Corsair Strafe RGB MK.2 review


De Corsair Strafe RGB MK.2 pakt de inmiddels 2 jaar oude (doch nog altijd goede) Strafe RGB en voegt de mediakeys van de K95/K70 toe en kan nu meerdere profielen on-board opslaan. Een klein stukje evolutie, maar maakt een goede basis toch net weer wat beter. Als je een chique metalen afwerking wilt, losse macro knoppen wilt of nog meer RGB elementen wilt kan je nog wat meer uitgeven aan een K70 of K95 Platinum, maar we kunnen de Strafe RGB niet betrappen op fouten voor zijn vraagprijs: dit is simpelweg een uitstekende, degelijke, snelle Cherry MX RGB ramplank voor gamers en typisten die alle checkboxes van wat een goede mechanical maakt aanvinkt. En voor een concurrerende prijs met verschillende switch opties te koop is uiteraard. Kortom: 9,5/10 en Editor’s Choice.



Corsair Strafe RGB MK.2 review


Het is inmiddels al weer ruim twee jaar geleden dat Corsair hun Strafe RGB mechanische toetsenbord op de markt bracht. In de tijd zowel opvallend vanwege de (toen nieuwe) MX Silent switches van Cherry, de aanwezige RGB verlichting in de Switches (in de tijd dat Corsair nog een exclusieve deal had met Cherry over RGB MX switches), en opvallend vanwege het feit dat Corsair met de kunststof strafe serie een betaalbaar(der) alternatief uitbracht voor hun toen al iconische aluminium afgewerkte K-serie mechs.

Hoewel nog altijd een interessant en veelal concurrerend model hebben we toch wat veranderingen gezien in de markt. Cherry MX switches met RGB zijn inmiddels breed verspreid waardoor de keuze veelal neerkomt op de afweging tussen wat secundaire features, en precies op dat vlak waren er wat puntjes waarop de Strafe RGB anno 2018 wel een vers likje verf kon gebruiken. Corsair lijkt dat te hebben ingezien en heeft dan ook zojuist de Strafe RGB MK.2 uitgebracht waarmee de Strafe weer helemaal 2018-ready zou moeten zijn.

Prijskaartje? Niet geheel zeker, we gaan uit van vergelijkbare prijzen als de oude strafe: zo tussen de 119 en 149 euro, normaliter net een tientje of wat onder de K70 Lux die overigens ook zojuist is herzien.

Uitpakken, bouw en features


In de doos: toetsenbord, polssteun, extra keycaps, handleiding.



Op het eerste gezicht lijkt de Strafe RGB MK.2 niet heel afwijkend van wat we vaker van Corsair zien, en het frame zelf lijkt ook niet heel anders dan de originele Strafe. Kunststof afgewerkt, maar wel goed stevig met een stalen plaat erin en heel weinig flex in het frame. Aan de zijkanten hebben de witte zijpanelen uit de originele Strafe RGB het veld moeten ruimen: het bord is nu zwart aan alle kanten.





Achterop zien we dat er een USB passthrough op zit, hierdoor moeten er ook twee USB aansluitingen aan het bord zitten en de bekende extra dikke kabel uit je bord is dan ook weer aanwezig.




Toch is de Strafe RGB MK.2 significant anders, om te beginnen met de K70/K95 stijl knoppen op de bovenste rand die de oorspronkelijke versie niet had. Je kan nu nog makkelijker profiel switchen (hardware profielen had de originele versie helemaal niet) en game-mode activeren. LED helderheid aanpassen of uitschakelen kan ook nog. Aan de rechterkant zit nu het fijne volumewiel van de K-series en andere losse media knoppen. Geen mech switches eronder, maar wel fijne, stevige knoppen en geen sponzen. Exact gelijk aan o.a. mijn eigen K95 Platinum, dus in mijn optiek een uitstekende keuze.


Verder weinig afwijkends in de layout van Corsair, alleen de grippy spatiebalk (die we ook eerder zagen) valt nog op vergeleken met wat bij de concurrentie gebruikelijk is.




Onderop, ook geen gekkigheid. Grip en optionele pootjes nog altijd uitstekend en ze houden ook goed stand bij actief verschuiven. Allemaal prima.



