Corsair T2 Road Warrior review


Corsair’s eerste gaming chair, de T1 Race, was best een leuk ding. Maar zoals ik in de review ruim een jaar terug al schreef hoopte ik eigenlijk op een ‘shut up and take my money’ stoel die de vele concurrenten die wij hadden even aan de kant zou zetten, iets wat de T1 niet deed. Positief waren we over de soepele skate wieltjes, maar naast dat en een iets ander design wisten we niet echt waar we de harde onderscheiding moesten zoeken ten opzichte van de vele, vele gaming chairs tegenwoordig.

De nieuwe T2 Road Warrior volgde dan ook vrij snel, en Corsair leek ook duidelijk: de T1 was leuk, maar met de T2 willen we laten zien hoe het echt moet. Inmiddels heeft vrouwlief haar charmante achterwerk al weer een maandje of zes vrijwel dagelijks op T2 geparkeerd, bij een overdaad aan gaming chairs bij ons een indicatie dat deze zich wel echt wist te onderscheiden.

Prijskaartje? Om en nabije de 339 euro. De Corsair T2 Road Warrior komt in geheel zwart, de versie die wij hebben, maar ook met witte, gele, rode of blauwe accenten indien gewenst.

Specificaties


Puur op specs lijken de meeste gaming chairs wel op elkaar, zo focussen ze allemaal op extreme verstelbaarheid, kiep-stand, ‘4D’ actie van de armsteun en een slaapstand. Met een draaggewicht van 136 kilo zit Corsair iets boven wat we normaliter van een typische 300 euro stoel zouden verwachten (ca 120 kilo), maar het is ook een indicatie dat het geen echte grote mannen stoel is. Vergeet niet dat je flink meer kracht genereert wanneer je in je stoel ploft, en ervaring leert dat een dergelijke capaciteit en maatvoering past tot aan een lichaamsgewicht van ca 100 kilo / lengte tot aan ca 1m95.


(Op)bouw en features


Dat de meeste van deze stoelen uit een handje vol (dezelfde) fabrieken komt is geen geheim, maar er is natuurlijk ook maar zo veel dat je kan doen als fabrikant om je echt te onderscheiden. In de opbouw in elk geval geen verrassingen ten opzichte van de vele game stoelen die we eerst zagen. Opbouw is makkelijk genoeg in elk geval. Aluminium vijf-poot als basis, weer de rollerblade wieltjes waar we best fan van zijn, die drukken we in de basis.





Gasveer erin (vergeet het dopje er niet af te halen), plastic prutsel erover heen.




Even van de basis genieten waarbij de arm-wrest toch een opvallend patroontje heeft, alvoerns we het kiep mechanisme op de onderkant schroeven. Je krijgt de noodzakelijke tools, maar een accu schroevendraaier is goud waard als je dit soort dingen vaker doet.





Kijken we naar het rug element valt op dat Corsair wat meer de hoogte in gaat dan gemiddeld, dat is zeker voor langere Nederlanders fijn. Opvallend is dat de bovenkant redelijk naar voren buigt, daarover straks meer, en de perforatie in de rugleuning is iets wat we na een jaar ervaring met verschillende game stoelen heel graag zien; dat ventileert beter en plakt minder op warme dagen. De rugleuning schroef je op de stoel, plastic brackets over de schroefdelen, en dan ben je er feitelijk al.





Indien gewenst, hoofdsteun en lendesteun erop zetten. Zachte kussentjes, maar het blijft een love-it-or-hate-it dingetje. De hoofdsteun is voor mij met mijn 1m96 te laag, en gezien die niet te verstellen is waardeloos. De lendesteun is, tja, ieder z’n ding, maar dat zeg ik voor -elke- van dit soort stoelen.




Features


Verstelbaarheid blijft een serieus pluspunt van al dit soort stoelen. Feitelijk allemaal kunnen ze in een ligstand, al weet ik niet goed wat de meerwaarde daarvan is. Wel fijn is de optie om te kiepen, of die juist vast te zetten, en ook de goed verstelbare armsteun is fijn.

Goedkopere modellen willen nog wel eens wat minder flexibiliteit bieden, maar Corsair gaat hier alle kanten op met de armsteun; omhoog-omlaag, naar binnen of buiten, naar voren of naar achteren, en je kan hem naar binnen toe draaien als je wilt.



In de praktijk


Een jaar en een tiental stoelen verder zoeken we nog een beetje waar we elke stoel nu op zouden moeten beoordelen. De realiteit is dat het, enkele individuele kwaliteiten terzijde, vooral op subjectiviteit aankomt. Objectieve elementen die wij gaandeweg zijn waarderen, en de Corsair T2 ook goed doet, zijn geperforeerde oppervlaktes en soepele wielen. Met voldoende ventilatie en specifieke skate wieltjes begint de T2 dus lekker. Sure, je kan skate wheels op praktisch elke stoel toevoegen, maar dat kost je vaak het nodige extra.

