Cougar Attack X3 RGB review
Productpagina @ Cougar


Een jaartje geleden bezochten we de Cougar Attack X3, een wat featureset betreft eenvoudig mechanisch toetsenbord die vooral opviel door het aluminium laagje in het prijssegment waar plastic wel de norm is. Niet helemaal onverwacht kwam Cougar iets later met de Attack X3 RGB uit, waarbij het zich eenvoudig laat raden wat hier nieuw aan was. Ik kan het flauwe grapje even niet laten, maar de ‘RGB’ toevoeging maakt de naam “Cougar Attack X3” toch een klein beetje minder ‘verdacht’ 😉

In die tijd bracht de Cougar het er positief vanaf dankzij de prijs-prestatieverhouding, en ook nu lijken we die kant op te gaan; de Attack X3 RGB is namelijk één van de goedkoopste (retail) RGB mechs op de markt, wat zeker gezien het gebruik van de enige echte Cherry switches toch wel opvallend is. Natuurlijk zijn we ook een jaar ervaringen rijker waarin we flink wat mechs tegen zijn gekomen, dus een leuk uitgangspunt wat prijs betreft wil nog niks zeggen over de conclusie.

Één onderdeel van Cougar is nog ongewijzigd, de distributie in Nederland laat te wensen over. De Attack X3 RGB is te koop op Caseking.de, de Europese distributeur waar je ook als consument direct kan kopen, voor 114,90 voor de US International layout. In deze review zal je de Duitse layout zien, iets wat het testen niet heel eenvoudig maakte. Hoewel Cougar op de productpagina melding maakt van Cherry MX Red, Blue, Brown en Black lijken enkel Red en Blue leverbaar met de US toetsenindeling.


Met de verpakking is an sich niks mis, wel merk je het verschil tussen deze Cougar en bijvoorbeeld de Razer Blackwidow Chroma v2 in ‘unbox experience’, dat beetje verwennerij ontbreekt, maar laten we vooral niet vergeten dat de prijs daar ook naar is. Intern vinden we een handleiding, losse USB kabel waarbij het opvallend is dat er aan beide kanten type-A zit, en het bord zelf.Weinig poespas unboxing dus.


Het eerste wat opvalt, los van het feit dat ik hier een model met Duits layout heb, is natuurlijk dat laagje aluminium. Het is niet de innovatie van de eeuw, maar gecombineerd met de vouw aan de zijkanten maakt het toch een herkenbaar bordje van Cougar. Voor alle duidelijkheid, te vergelijken met de bouw- en afwerking van de (200 euro kostende) Corsair K95 is het zeker niet, maar het is net even anders dan het plastic wat die prijsklasse domineert en ik verwacht ook niet dat de doelgroep van dit product bijna dubbel-zo-dure bordjes heeft liggen als vergelijking.
Normaliter zal iemand in Nederland vast de US International uitvoering aanschaffen, de layout met brede linker shift en enter, maar we moeten het maar even met deze Duitser doen. De layout zelf kunnen we weinig mee, maar we zien wel de relevante features onder de f-keys zitten, zoals de media controls en de profiel switch. LED indicatoren zijn te vinden in kleine puntjes rechts boven.

In de bovenstaande afbeeldingen valt wellicht op dat de keycaps erg reflecteren, zeker wanneer we de foto’s iets overbelichten. Het is lastig om accuraat in beeld te brengen, en het wisselt ook een beetje met de kijkhoek, maar de plastic keycaps van Cougar zijn duidelijk wat glanzender (wel erg zwart overigens) dan we normaliter op toetsenborden aantreffen. Het maakt een ietwat goedkopere indruk, al vermoed ik dat je ook wel enige ervaring zal moeten hebben om het op te merken.Onder de keycaps treffen we de echte Cherry switches aan, in dit geval MX Brown, en uiteindelijk zien we die toch het liefst. Het is opvallend omdat de meeste directe concurrenten gebruik maken van alternatieve, veelal voor de fabrikant goedkopere oplossingen.Onderop een vrij strakke aangelegenheid. Voetjes om het bord te verhogen zijn aanwezig, en deze zijn voorzien van extra grip. In elk geval heeft de Cougar geen problemen om stevig op tafel te blijven liggen.
Voor de compleetheid, de specificaties en features van de Cougar website:Zoals gezegd vrij weinig opvallends van een Feature perspectief. Het is dan ook een beetje een marketing stretch om zaken als 30 macro’s, media shortcuts, 1000Hz polling of anti-slip voetjes als features aan te dragen; die zaken zijn natuurlijk best vanzelfsprekend. Het is ook zeker geen schande gezien de positionering van het product, en de vraag is natuurlijk wat je nu –echt- nodig hebt? 1000Hz polling en n-key rollover zijn uiteraard e en fijne basis voor een gaming plank, en on-board memory met profielen waar je tussen kan switchen is ook niks mis mee.