De polssteun lijkt onveranderd en is nog altijd een welkome toevoeging in mijn optiek. De Strafe RGB polssteun is iets korter dan die van de K95 Platinum en komt bekend voor van o.a. de K70 en vorige strafe. Doet wat ‘ie moet doen: prima.






Ook de grijze grippy keycaps met WASD en QWERDF opties zijn nog altijd aanwezig. Onder de switches zien we de Cherry MX Silent switch (in dit geval), en de witte ondergrond voor beter zichtbare RGB verlichting is ook nog aanwezig. Allemaal ‘by the (Corsair) book’.





Specificaties



Over Cherry MX mechanische switches


Er is inmiddels zo veel geschreven en gezegd over de Cherry MX mechanische switches dat het overbodig voelt om er nog al te diep op in te gaan. Wanneer ik geen test toetsenbord onder mijn vingers heb ligt er een Corsair K95 Platinum met Cherry MX Brown’s (Brown als capabele balans tussen type werkzaamheden en gaming) en een Cooler Master Trigger-Z eveneens met MX Browns. Nu zijn er genoeg alternatieven voor Cherry tegenwoordig waarvoor het nodige te zeggen valt, zo is Logitech’s Romer-G iets stiller (maar niet stiller dan een MX Silent), zijn Kailh’s wat goedkoper en de vele nieuwe optische switches hebben als voordeel dat ze bijvoorbeeld waterdicht zijn of analoog kunnen functioneren, maar het originele Cherry gevoel klopt nog altijd als een bus.

Ervaren mech fanaten hoeven wij niets te vertellen, maar voor nieuwkomers zijn Cherry MX switches nog altijd een veilig uitgangspunt. Verschillen zitten in de nuance, en zeker voor nieuwkomers die nog niet vastgeroest zitten aan een specifieke switch is de vrijheid van keuze nog ruimer, maar je overweegt een mechanical voor een goede aanslag en Cherry switches blijven dan een goed uitgangspunt wat kwaliteit betreft.

Welke switch de juiste is blijft een veelvoorkomende vraag die niet eenzijdig te beantwoorden is. Wij hebben hier de MX Silent variant, en voor liefhebbers van een wat stillere mechanical is dat ook een logische keuze: ze zijn namelijk aanzienlijk stiller dan een typische MX switch die tot op de bodem ingeramd wordt. Hoewel in theorie MX Red en MX Brown geen geluid hoeven te maken is de realiteit dat de meeste mensen knoppen tot de bodem indrukken en op dat moment is de MX Silent stiller. Je mist wel de (subjectief aantrekkelijke) ‘click’ en de tactile feedback wanneer je het actuatiepunt bereikt gezien de MX Silent feitelijk de MX Red is met een ingebouwde zachte landing.

Voor typisten zouden we naar de MX Blue of MX Brown varianten kijken. MX Blue voelt m.i. het fijnst maar is ook luid en in sommige soorten games (vooral FPS, maar ook bijvoorbeeld race genres) sub-optimaal. Dat maakt MX Brown switches in mijn optiek de veiligste keuze: een prettige aanslag voor typisten, een prettige aanslag voor praktisch alle games, en geen extra geluiden om je omgeving te pesten.


De Strafe RGB in de praktijk


Wat de praktijkervaring van dit specifieke bord betreft, tja, de Strafe RGB was al gewoon een keurige mech wiens voornaamste taak het is om de praktijkervaring van goede switches niet in de weg te zitten met een matige bouwkwaliteit of niveau van afwerking. En Corsair heeft hun basis gewoon prima in orde. Het is dan wel kunststof, maar de daadwerkelijke bouw doet niet onder voor de metaal afgewerkte K-serie modellen en daarmee voldoet het aan de meest cruciale eis: gewoon lekker tikken en gamen. Dat gamers zich geen zorgen hoeven te maken over zaken als de polling rate en anti-ghosting mag hopelijk vanzelfsprekend zijn bij Corsair mechs?

Zoals we in de introductie al zeiden gaat het daarna om secundaire features, en het maakt de toevoeging van de media keys zo vanzelfsprekend. Het fysieke volumewiel is aangenaam wanneer je daar eenmaal aan gewend bent, en het is fijn dat de overige knoppen (net als op de K-series modellen) ook een prettige aanslag hebben. Ik had Cherry MX switches onder de media keys fijn gevonden, maar ze voelen in elk geval dik prima in gebruik.

