Corsair Void Elite Wireless review


Meer dan vier jaar geleden reviewden we de Corsair Void Wireless, later volgde de Void Pro, en inmiddels zijn we aan de nieuwste revisie toe: de Void Elite Wireless. Ik zeg revisie, want als je al bekend bent met de Corsair Void serie dan zal de review van vandaag je op geen enkel front verbazen, hij is namelijk grotendeels gelijk gebleven. Maar is de inmiddels op leeftijd zijnde Void serie anno 2020 nog interessant? Let’s find out.


Design en comfort


Aan het design is nauwelijks wat veranderd, maar dat was ook niet nodig. Het design was redelijk modern in 2015 en kan nu ook nog meer dan prima mee, bouwkwaliteit met aluminium beugel en plastic details is eveneens meer dan prima. Voor een draadloze headset aan het betaalbare eind van het spectrum voelt hij gewoon goed, beter dan menig andere sub 150 euro headset, en niet minder dan menig 200 euro plus headset. Wel is hij wat zwaar, dus als je daar gevoelig voor bent kijk je verder.



Grote knoppen aan de zijkant zijn fijn in gebruik, de fold-up mic is eveneens prima al heb ik zelf een voorkeur voor een verwijderbare mic als je hem niet veel gebruikt. Mic mute ledje zit in de mic ook.


De pads zijn nog altijd een redelijk sportief textiel, prima ademend maar beperkt dempend, zowel van buiten als naar buiten. De padding op de hoofdband zelf is van hetzelfde materiaal gemaakt, en mag net als zijn voorgangers in mijn optiek wat dikker zijn.




Corsair zegt dat ze de druk iets beter afgestemd hebben, de Void Pro zat echt heel licht op het hoofd en hoewel ik dat (zeker met een groot hoofd) wel prettig vond, was het wel iets waar je bewust voor moest kiezen. De Void Elite is marginaal meer clampy, maar zelfs met de Void Pro ernaast vind ik het verschil niet gek groot. Overigens met kanttekening dat mijn Void Pro in de laatste jaren intensief gebruikt is en dus redelijk ingewerkt.

Het eindresultaat is echter hetzelfde, de Void Elite is net als zijn voorgangers nog altijd vooral een headset voor mensen met een groot hoofd, of minimaal gemiddeld hoofd met een voorkeur voor een lichte fit rond de oren.


Specificaties



Geluid


Ook het geluid is nagenoeg onveranderd, de bass zakt iets later af dan bij de Void Pro, maar het is nog altijd een headset waar de bass een ondergeschikte rol speelt. In tegenstelling tot de meeste gaming headsets is er van een v curve niet echt sprake, de mids houden de highs redelijk bij, en hoewel er iets van een boost zit in de hoge bass tonen zakt het lage deel aardig af.


Geen headset voor liefhebbers van een mega diepe knallende bass dus, maar wel een geluid wat eigenlijk alles kan van FPS games tot immersie tot allerlei muizkestijlen. Waar een harde v-curve vooral in muziek tekort komt weet de Void eigenlijk alles wel prima voor de dag te brengen. De Void is niet de best klinkende headset voor 100 euro, bedrade alternatieven zoals de Cloud Alpha of de G Pro staan hier een stap voor, maar in -draadloze- headsets in deze klasse kan hij prima mee.

Mocht je willen kan je het geluid wat tunen met de software, maar zoals vaker heeft dat maar beperkt effect. De bass zwaar boosten klinkt eerder onnatuurlijk, dus meer dan een beetje bijsturen hier en daar moet je niet willen. Verder kan je in de software de verlichting aanpassen, of uitschakelen voor wat extra accuduur. Dat kan ook geen kwaad, want met een geclaimde accuduur van 16 uur, in mijn ervaring ook grofweg twee werkdagen alvorens hij mag laden, doet de Void het aardig maar zijn er zeker headsets die langer mee gaan (o.a. de Cloud Flight).

Microfoon


Ook de microfoon is nagenoeg ongewijzigd, en net als het geluid valt die in de categorie “prima maar niet uitzonderlijk”. Draadloze headsets hebben nimmer zo’n goede microfoon als bedrade alternatieven, maar je komt er goed genoeg mee voor de dag op Discord en dergelijke. Een ietwat gecomprimeerd geluid, maar weinig ruis maakt je goed te verstaan.



Conclusie


Nu de Void serie wat jaartjes meegaat zullen er vast eigenaren zijn die aan een nieuwe toe zijn. Goed nieuws voor iedereen die de Void of Void Pro heeft, er blij mee is, maar inmiddels wel een frisse kan gebruiken: de nieuwe Void Elite zet een vergelijkbaar prima ervaring neer als zijn voorgangers met marginale verschillen. Prima, niet uitzonderlijk, maar met 110 euro voor een draadloze headset is dat eigenlijk ook het maximale wat je mag verwachten. Ik realiseer me dat ik wat terughoudend klink, verwend wellicht met veelal nog luxere opties, maar negatief is het zeker niet bedoeld: Wil je een echt indrukwekkende draadloze headset ervaring moet je gewoon een stuk meer geld uitgeven dan de 109 euro die Corsair voor de Void Elite Wireless vraagt. Voor dit geld is gewoon prima geluid, een aardig mic en een redelijke accuduur meer dan redelijk.

Alle andere gamers op zoek naar een nieuwe draadloze headset moeten weten dat de Void serie nog altijd wat fors en zwaarder is, vooral op een wat groter dan gemiddeld hoofd tot zijn recht komt, en licht om de oren valt met fijne zachte pads. We kunnen over het geluid en de microfoon praten tot we een ons wegen, de realiteit is dat er maar weinig draadloze headsets zijn in deze prijsklasse en nog minder die zich specifiek richten op een wat grotere knar of wat grotere oren. Het is precies die reden geweest dat ik de Void Pro nog altijd aan mijn PC heb hangen: een win-by-default voor iedereen die geen moeite heeft met een wat hoger gewicht, maar wel gewoon een forse headset wil. Is de Void de ultieme headset? Neu, maar een goede, grote headset voor een redelijk bedrag zonder grote fouten is makkelijk aan te raden voor mijn mede grote medemens.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.