Corsair Vengeance RGB PRO SL Review


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt: Corsair’s Vengeance RGB Pro SL DDR4.


Al enkele jaren gebruiken wij hier Corsair werkgeheugen voor “praktisch alles”, van pc builds tot CPU en GPU tests. Hun hele line-up ziet er strak uit, van de basic Vengeance sticks tot de high-end Dominator series, ze zijn in Nederland en de EU goed verkrijgbaar voor normaliter schappelijke prijzen, en cruciaal: ze worden globaal uitstekend ondersteund door alle moederbordfabrikanten. Het laatste wat wij willen bij builds of het testen van verschillende componenten is dat je tegen compatibility issues aan loopt, die kosten tijd die we eigenlijk niet hebben.

Elke keer als er een nieuw setje verschijnt is onze ervaring dan ook eigenlijk heel suf: prik het in je systeem, activeer XMP, en gaan. Werkgeheugen dient te werken, meer niet, en dat is inherent niet heel spannend voor een review. Fanatieke overclockers zijn daar een uitzondering op wellicht, maar de meerwaarde van geheugen overclocken is an sich al niet spannend, dat is niet ons vakgebied, en als we ons daar al op zouden richten met één specifieke geheugenkit is dat geen garantie dat jij dat met een andere kit en een ander moederbord ook haalt. Kortom, daar branden we niet aan.



Wat resteert dan? Stabiliteit, compatibiliteit, en functionaliteit. We hebben deze Vengeance RGB Pro SL op tal van AMD systemen en Intel systemen gebruikt het afgelopen jaar, en tot niemands verbazing bracht dat ons geen enkele issue, oftewel stabiliteit en compatibiliteit zijn gewoon een non-issue. (note: er was bij launch een issue met Gigabyte Z690 DDR4 borden en het onjuist opslaan van XMP informatie, dat lag echter volledig bij Gigabyte en raakt 4 DIMM kits van elke fabrikant).


Dat rest functionaliteit, iets wat specifiek voor RGB geheugen wel degelijk een ding is. Waar de meeste merken nog altijd leunen op de (matige) software integratie van de moederbordfabrikanten regel je Corsair’s geheugen met hun eigen iCue software, en dat werkt vele, vele malen beter. En dat maakt een verschil voor zowel eenmalige PC bouwers of fanatieke bouwers; het scheelt je gewoon tijd en gezeik: het werkt, en het werkt goed.


Enfin, dat alles is van toepassing op de hele Corsair line-up, maar wat maakt de Vengeance RGB Pro SL dan uniek? Dat kostte ons ook even tijd om te ontdekken, want op het eerste gezicht lijken ze best veel op de originele Vengeance RGB Pro modellen; mooie zwarte heatspreader (of wit als je dat liever hebt), een flinke RGB balk bovenop, en that’s it. Het viel ons pas later op dat de nieuwe Pro SL serie een stuk lager is; 44 mm totaal, wat ze niet veel hoger maakt dan mening non-RGB kit met heatspreader. En dat komt de compatibility weer ten goede, vooral in iets kleinere cases (4000-serie van Corsair bijvoorbeeld) in combinatie met forse waterkoelers. De non-SL Vengeance RGB modules zijn met 51mm iets hoger, net als de nog chiquere (maar duurdere) 56mm hoge Dominitor Platinum RGB serie. Voor extreem compacte builds zit je met een ca 34mm hoge Vengeance LPX kit veiliger, maar dan moet je natuurlijk wel je RGB inleveren.


Kortom, de Vengeance RGB Pro SL serie is er voor iedereen die een flinke dosis RGB wil combineren met een geringe hoogte. En voor de rest krijg je gewoon wat je van Corsair mag verwachten: goede compatibiliteit, garantie en de betere RGB geheugen software ervaring: Editor’s Choice.



Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.