Review: Creative Muvo 2c
Productpagina @ Creative


Laatste Bluetooth speaker die we bekeken was een flinke knaller voor mensen die niet op een paar tientjes hoeven te letten, en nou ja, de Creative Sound Blaster Roar Pro simpelweg een ‘Bluetooth speaker’ noemen is ook niet helemaal eerlijk, maar als je tegen iemand zegt “Bluetooth speaker” zullen ze toch eerder denken aan iets klein, schattigs, en kleurrijks. Precies die bewoordingen komen vandaag uit de kast wanneer we de Creative Muvo 2c’s op tafel leggen voor een review, al lijkt ook hier de featureset niet misselijk: waterdicht, aux in, usb soundcard modus, microSD cardreader inclusief FLAC support, en de mogelijkheid er twee draadloos te pairen in stereo modus.

De Creative Muvo 2c staat bij veel shops vermeld met uiteenlopende prijzen, maar niet altijd met daadwerkelijke voorraad. Voor 49,99 heb je ze in elk geval vlot in huis. De Creative Muvo 2c is verkrijgbaar in vier kleuren die we allemaal op de foto hebben gezet.


De presentatie van de Creative Muvo 2c laat weinig te wensen over, al is de harde plastic shell ook geen toppunt van originaliteit; het is zelfs bijna een vanzelfsprekendheid geworden om te zorgen dat dit soort producten fysiek indruk maken in de winkel. Je kan eruit opmaken dat ze voor een deel vertrouwen op de emotie van de toevallige passant, iets wat voor de gemiddelde component al jaren niet meer het geval is.

De specificaties van de Creative Muvo 2c tonen zich echter wel weer ‘echt tech’, met zelfs details zoals het gewicht van de USB kabel? Kudos voor dat.


Klein maar fijn lijkt het uitgangspunt van deze Muvo 2c’s, want met 165 gram en de vermelde afmetingen is het vooral een handzaam formaat speaker. Hoewel de droge specs de meer inhoudelijke kant van het geekdom proberen aan te spreken zijn het toch vooral de fysieke kwaliteiten van de speakers die de indruk weten te maken: hippe kleurtjes, een keurige afwerking, soft touch kunststof voor een prettig gevoel, en de combinatie zorgt vervolgens voor een redelijk ‘clean’ ogend product. De zwarte variant heeft het op dat vlak wel het zwaarst, met een hogere gevoeligheid voor stofjes en vieze vingers dan de lichtere broeders. Hoewel de vier eenvoudige kleurstellingen vanzelfsprekend lijken zien we toch wat opvallende verschillen, zo heeft de groene variant een blauwe voorzijde, en kan je in de rode variant het woord ‘Creative’ in de gril nauwelijks zien.Achter die gril uiteraard de speaker zelf, die niet te bereiken is zonder de speaker te beschadigen, terwijl aan de achterzijde, in het deel met ‘Muvo 2c’ erin, de passieve radiator de bass ten goede moet komen; in gebruik knalt die fysiek ook letterlijk het speakertje uit. De met rubberen dempers afgewerkte zijkanten herinneren ons aan het feit dat dit IP66 dus (spat)waterdichte en stofdichte speakers zijn die bijvoorbeeld prima mee kunnen in de badkamer of op vakantie in de Sahara, mocht je dat aantrekkelijk vinden.
Bovenop de meer dan intuïtieve knoppen om de speaker in- en uit te schakelen, Bluetooth te pairen of te schakelen tussen bijvoorbeeld de microSD kaart feature, en uiteraard het volume aan te passen. De FLAC ondersteuning voor hoge kwaliteit audio is zeer welkom, al valt de meerwaarde bij een redelijk betaalbaar single-speaker model als dit ietwat te betwijfelen. Hou er tevens rekening mee dat er feitelijk geen media controls zijn om je muziekcollectie te organiseren; de Muvo 2c speelt gewoon in-order af, wat dus een klein praktisch puntje mag zijn op het feit dat 128GB microSD kaarten worden ondersteund.

Verder zien we in de constructie nog de optie om hem aan een strap of iets dergelijks te bevestigen.
Fysieke aantrekkingskracht zit wel goed, maar het is de geluidskwaliteit waarmee de Creative Muvo 2c toch indruk maakt. Als je flinke speakers tot je beschikking hebt en even goed onder de indruk bent wanneer je een klein enkel speakertje in werking zet mag dat als een compliment gelden, maar het is natuurlijk ook iets wat nodig is gezien met een prijskaartje van ca 50 euro de Muvo 2c moet concurreren met goedkopere doch fysiek even grote concurrenten die in hetzelfde schap hangen; mooie features helpen dan niet altijd. Het was voor mij opvallend niet alleen hoe het kleine speakertje een net, in balans stukje muziek neer wist te zetten ver voorbij wat de afmetingen zouden doen verwachten, maar ook de mate waarin lage tonen voor de dag komen. Niets is uiteraard een vervanger voor grote klankkasten, maar toch. Een enkele Muvo 2c als leverancier van de achtergrond bij een familiedinner in een ruimte van ca 40 m2 wist ook de complete tafel te verbazen, en dat zei voor mij genoeg.

