Corsair Virtuoso RGB Wireless XT review


De originele Corsair Virtuoso RGB Wireless (SE) is inmiddels iets van 18 maanden oud. Het was een headset waar ik best over te spreken was: goed geluid, goede mic (zeker in draadloze gaming headsets geen gegeven!), tof design, en een best comfortabele fit. Tenminste, als je geen moeite hebt met een wat grotere en zwaardere headset is het een harstikke dik ding.

Maar met een flinke collectie goede headsets verdienen er maar een handje vol het “love” label, en echte liefde werd het niet tussen de Virtuoso en mij. Ook niet erg, want een headset uitzoeken kan niet zonder enige subjectiviteit. Maar dat wilde niet zeggen dat er ook niet wat objectieve verbeterpunten waren, zeker in de hoogste prijsklasse van draadloze gaming headsets kon ik wel wat dingen bedenken die ik erbij had willen hebben.

(i)Cue de nieuwe Corsair Virtuoso RGB Wireless XT (vanaf dit moment gewoon Virtuoso XT), een nieuwe, verbeterde variant met een iets fijner getunede fit, de toevoeging van o.a. AptX Bluetooth, en een keurig opgefrist prijskaartje van maar liefst 269 euro. Top-end dus. Maar is hij dat label waardig?


Eerst een stapje terug, wat is de Virtuoso XT? Deze headset richt zich uiteraard op PC gamers first, Corsair and all, maar zelfs Corsair realiseert dat PC gamers meer doen en willen. Daarom kan de (lag-vrije) draadloze functie via de dongle ook op de Playstation 4 en 5 worden gebruikt, en er zit een 3,5mm jack optie aan vast voor gebruik op andere consoles of mobiele devices. Geen draadloze Xbox support helaas, noch switch, dat is wel weer jammer. Zit wel een chic zakje bij, verzacht de pijn wat.


Nieuw in de XT is Bluetooth support, waardoor je nu dus je headset met je PC en bijvoorbeeld je mobiel tegelijkertijd kan verbinden. Een feature waar ik normaliter niet zo veel van zou denken, ware het niet dat vrouwlief het afgelopen jaar daar heel gretig gebruik van heeft gemaakt: met je headset op achter de pc, vervolgens met dezelfde headset in de zon een muziekje luisteren en een (e)bookje lezen. Zo wordt het gewoon iets meer een all-rounder.


Fysiek is er niet veel verandert, en het blijft een prachtige headset met mooie materialen die, wanneer je de mic eraf haalt, ook zeker niet misstaat buitenshuis. Hij overdrijft het design niet, de RGB is minimaal, en er zit ook geen grote lelijke branding bovenop. Hij is nog wel wat fors, maar dat is smaak.





De fysieke aansturing is ook goed gedaan, met o.a. een fijn metalen volumewiel, op gevoel makkelijk herkenbare knoppen en een fysieke mic-mute switch onderop de microfoon zelf. Dat premium gevoel klopt hier wel.


Opvallend is dat hij ook echt wat beter zit, althans in mijn herinnering. De pads zijn nog altijd groot en zacht, en de hoofdband is comfortabel. De nieuwe XT voelt echter iets minder stevig aan rond de oren, waardoor hij zeker in de langere zit wat comfortabeler blijft. Dit is een headset waarmee ik met een XXL hoofd uren kan maken, terwijl hij ook op de koppies van de kinderen past. Zolang een ietwat forser cq zwaarder model geen bezwaar is voor je is de kans groot dat hij goed zit.



Een prijzige headset moet natuurlijk ook goed klinken, en dat doet hij. Gezien mijn originele Virtuoso ervaring op geheugen (en mijn oude review) moet leunen vraag ik mij af of Corsair hier ook wat verandert heeft, want het maakt een knappe, volwassen indruk. Voldoende bass zonder te overdrijven, aardig detail in mids en highs wat meer op een all-round headset dat een pure gaming headset lijkt, flink volume zonder te vervormen, en vooral prima knallen in games. Een trapje boven de Logitech G Pro X die ik momenteel het meest draag, een headset die in draadloze variant ook de 200 euro benadert. Plus, met de software kan je natuurlijk het geluid naar wens tunen, mocht je bijvoorbeeld liever een extra aangezette bass hebben.

En de mic blijft goed, voor een draadloze headset in elk geval. Corsair’s “Broadcast quality” is onzin, geen enkele headset mic is dat en er is een goede reden dat Elgato (Corsair) producten zoals de Wave microfoons uitbrengt, maar het is een prima geluid voor communicatie. Bovengemiddeld, ruim goed genoeg.


Enige tijd verder met deze headset ben ik er goed over te spreken. Het origineel was goed, de nieuwe XT valt onder “uitstekend”. Hij zit goed, hij klinkt goed, jij klinkt goed, en de featureset is uitgebreider dan voorheen. Maar dan kijk ik naar de prijs en dan begint één en ander toch wat te knagen. Vooral het feit dat ik met deze Virtuoso XT om de dag aan de kabel zit om op te laden, terwijl vrouwlief haar Arctis Pro batterijtjes vervangt en nooit aan de kabel zit. Of kijk naar de Astro A50 met laadstation, nog een alternatief die grofweg even veel kost maar dank zij een slimme accessoire of feature net even praktischer is.


Het is niet helemaal eerlijk om straatprijzen van een bijna 2 jaar oud product te vergelijken met een launch prijs, maar de nieuwe XT zit wel 100 euro boven het oude model momenteel. Van die 100 euro had best een stukje naar een laadstation kunnen gaan, of beter: een hot-swap accu. Prijs-premiums mogen van mij, maar zorg dan ook dat de ervaring echt tip-top premium is; elk minpuntje weegt extra zwaar, zeker één waarbij je regelmatig wat uurtjes aan een kabeltje zit.


Conclusie


Al met al is de Corsair Virtuoso RGB Wireless SE een mooie upgrade over het origineel. In comfort, gebruiksgemak en features, en op gebied van geluid en mic is hij uitstekend, en met Bluetooth support is het nu ook een fijne unit voor buiten de kamer waar je Game PC staat. Eerdere Corsair headsets waren vooral gericht op het lagere segment. En hoewel die daar veel value bieden, ik blijf erbij dat Voids fijne XL headsets zijn, is het kwaliteitsverschil met de Virtuoso echt fors: dit is gewoon erg goed en wederom de beste headset die Corsair ooit heeft gemaakt.

Voor Corsair fans een no brainer dus. Een logische keuze en een makkelijke aanrader. Ik denk alleen dat Corsair nog wel iets meer had mogen doen voor iedereen die Corsair geen trouw zweert. Voor 200 euro had ik het geaccepteerd dat ik af en toe aan een draadje zat, maar ze vragen met 269 euro de absolute hoofdprijs voor deze headset en dat brengt de zwaarste eisen met zich mee; als een fabrikant heel hoog inzet met de MSRP dan zet ik heel hoog in met mijn verwachtingen. Een oplaadstation, of nog beter een hot-swap accu, had het plaatje echt afgemaakt. Van mijn part hadden ze er 299 van gemaakt en dat minpunt weggenomen, dat zou voor mij een Editor’s Choice hebben opgeleverd. Kan je daar mee leven, of heb je dat liever niet voor welke reden dan ook, dan is het nog een overtuigende “recommended”.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.