In de ervaring zijn een aantal zaken iets anders dan twee jaar terug, maar niets schrikbarends. Zo maakt Cue langzaam plaats voor iCue, al zal niemand van de inhoudelijke verschillen opkijken en zit het grote verschil daar vooral in de RGB aansturing van de addressable RGB fans in je systeem. Nog altijd kan je de verlichting per-key aanpassen, een reeks effecten toepassen, of complexere effecten bouwen tussen je verschillende Corsair onderdelen. Ook macro’s maken en updates doorvoeren zit er nog in. Het grote verschil zit vooral in het feit dat je nu meerdere profielen in je toetsenbord zelf kan opslaan en die met de knop op je toetsenbord kan schakelen (waarbij je elk profiel een kleurtje geeft voor gemakkelijke herkenning).






RGB Showcase









Tja, vereist weinig uitleg I guess. Net als elk eerder Corsair toetsenbord ziet het er gewoon weer netjes uit, met opvallend soepele effecten. RGB wordt iets geholpen door de witte ondergrond, maar praktisch maakt het niet heel veel uit vergeleken met bijvoorbeeld de K95 Platinum gezien de fonts van Corsair al best fors zijn en veel licht doorlaten. Fijne extra is dat ook de secundaire knoppen mooi meegaan in de RGB effecten en dat ook het Corsair logo bovenop netjes effecten weergeeft (en niet één kleur is). Onze enige kanttekening is het LED randje aan de zijkant. Die blijft wit, maar sowieso zie je daar bijna niets van, hooguit een heel licht effect in een pikdonkere ruimte. Het misstaat niet simpelweg omdat je hem feitelijk niet ziet, maar het voegt ook weinig toe.



Conclusie


De meest spannende release is het zeker niet, maar dat valt ook niet te verwachten wanneer een bedrijf een prima populair mid-range mech van een update voorziet en niet onbelangrijk: al een heel breed assortiment aan aantrekkelijke opties heeft. Ze kunnen het niet te gek maken want anders zetten ze de slechts nipt chiquere en nipt duurdere K70 onder vuur, en de update naar de MK.2 was dan ook vooral bedoeld om weer fris en fruitig de inmiddels sterkere concurrentie aan te gaan. Want nogmaals, in de tijd dat de originele Strafe RGB uitkwam had Corsair het een stuk eenvoudiger simpelweg omdat ze in het begin het alleenrecht hadden op Cherry MX switches met RGB erin.

Hoewel ik de K70 nipt chiquer noem is het zeker geen overduidelijk ‘beter’ bord. Chiquer want de geborstelde metalen afwerking oogt wat mooier, maar sec kwalitatief en featuretechnisch doen ze niet voor elkaar onder, het is echt een kwestie van wat je zelf mooier vindt en de prijzen liggen dicht genoeg bij elkaar dat die ook niet direct de doorslag zal geven. Belangrijker is dat de nieuwe Strafe RGB met nette mediakeys en hardwareprofielen gewoon weer netjes concurreert met andere RGB opties in dit segment waarbij die zaken toch eigenlijk wel een beetje verplichte nummertjes waren.

Verplicht nummer of niet, er is een reden dat wij hier de nodige Corsair mechs in gebruik hebben, en een reden dat vrouwlief nog altijd de Strafe RGB zelf gebruikt. Degelijk, fijne polssteunen, Cherry MX switches, nette verlichting en goede softwareintegratie, plus natuurlijk de nodige kwaliteiten voor gaming en nu dus met wat van de fijnere features die voorheen aan de K-series voorbehouden waren. Liefhebbers van een metalen afwerking (met de kennis dat het kwalitatief niet uitmaakt en enkel wat chiquer oogt), nog meer RGB elementen op het bord zelf of fysieke macro keys kunnen hun ei (of centen) prima kwijt bij bijvoorbeeld een K95 Platinum, maar de Strafe RGB MK.2 biedt eigenlijk alles wat nodig is voor een moderne Cherry MX RGB mech voor een redelijke prijs.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.