Verder valt op wat we bij het uitpakken al merkten; de Attack X3 is ietwat lichter dan de mid-range mechs, al ontloopt het elkaar allemaal niet veel.


De Cougar UIX software is prettig genoeg, vlot genoeg, en biedt de features die de meeste mensen echt gebruiken: key functionaliteit verwisselen, macro’s maken, profielen maken.Hoewel prima begrijpelijk en functioneel mist het wat van de flair en afwerking die we bijvoorbeeld bij Logitech of Razer zien, maar dat is ook wel het bekende verhaal van de meeste software pakketten. Het zal de doorslag niet geven, maar het onderscheid wel de grote van de kleinere clubs.

Cruciaal uiteraard ook de LED opties, met tal van standaard presets of de optie het zelf handmatig naar wens te zetten. Geen vuurwerk, wel prima.Het resultaat van die LED instelling is uiteraard verre van vervelend!
Het zilverkleurige aluminium gecombineerd met de transparante switch behuizing zorgt voor een flink helder LED effect rondom de switches. Het flinke lettertype laat uiteraard ook aardig licht door, dus als je licht zoekt kom je hier niks tekot.


De Cougar Attack X3 RGB blijft net als zijn single-colour-LED broer bovenal een eenvoudige recht-toe-recht-aan take op het mechanische toetsenbord concept. Geen fancy extra’s zoals een polssteun, fysieke media keys, of extra macro keys, maar bovenal gewoon een lekker betaalbaar mech alternatief voor liefhebbers van RGB. Het is het goedkoopste mechanische bord dat ik ken welke gebruik maakt van echte Cherry MX RGB switches, en dat alleen al maakt hem best interessant; maar dat ik een voorstander van Cherry switches ben zal bekend zijn. Directe concurrentie op gebied van RGB leidt je veelal naar alternatieve switch types, bijvoorbeeld van Kailh (Sharkoon MK80) of de Romer-G’s van Logitech (G910 kost je ca een tientje meer), borden die daar overigens wel weer wat anders tegenover zetten.

Hoewel de bouwkwaliteit alleszins redelijk is, het is lastig een mechanisch bord te bedenken waar de bouw echt wat te wensen over laat, is het toch zo dat je in de ervaring wel merkt dat het een betaalbaar alternatief is. Althans in ons geval waarbij wij onvermijdelijk een blik werpen op de tientallen concurrenten die in de jaren zijn gepasseerd. Basic featureset terzijde: het laagje aluminium oogt weliswaar aantrekkelijk maar het is niet de solide plaat die je wellicht verwacht, en de keycaps ogen en voelen net wat goedkoper (glanzender) aan dan dat we gewend zijn van de 120-160 euro middenklasse. Het is dan een redelijke vraag of je echt op een tientje of twee wilt kijken als je toch al overweegt 115-120 euro neer te leggen voor een bord, want het is ontegenzeggelijk dat je voor dat beetje meer weer net weer een beetje extra voelbare kwaliteit, of bijvoorbeeld features, weet te vinden. Een afweging die je voor jezelf moet maken.

Cruciale features voor gamers; 1000Hz polling, n-key rollover, en wat on-board profiel- en software opties, zorgen wel voor een featureset die veelal simpelweg zal voldoen. Daarbij oogt de Cougar toch aantrekkelijk, en zorgt de RGB verlichting voor de nodige oohs en aahs. Hoewel Cougar met een prijs-focus moeite zal hebben een ervaren mech-fanaat te overtuigen voor de Attack X3 te gaan in plaats van de alternatieven in een hoger segment, zorgt de combinatie van prijs, Cherry MX switches, uitstraling en RGB LEDs toch voor een interessant alternatief voor mensen die uit de wereld van goedkopere dome toetsenborden komen. Voor hen ligt het voor de hand dat ze juist erg positief verrast zullen zijn door de bouwkwaliteit van zelfs deze iets eenvoudigere / meer betaalbare mechanische toetsenborden. Als je je gestelde budget toch al flink moest uitrekken om toch de stap naar een (Cherry MX, RGB) mechanisch toetsenbord te kunnen maken dan is de Attack X3 RGB gewoon een prima overweging.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
300300 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/LINKLINKLINKHERE/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.