Corsair Virtuoso Pro Review


De Corsair Virtuoso Pro is een nieuwe open back headset waarmee Corsair zich richt op gebruikers die hogere eisen stellen aan hun geluidskwaliteit dan de gemiddelde gamer. Dat reguliere gaming headsets niet op kunnen tegen degelijke, open-back koptelefoons is een veelgehoorde opmerking als het op “gaming audio” aan komt, dus zo gek is het niet dat een grote naam uit de game wereld zich daar aan zou wagen.

Zo simpel als “open back is meer beter” is de realiteit natuurlijk niet, maar er valt wel degelijk veel te zeggen voor kwalitatief hoogwaarde, open back koptelefoons. Het is de reden dat wij hier nog altijd een HD 660 S hebben hangen als referentiemodel.

Met een adviesprijs van 200 euro gaat Corsair daar wel ruim onder zitten, en gaan ze de strijd aan met veelal draadloze gaming headsets. Maar hebben ze er wat moois van gebakken?


Corsair begint met een keurige eerste indruk. Zo zit de headset in een nette, zij het wat forse carry case. Het formaat is onvermijdelijk gezien de schelpen weliswaar draaien, maar de headset zelf niet inklapt.



Ook fysiek maakt de Virtuoso Pro een knappe indruk. Vooral in het wit zo ziet hij er netjes uit. Nette open metalen schelpen, fijne kussens op de oren en bovenop van een soort sportief mesh wat fijner voelt dan nep leer, het plaatje klopt wel.



Het driehoek design past keurig bij recente Corsair kasten.

Het is een stevige unit met een keurige afwerking, maar ook een opvallend hoger gewicht op de weegschaal dan dat je hem in de hand zou geven. Toch merk je daar weinig van als je hem eenmaal op zet. De grote schelpen vallen goed rond de oren, zelfs grote oren, en de drukverdeling en mate waarin hij zich naar het hoofd zet is uitstekend. Het is een enorm fijne headset, wellicht één van de fijnste in onze recente ervaringen, iets wat vooral ook in de lange zit merkbaar is. Het open back deel helpt daar ook goed bij want het voorkomt een gesloten, zweterig gevoel, plus druk op je oren zelf. Hij zit wel goed “aan” je hoofd, maar zelf ben ik geen voorstander van headsets die van je hoofd afvallen zodra je een beetje te veel beweegt.



Het is wel een bedrade headset in een segment waarin draadloos gangbaar is. Dat gaat vaak samen met een dergelijk design, maar het is wel even wennen als je de laatste maanden vrij rond kan lopen een draadloze unit. Hou daar dus rekening mee. Net als menig audiofiele koptelefoon heb je ook een gesplitste kabel, beide schelpen moeten los worden aangesloten. Daarbij krijg je zowel een eenvoudige kabel puur voor audio, als een kabel met ingebouwde microfoon, zo kan je kiezen of je die wilt gebruiken of niet. Ook zit er een splitter bij zodat je deze Virtuoso Pro kan gebruiken op alle devices met analoge audio uit. Dus feitelijk alle consoles, mobiele devices, en uiteraard PCs.




Waar de Virtuoso Pro het beste uit de verf komt is wel de geluidskwaliteit. Corsair zelf spreekt over “50mm Graphene drivers”, maar het formaat en het materiaal van de drivers zegt natuurlijk lang niet alles en is vaak interessanter voor marketing dan de gebruiker. Maar het resultaat mag er hier zijn. Stevig vermogend onderin, het midden en hoog keurig in balans, mooi detail en duidelijk betere separatie van de tonen dan draadloze toppers in dit segment zoals de G Pro X 2. En dan ondersteund met de voordelen van open back, oftewel een bredere soundstage, maar “open” klinkt vooral met muziek toch duidelijk natuurlijker dan “closed”. Meer alsof je met stevige speakers speelt dan een headset.


Zetten we de HD 660 S er naast dan zit die duidelijk een stapje er boven, maar daar is de prijs dan ook naar. Maar het feit dat we meermaals even wilden wisselen om de verschillen samen te bespreken zegt al heel wat over de half ze dure Corsair. Als alternatief op een gaming headset, of een betere bedrade gaming headset in een iets lager segment (100-150 euro), krijg je hier gewoon duidelijk beter geluid.

