Corsair TC200 ReviewOnlangs bracht Corsair een nieuwe gaming chair uit, de TC200. Een stoel die zich volgens Corsair onderscheid met iets grotere afmetingen en een betere bouwkwaliteit. Inmiddels heb ik mijn glorieuze achterwerk enkele weken op deze stoel mogen parkeren en is het tijd om de balans op te maken. Is de Corsair TC200 de zoveelste dertien-in-een-dozijn game stoelen, of hebben ze er iets bijzonders van weten te maken?


De stoel in elkaar zetten gaat op dezelfde manier als praktisch elke andere game stoel die we hebben gezien (ter referentie, enkele tientallen): wieltjes in de basis, gasveer in de basis, zitvlak op de gasveer, en met een paar schroeven zet je het rugvlak op de basis. Het gaat allemaal net wat sneller omdat de baseplate al onder het zitvlak zit, en de armleuningen er al aan zitten. Bij sommige anderen moet je die er zelf op schroeven, dus je bent nu iets sneller klaar. Met een accuschroefmachine is het een kwestie van minuten.

De Corsair TC200 komt in twee kleuren, zwart of de kleurstelling die je op de foto ziet. Daarbij kan je kiezen voor twee materiaalsoorten, nepleer (of welke fancy naam je er aan wilt geven) of de textiel uitvoering waarvoor wij hebben gekozen. Vooral als het warm is is dat fijn, maar het voelt in onze optiek ook fijner. Het voordeel van nepleer is dat het makkelijker schoon te maken is.


Corsair heeft het over een grotere stoel met extra comfort. Dat zie je ook terug in de vorm, die wat relaxter is dan de sportievere Corsair T2, het zitvlak is wat vlakker, en de rugsteun zit niet als een sportstoel om je heen. De opgegeven maximale lengte van 196cm is echter wel op het randje, ik ben zelf 1m96 (met relatief lange benen) en het zitvlak is dan net wat aan de korte kant. Als je lange benen hebt zou ik dus een groter alternatief overwegen, maar tot een metertje 90 en de geclaimde 120kg past deze stoel prima. Aan de onderkant zien we eigenlijk geen beperkingen. Nada met haar 1m77 past hier prima op, maar ook de oudste (9) met zijn 1m60 kan er goed op zitten.

Waar we natuurlijk naar op zoek gaan is naar wat de Corsair TC200 uniek maakt, en vooral ook waarom deze stoel met een prijs van bijna 400 euro zo’n 100 euro boven de gemiddelde game stoel zit. Een deel van dat geld zit in de iets stevigere constructie, een deel zit in de iets beter aanpasbare armsteunen (dat ze naar voren, achteren en naar binnen-buiten kunnen helpt enorm om ze nuttig te maken voor bredere en smallere figuren), en het materiaal is net wat beter dan de gemiddelde stoel; bijna alles komt degelijk over en voelt fijn. Zelfs met een gewicht boven de 100 kilo voelt het als een degelijk ding.

Ik zei echter bijna alles, want we zien hier en daar een paar kleine puntjes die voor het hogere prijspunt eigenlijk beter moeten. Vooral aan de zijkant van het zitvlak, onder en boven, zien we het materiaal hier en daar wat apart over het onderliggende foam hangen. Als je je op premium wilt richten en een passend prijsje wil vragen hebben we daar geen probleem mee, maar dan verwachten we dat een fabrikant ook naar dit soort details kijkt.Corsair’s uitdaging zit wel in de bovengemiddelde prijs. In een markt met tig stoelen is het al lastig om een willekeurige koper te overtuigen, laat staan als die gemiddelde koper het verschil tussen 300 en 400 euro stoelen toch niet ziet. Maar ook als je net als ons tig stoelen hebt kunnen ervaring is het niet makkelijk. Zo kost de Razer Iskur maar een paar tientjes meer terwijl die kwalitatief en featuretechnisch nog een stapje verder gaat (o.a. verstelbare rugsteun), maar ook Corsair’s eigen T2 die inmiddels minder dan 300 euro kost is een pittig alternatief. Die zit wat sportiever, maar is ook geschikt voor iets grotere mensen en de skate wheels zijn een fijne extra. Met de huidige prijsstelling moet de TC200 het dus echt van zijn eigen charmes hebben.Conclusie


Corsair heeft de nodige ervaring met het uitbrengen van gaming chairs en dat zie je in de TC200 ook terug. Hij is degelijk, ziet er aantrekkelijk uit, de kleurstellingen sluiten leuk aan bij de cases, en hij zit ook gewoon lekker. Uiteraard in de veronderstelling dat je tussen de 1m60 en pakweg 1m90 bent en stoel zoekt die er wel gamer-ish eruit ziet maar vooral lekker comforabel zit; zoek je een super sportieve kuipstoel zijn er betere alternatieven.

Als je niet merk of model gebonden bent denken we dat de TC200 het lastig heeft met alle keuzes die de markt te bieden heeft. In de veronderstelling dat je een Corsair stoel wil kopen omdat je meer hardware van Corsair hebt denken we dat de T2 nog altijd het eerste model mag zijn waar je naar wilt kijken, zelfs als je geen merk voorkeuren hebt is dat nog altijd een van de beste stoelen, en hij kost minder dan 300 euro en ik zit er met mijn 1m96 ook goed op. Wil je bij Corsair blijven en wil je er een met een iets minder sportieve zit, wil je liever textiel, of spreken de TC200 kleurstellingen je meer aan? Dan zit je met de TC200 goed.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.