Samenvatting


Een degelijke case die wat duurder is dan zijn featureset eigenlijk zou verantwoorden, maar die met zijn opvallende en unieke uitstraling met o.a. LED strip voorop prima in jouw kijker zou kunnen spelen. Glazen zijpaneel, kunststof elementen zitten goed in elkaar, genoeg ruimte voor de meeste typische gaming setups, voldoende koeling en hij is ook prima stil te houden met een minimaal beetje aandacht. Hij is tevens verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen. Het ontbreken van de PSU cover (wel aanwezig in de RGB versie) en de prijs ten opzichte van bijvoorbeeld de 275R zijn de voornaamste minpunten, maar valt mee te werken. 7/10.


Corsair Spec Omega review


Ook Corsair doet mee aan het spelletje ‘less is more’ op gebied van behuizingen, bijvoorbeeld met hun recente Carbide 275R, een spelletje waar tegenwoordig nu eenmaal veel vraag naar is. Maar wat als je nu gewoon zo’n lekker in-your-face buil wilt? Met de ouderwetste gedachte dat ‘more toch echt more is’ zeg maar? In dat geval heeft Corsair wat ‘Spec’ kasten voor je, waaronder de Spec Omega van vandaag.

Verkrijgbaar voor iets minder dan 100 euro, en in verschillende kleurstellingen. Handig feitje: Corsair heeft zojuist de nieuwe Spec Omega RGB uitgebracht, met meer fans, uitgebreidere RGB opties, en een PSU shroud, uiteraard tegen een meerprijs. Daarover mag je binnenkort een review verwachten.

Specificaties


Features en specs vanuit Corsair:



De buitenkant


Van eenheidsworst kunnen we de Spec Omega niet beschuldigen, dit staat als een walvis boven een grasveld. Veel lijnen waarvan de meeste geen functie hebben anders dan maar extra opvallend te zijn, en een heerlijke contrastrijke kleurstelling welke voor de camera erg pittig is.














Opvallende cases gaan vaak gepaard met matig plastic, maar de kunststofkwaliteit en afwerking van Corsair is uitstekend. Moet ook voor het geld, maar mag ook worden gezegd. Daarbij is het zijpaneel gelukkig van glas wat op den duur mooier azl blijven. We laten de foto’s de details uitleggen:

De binnenkant


Ook bij dit model kiest Corsair voor een inbussleutel en platte schroeven voor het paneel. Oogt wat strakker, maar is ook meer moeite om los te halen en de schroeven tonen lichte slijtage na meer dan één of twee keer inbouwen; niet voor de dagelijkse sleutelaar dus. Voor- en zijpanelen komen er makkelijk af, en dan resteert een kaal frame.




Het chassis is redelijk degelijk, maar niets bijzonders. Geen PSU cover, geen specifieke afwerking van de harde schijven, en gedeeltelijke rubberen grommets en gedeeltelijk open gaten. Redelijk, maar niet bijzonder. De eenvoudige zwarte fan achterop misstaat niet, de enkele eenvoudige LED fan voorin oogt in onze optiek wat goedjekoop. Harde schijven hangen gelukkig wel gedempt, en we zien geen gebrek aan fan opties voorin.






Achterop weinig anders dan we tegenwoordig zouden verwachten, al zijn twee SSD plekken gebruikelijker dan de hier aanwezige drie.



Wat de voorkant ontbreekt aan ruime ventilatie maakt de bovenkant redelijk goed: warme lucht kan prima weg.


Onze build


Voor onze build met deze case gingen we voor de volgende combinatie:
– ASUS ROG Maximus X Hero
– Intel Core i7-8700K
– Corsair Vengeance LPX
– Corsair H60 AIO
– ASUS ROG Strix GTX 1070 Ti
– Samsung 960 Pro SSD
– Seasonic Prime Titanium 850W PSU.



We zien nu duidelijk dat de Spec Omega een mid-tower is; gek veel ruimte rondom het ATX moederbord is er niet, en dat vinden we ook best positief; we willen tenslotte ook geen lege bak zien. Custom water lijkt dus niet voor de hand liggen, al kan je daar vast creatief mee omgaan.