Net als bij de Creative Sound Blaster iRoar Pro ben ik vooral ook te spreken over de USB-audio feature, waarmee je deze Muvo 2c als laptop-speaker upgrade kan gebruiken; niet alleen gaat het data signaal digitaal naar de speaker zodat een matige laptop geluidschip geen negatieve gevolgen doorbrengt, maar je laadt –en- streamt ook tegelijk; geen batterij issues dus. Hoe je het went of keert, Creative laat hier duidelijk meerwaarde zien. Positief bij die USB modus uiteraard de mogelijkheid om het geluid naar wens te tunen, alle beetjes helpen.Twee Muvo 2c’s pairen is een andere leuke extra en iets wat ook binnen enkele tellen is uit te voeren. Dat het geluid een flinke sprong maakt is ook vanzelfsprekend, en het is een leuk concept, maar in hoeverre het waarschijnlijk is dat je 100 euro uit wilt geven voor twee muvo 2c’s boven een enkele, grotere speaker? Ik zou dan eerder geneigd zijn iets als de Roar Pro te pakken die weliswaar geen stereo biedt dan, maar wel flink meer power. Het neemt ook dat handige voordeel weg van een simpel product wat prima in je broekzak of jaszak mee te nemen valt. Zodoende lijkt het meer een feature die incidenteel tot zijn recht komt bijvoorbeeld binnen een gezin waarbij twee kinderen beide één hebben en af en toe lief samen willen spelen.

Ga je op reis dan is de batterijduur wel iets om rekening mee te houden. De 6 uur claim van Creative valt te behalen met bescheiden volume, maar op een middelhoog volume mag je er een uurtje vanaf tikken, of nog een uurtje als je in de hogere regionen van het volumebereik komt; netjes, maar niet denderend. Denderend is het geluid overigens nog wel op hoog volume; hoewel het detail wat vervaagt weet de Creative Muvo 2c ook op bijna-volle stand nog een imposant geluid te genereren voor die paar gram dat hij weegt.
Schattig, kleurrijk, maar bovenal toch aantrekkelijk. Dat lijkt een goede samenvatting voor de Creative Muvo 2c, en als je merknaam even veranderd in die van een typische China-inkoper, een prijs van sub 30 euro aan het kastje hangt en hem in de lokale shop hangt, lopen ze vast als warme broodjes. Met de iets hogere prijs voor een redelijk compact kastje maakt Creative het zich voor het blote oog niet eenvoudig, maar de featureset die ze ervoor neerzetten zet flink af tegen wat gebruikelijk is, zelfs in flink hogere prijsklasses. Nu zal niet iedereen profiteren van de usb-soundcard feature, of ook maar weten wat een FLAC bestand is, maar het zou ook zonder meer de doorslaggevende extra kunnen zijn. Water- en stofdicht design (of wellicht de stereomodus) lijkt wat dat betreft een makkelijker verkoopbare punt voor de massa en is iets wat zeker geen vanzelfsprekendheid is in dergelijke apparaten; erop kunnen vertrouwen dat je speaker je douche-zing avonturen goed kan overleven is een mooie plus.

Het is echter het punt wat niet in plaatjes of specificaties uit te leggen is waar deze Creative Muvo 2c speakers indruk mee maken, want uit die paar gram Bluetooth speaker komt toch een bijzonder aangenaam geluid, en dan heb ik het over aangenaam in absolute termen, niet eens rekening houden met het waterdichte element wat speakers veelal een wat ‘muffled’ geluid geeft. Niet alleen dat, maar in een model dat prima in je zak of hand past zit ook ‘het laag’ snor, en is het maximale volume verre van mis. De primaire focus blijft uiteraard een stukje muziek op de achtergrond (al dan niet in de nattigheid) en niet de driver van je verjaardagsfeest (afhankelijk van hoe populair je bent wellicht), maar dat is Bluetooth-speaker-categorie eigen en in die categorie heb ik aanmerkelijk meer slechtere speakers ervaren dan betere, zelfs in een iets hogere prijsklasse.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/creative-muvo-2c-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.