Open back kent echter ook zijn nadelen. Zo doet de Virtuoso Pro niets aan omgevingsgeluid, en kan iedereen in je nabije omgeving prima meegenieten van het geluid dat er uit jouw koptelefoon komt. Dat zijn inherente gevolgen aan het design, niet iets waar Corsair veel aan kan doen, maar wel cruciale zaken om rekening mee te houden. In een kantoortuin, in het openbaar vervoer, of in elke andere omgeving met mensen om je heen is een open oplossing gewoon niet ideaal.


De mic mute knop zit in de microfoon ingebakken.

Een redelijk punt van de Corsair is de microfoon. Bij een losse open back koptelefoon moet je die er natuurlijk nog bij kopen, maar hier krijg je een aardig klinkende unit meegeleverd. Corsair zelf spreekt over een “streaming headset”, maar het mag hopelijk duidelijk zijn dat een compacte mic als dit er niet tot gaat leiden dat streamers hun dikke dynamische mics gaan inpakken. Sterker nog ik denk dat de suggestie dat deze headset, en daarmee de mic, ideaal is voor streamers een beetje vergezocht is. De microfoon is keurig: luid zat, redelijk helder, en doet het goed wat het wegdrukken van achtergrondgeluid betreft, maar daar houdt het ook wel op. Voor beginnende streamers wellicht, of voor streamen-on-the-go, komt hij nog aardig uit de voeten, maar zeker niet voor een (semi) pro level stream. Ruim voldoende, maar niet meer dan dat, al is ruim voldoende meer dan je bij menig gaming headset krijgt.

Waar ze wel punten voor krijgen is de duurzaamheid op de lange termijn, want de oorschelpen zijn eenvoudig er van af te klikken, net als de covers aan de buitenkant, en ook de hoofdband bovenop is eenvoudig te vervangen. Zolang Corsair zorgt dat deze onderdelen verkrijgbaar zijn kan je met een jaar of twee voor enkele tientjes in feite een nieuw voelende Virtuoso Pro op je hoofd zetten. En dat zouden meer merken moeten doen.



Conclusie


In mijn optiek is Corsair de laatste jaren goed op weg met hun (gaming) headsets. Met de Void serie lieten ze al lekkere XL gaming headsets zien met een goede prijs-prestatieverhouding, tegenwoordig is de HS80 een volwassen concurrent voor alle andere grote merken, en de Virtuoso blijft ook een mooie draadloze oplossing. Met de Virtuoso Pro zetten ze een mooie stap vooruit, en doen ze iets wat we niet genoeg gaming merken zien doen: een lekkere open back koptelefoon neerzetten, waarmee je in games kan knallen, maar ook goed van muziek mee kan genieten.

Dat is op zich niet uniek, maar het is er ook één voorzien van een chique microfoon om mee te communiceren. En daar zijn niet veel alternatieven voor, en dat maakt hem direct interessant. Gezien menig gamer toch ook een kritische luisteraar zal zijn. Dat vinden we ook op 200 euro, waar hij zichzelf netjes plaatst tussen goedkopere, maar minder klinkende gaming headsets, en flink duurdere, nog wat betere oplossingen. Ik denk dat die positie prima is, zeker als je daar de prijs van een vergelijkbaar klinkende microfoon bij op gaat tellen.

Onder de streep: Hij klinkt goed, jij klinkt zelf ook aardig, en het is vooral een comfortabele unit, zeker voor de hele lange zit. De nadelen die ons opvielen zijn grotendeels inherent aan het open back ontwerp, denk aan het lekken van geluid en de beperkte demping van je omgeving, dus dat nemen we Corsair niet kwalijk. Een echte top mic had het een overtuigende Editor’s Choice gemaakt, maar op dat vlak moet de Virtuoso Pro het met een 7tje doen. Het enige wat dan resteert is dat je zelf de afweging moet maken tussen een iets fijner klinkende unit als dit, of een draadloze oplossing die je meer bewegingsvrijheid geeft. Geen eenvoudige keuze, maar het feit dat we nu een fijne all-round open oplossing erbij hebben gekregen tussen grotendeels gesloten 13-in-een-dozijn headsets zijn wij erg over te spreken: Recommended


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.