Opmerkingen? Weinig, bouwen is eenvoudig genoeg, al houdt de ruimte achterop niet extreem over; menig case biedt net wat meer ruimte en zo complex is onze build niet. Maar: het kan ermee door. De enige beperking die we zien is met de voeding. Nu is dit een redelijk fors model, maar hij zit tegen de HDD cage aan en een optie om die te verschuiven is er niet. Grotere modellen zijn dus niet gewenst. Voordeeltje is echter dat de kabels nu redelijk uit het zicht vallen zonder dat er een PSU shroud op zit.



We hebben er expliciet voor gekozen om per case ‘passende’ builds te maken. Het nadeel is dat we dan geen vergelijking kunnen maken wat betreft koel- en geluidsproductie. Er zijn echter verschillende platformen die zich daar specifiek op richten, terwijl wij ons liever bezig houden met een echte build. Het houdt echter in dat eventuele informatie over temps en geluidsproductie niet gestandaardiseerd of genormaliseerd zou zijn, oftewel niet vergelijkbaar. We kunnen hooguit stellen dat een dergelijke i7/GTX 1080 Ti combinatie uitstekend uit de voeten komt zonder zorgen, en we waarderen ventilatoren die met een laag voltage op de headers keurig stil blijven (want waarom je een luide pc wilt tegenwoordig snappen wij niet).

Voor de luxere Spec Omega RGB hebben we een wat zwaardere GPU in gedachten, dus dan zullen we ons uitlaten over eventuele gevolgen van extra ventilatoren voorin, en in hoeverre dat al nodig is met een nog dikkere GPU.


Showcase


Wat extra foto’s, uiteraard even aandacht aan de witte LED strip voorop:









Conclusie


Niet iedereen houdt van een strakke, onopvallende case en wat ons betreft is het dan al winst wanneer er fabrikanten zijn die ook nog gewoon lekkere ‘in your face’ cases op de markt zetten. Voeg wat kleurstellingen toe, inmiddels een luxere RGB variant, en hop: keuzevrijheid!

Positief zijn we over het feit dat de bouwkwaliteit en afwerking keurig is, vooral kunststof delen aan de buitenkant zij een notoir minpunt voor opvallende cases en Corsair heeft dat goed voor elkaar. Glas is netjes (en duurzaam), maar ook de kunststof delen zijn stevig en komen met netjes afgewerkte randen. Het kwaliteitverschil met bijvoorbeeld de veel goedkopere SPEC-01 en varianten is gigantisch, en het gemak van het inbouwen is hier ook duidelijk beter dan bij die budget opties. Standaard koeling voldoet eenvoudig voor onze i7-8700K / GTX 1070 Ti met 120mm AIO combinatie, en de geluidsproductie is eveneens niets om over te klagen.

Toch vinden we hem ook een beetje karig trond het prijspunt. Het ontbreken van een PSU cover vinden we anno 2018 (of eigenlijk 2017) erg jammer, en anders dan ‘hij valt wel op’ en ‘hij is best degelijk’ biedt de Corsair Spec Omega in deze opstelling niet iets extra’s wat we in deze klasse gewend zijn. Ja, één eenvoudige LED fan en een leuke LED stripje voorop, maar that’s it. Pakken we hun eigen 275R erbij dan zien we daar een ietwat netter binnenwerk, een PSU cover, eveneens twee fans, grofweg evenveel netto inbouw opties, en zien we een ca 20 euro lager prijspunt; objectief een sterkere deal. De voorzijde van de Spec Omega zal vast wat duurder zijn dan die van de 275R, maar rijkelijk belegd noemen we het geheel als case niet. Overigens lijkt die feedback Corsair al bereikt te hebben, want we begrijpen dat de nieuwe RGB variant precies op die opmerkingen inspringt. Soon! ™

Kortom: dit is een degelijke en keurige case die wat duurder is dan zijn featureset zou verantwoorden, maar die met zijn opvallende en unieke uitstraling prima in jouw kijker zou kunnen spelen. Nogmaals: we moeten het Corsair wel geven dat de uitstraling van de voor- en bovenzijde, alsmede de voetjes onderop, het in elk geval een anders-dan-anders monstertje maakt in een markt rijkelijk gevuld met ingetogen opties, of (goedkopere) opvallende opties die kwalitatief zelden vergelijkbaar zijn. Als dat design aanspreekt zal je vermoedelijk over een tientje of twee niet hoeven te vallen, maar een sterke voorkeur voor het design zal wel je primaire argumentatie moeten zijn.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.