Corsair het zich eigenlijk niet eenvoudig, want hoewel een flinke palm grip muis met tig knoppen MMO’s zeker ten goede komt, betwijfel ik of een laag gewicht en een geringer aantal knoppen MOBA games niet beter schikt. Hoewel een hoger gewicht niet noodzakelijk is voor een goede bouwkwaliteit kan ik niet anders dan stellen dat de Scimitar in de hand wel bijzonder solide aanvoelt. Het mag, of moet eigenlijk ook voor die prijs, maar gevoelsmatig laat hij weinig te wensen over.

Één van de grote features is de aanwezigheid en tevens verstelbaarheid van de duimknoppen, en dat lijkt wel een geslaagde feature. Hoewel het aanpassen niet helemaal on-the-fly kan, je moet tenslotte even schroeven, is dat eigenlijk ook niet nodig tenzij je regelmatig je muis met iemand deelt die flink grotere of kleinere handen heeft. Het centimetertje wat je kan schuiven is voldoende om te zorgen dat je met kleinere en grotere handen de duimknoppen in een prettiger bereik houdt. Hou er wel rekening mee dat het totale oppervlak van duimknoppen best fors is, in mijn ervaring kan je een stuk of zes snel bedienen, en zelfs met een goede afstelling zijn de voorste drie en achterste drie beter geschikt voor incidentele acties dan voor constant klikken. In hoeverre het zinvol is om zo veel knoppen te hebben is uiteraard afhankelijk van de gebruiker en de games die je speelt, maar als je zo ver bent gekomen ga ik er van uit dat je besloten hebt dat je wel een knopje meer wilt.




Hoewel niet gespecificeerd voelen de primaire switches aan als vrij standaard ‘Omron’ types. Goede en vlotte feedback, hoorbare click, en met een vrij strakke plank er boven ben je in staat om met een flink tempo achter elkaar te klikken. Ook het scrollwiel is vrij onopvallend in gebruik in tegenstelling tot het design; niet te zwaar om all-round gebruik in de weg te staan, maar met controleerbare stappen om scherp te zijn in gaming. Onopvallend is in dit geval prima positief natuurlijk.

Het is mij helaas nog onduidelijk welke switches er in het duimgebied van de Scimitar zitten. Corsair spreekt van ‘mechanische’ switches, maar de term ‘mechanisch’ is zo open voor interpretatie dat het over de kwaliteit weinig hoeft te zeggen. Er wordt hier en daar genoemd dat er Panasonic switches in zitten, maar details worden nimmer genoemd en ik kan het ook niet bevestigen. Dat er geen Cherry MX switches onder zitten mag vanzelfsprekend zijn, en verwacht ook zeker geen lineaire of ‘tactile’ switch waar complexe gevoelens een rol bij spelen. Het zijn strakke switches met een weinig bijzondere vereiste actuatiekracht die je zodra je er over heen gaat vrij vlot tegen het einde lopen. Wel belangrijk is dat ze zwaar genoeg zijn dat je bij je duim in rust ze niet per ongeluk ‘even’ indrukt. Dit komt vooral goed van pas wanneer je niet-MMO’s aan het spelen bent, en het duimgebied meer als grip wilt gebruiken dan als knoppen. In verhouding zitten de duimknoppen op de Scimitar ander gebruik dan net even wat minder in de weg, en dat gevoel bevalt goed.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.