Corsair Voyager Review


We konden er natuurlijk op wachten dat Corsair ooit laptops onder hun eigen naam zou uitbrengen. Ze zijn van voeding- en geheugengigant uitgegroeid naar leverancier van praktisch-alles PC en gaming, dus een gekke stap is het niet. Maar inmiddels is de Voyager laptop al weer ruim een half jaar oud terwijl we er eigenlijk niet veel van horen of zien. Een gevalletje onbekend maakt onbemind, of speelt er iets anders?


De eerste indrukken van de Voyager laptop zijn uitstekend. Het is één van de stevigste laptops die we hebben gezien, en kan zich uitstekend meten met de Macbooks en Razer Blades van deze wereld, laptops aan de top wat betreft gevoelsmatige degelijkheid. Het design is wellicht iets opvallender dan die twee, maar blijft toch vrij neutraal voor een redelijk professionele look.



Ook de eerste uren met de laptop bevielen goed. Het toetsenbord met low profile cherry switches voelt uitstekend en van flex is nauwelijks sprake, en het touchpad is lekker groot en soepel. De touchpad pakt af en toe wel wat beweging op die ik niet voor ogen had, maar daar lijken ze zich bewust van gezien je die per helft kan uitschakelen.




Het display maakt ook een aardige indruk. De 16 bij 10 2560x1600p resolutie geeft je lekker veel werkruimte en scherpte, het is een flinke upgrade over de 1080p laptops van enkele jaren terug, en met een refreshrate van 240Hz valt er ook keurig op te gamen. De responsetijden zijn weliswaar niet helemaal je-van-het, als je echt een fanatieke esports gamer bent kijk dan naar een OLED alternatief, maar met een totale end-to-end latency van 10ms kan je op elk vlak goed meekomen.

Wat kleuren betreft is het geven en nemen. De afstelling is an sich best goed, maar het is geen wide gamut scherm dus als je graag in AdobeRGB of P3 werkt kom je kleur tekort. sRGB en webcontent werk is echter geen bezwaar.

Corsair scoort ook hele mooie punten op gebied van extras. Zo zijn de ingebouwde macro keys iets wat we niet vaak zien, en met de software van Elgato kan je er ook echt wat mee. Elgato focust op streamers, maar de software is uitgebreid genoeg dat elke macro liefhebber er wat uit kan halen. Een andere mooie extra is de toevoeging van Corsair Slipstream. Zo kan je draadloze Corsair peripherals aansluiten zonder dat je dongels hoeft te gebruiken. Zo hebben wij hem getest met een HS80 headset en een Katar Wireless muis, met volledig behoud van ale aansluitingen.




Op papier heeft de Voyager ook mooie specs. Een Ryzen 9 6900HS CPU, een RX 6800M GPU, en 32 Gigabyte DDR5. Het zijn keurige specs waarmee je praktisch alles kan doen. De prestaties schommelen echter een beetje. Normaliter zien we Cinebench r23 redelijk consistente getallen leveren, hier wisselt het per run tussen de 11600 en de 14500. Het gemiddelde van 13854 is goed, maar niet uitzonderlijk. Single core zien we een score van 1577, eveneens keurig. Het is een CPU waar je eigenlijk alles mee kan.

Waar het tot dusver allemaal soepel liep ging het bij het testen van games wat minder soepel. Hoewel deze laptop als een “AMD Advantage Edition” laptop wordt verkocht weigert het apparaat de drivers van AMD zelf. Je moet dus wachten tot Corsair nieuwe AMD drivers aanpast voor dit specifieke model, en daar zat weinig haast achter. Spider-Man Remastered weigerde bijvoorbeeld enkele weken na het arriveren van deze laptop te werken tot die update er eindelijk kwam. Dat was rond de jaarwisseling, en sindsdien zien we ook geen GPU driver update meer staan. Over de duur van enkele maanden hebben we dus meermaals weken gewacht om iets te zien, en is er slechts een enkele update van belang doorgevoerd.


Dat is zuur wanneer je de prijs van de laptop ziet. Voor een deel ligt dit in onze optiek bij Corsair die er geen prioriteit van lijkt te maken om hun laptop klanten tijdig van updates te voorzien, en voor een deel voelt het alsof het een consequentie is van de keuze voor een volledig AMD Systeem. Zo zien we op fora wat gerommel over het validatieproces van AMD wat sugereert dat Corsair ook wat frustraties ervaart, en wij hebben in de laatste jaren geen Nvidia laptop gezien waarbij we niet “gewoon” de nieuwste drivers konden installeren zonder tussenkomst van de laptopfabrikant.

Dat is een flinke domper, want aan de hardware zelf ligt het niet. Zelfs de zwaarste games draaien namelijk soepel op 1600p, zij het met behulp van FSR. Denk aan Cyberpunk 2077 (72 FPS), Dying Light 2 (69 FPS) of Assassin’s Creed Valhalla (79 FPS). Terwijl lichtere en middelzware games juist profiteren van de hoge refresh rate. Denk aan God of War (108 FPS) en Spider-Man Remastered (90 FPS) of Doom Eternal (227 FPS). Alles is dus soepel speelbaar, maar het feit dat je voor gloednieuwe games soms zal moeten wachten op een driver update is jammer. Een gevoel dat wordt versterkt omdat het zo eenvoudig lijkt om dit gewoon goed te regelen.



Conclusie


Je eerste laptop op de markt zetten is niet eenvoudig, geen enkele “firstie” doorliep zonder kritiek ons testprotocol en een kleine les hoeft dan ook niet problematisch te zijn.. Sowieso zijn er maar weinig laptops die totaal geen kritiek te verduren krijgen. In dat opzicht is de Corsair Voyager eigenlijk een enorm positieve uitschieter, want hij doet bijna alles heel erg goed. De bouwkwaliteit is top, het toetsenbord is top, het display is uitstekend, er is nagedacht om waarde toe te voegen op unieke manieren zoals met de Elgato macro keys en de ingebouwde Slipstream module.

De prijs is er ook naar, maar wanneer je laptop inhoudelijk prima de strijd aan kan met een Razer Blade of op tal van fronten ASUS ROG laptops een lesje kan leren dan valt daar wat voor te zeggen. Althans, dat zou mijn conclusie zijn geweest als Corsair ook bovenop de software updates had gezeten. Of het nu volledig aan hen ligt of dat de bal ook bij AMD ligt laat ik even in het midden, maar voor de eindgebruiker maakt het niet uit: voor een laptop in dit segment is het niet OK dat je weken, zo niet maanden moet wachten op GPU driver updates zodat de nieuwste games soepel werken.

Positief is dat de oplossing redelijk eenvoudig lijkt, want het is simpelweg een kwestie van tijd en aandacht. Corsair moet zorgen dat iemand bovenop die drivers zit, en bovenop de samenwerking met AMD, of een nieuwe versie uitbrengen (al dan niet met een Nvidia GPU) die op reguliere drivers draait. We kunnen de Voyager niet aanraden tot dat zo ver is, maar als ze dat weten te doen dan heeft de bovenkant van de laptop markt er in een enkele klap een geduchte concurrent bij.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.