Wat de T2 ook echt anders doet, en zowel vrouwlief met haar 1m77 als ikzelf met mijn 1m96 weet te waarderen is de lange rugsteun die bovenin wat naar voren toe trekt. Zonder het extra hoofdkussentje merken we hierdoor dat de T2 wat meer steun aan het hoofd en de schouders biedt dan de meeste modellen die dat niet doen. Een klein, niet cruciaal verschil, maar wel één die een extra plusje bracht in een testveld waartussen het soms lastig kiezen is en juist die details het verschil maken.

Het valt ook op dat de T2 een stuk sportiever gevormd is dan de meeste stoelen, die er meer een manager vorm op aanhouden. Vooral vergeleken met toch één van de referentiemodellen, de Noble Chair Epic, is het verschil best groot. De zijkanten van het zitvlak een de zijkanten van het rug gedeelte zijn veel aggressiever gevormd en zitten meer ‘aan’, wat fijn is mits je niet al te stevig aangezet bent. Nada waardeerde de iets zachtere zitting ook ten opzichte van de stugge Noble, waardoor de T2 (gecombineerd met de rugleuning vormgeving, wieltjes en perforatie) haar persoonlijke nieuwe favoriet werd.

Voor mijzelf? Als forse kerel van 1m96 zit ik op de grens van waar de T2 voor gemaakt is. Ik pas, zit goed en in tegenstelling tot sommige kleinere stoelen zorgt voldoende zitvlak en een voldoende hoge rug dat ik objectief goed kan zitten, maar onder de streep pak ik zelf toch een model die iets ruimer valt en mij wat minder in de sportstand houdt. Smaken verschillen, maar ik zie voldoende om aan te geven dat zodra je meer dan 1m95 lang bent en de 100kg ruim voorbij gaat dat je dan toch naar de echte XL stoelen wilt gaan kijken. De Corsair T2 past meer bij een M tot L.






Conclusie


De eerste grote vraag is altijd hoe het met de lange termijn zit, en hoewel zes maanden een mooie basis is voor een review blijft de echt lange termijn koffie dik kijken. Ervaring met tal van gaming chairs, en vervolgens de wetenschap dat het gros uit een handje vol fabrieken komt, geeft ons vooralsnog geen redenen om ons zorgen te maken. Besides, onder de naam van grote gaming brands zijn zaken als garantie normaliter goed geregeld. Zes maanden in echter, no probs.

De tweede grote vraag is de verhouding met niet-game stoelen. Daarover kunnen we kort zijn: dit zijn dik prima stoelen, maar er zijn veel, heel veel dik prima stoelen te koop voor dit soort bedragen. Denken dat er geen meerprijs aanwezig is voor de ‘gaming’ look en branding zou naïef zijn. Maar goed, de realiteit is dat veel mensen dit soort looks heel tof vinden, en als gevolg betaal je ervoor.

Hoewel de verschillen tussen de meeste gaming chairs klein zijn, iets waar de Corsair T1 Race een beetje onder kwam te leiden, weet Corsair met de T2 Road Warrior toch precies die puntjes op de i te zetten wat dit een echte positieve uitschieter maakt in een markt overspoeld met dertien-in-een-dozijn stoelen. Echt soepele wieltjes, perforatie voor ventilatie, comfortabele (maar niet -te- zachte) padding, een redelijk maar niet tot extreem sportieve zit, en een net even beter ondersteunend rug gedeelte (specifiek rond de schouders en nek) zijn precies die details die dit model tot de daily driver van vrouwlief promoveren en voldoende om de stoel daadwerkelijk onderscheidend te noemen.

Het blijft wel echt een maatje M tot L stoel, al denk ik dat de 136 kilo draaglimiet (120kg noemen we standaard) en de net wat hogere rugleuning voor de veelal wat grotere en langere (maar niet direct veel zwaardere) mensen in Nederland wel lekker tot zijn recht komt. Daarbij denk ik ook dat ze het design spot-on hebben. Dat blijft ook subjectief, maar waar de T1 nog iets kitcherigs had is de T2 sportief zonder te overdrijven, net wat opvallender zonder te overdrijven, en belangrijker: een stoel waar onze bezoekers hier zich frequent jaloers op staarden. Tel alles bij elkaar op, en dat maakt de Corsair T2 een heel aantrekkelijke stoel die misschien een paar tientjes boven de 300 euro middenklasse uitsteekt, maar daar meer dan genoeg tegenover weet te zetten.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.