Creative Outlier Sports review quickie


Een beetje betaalbare headset voor tijdens het sporten, dat is wat de Creative Outlier Sports claimt te zijn. Met een prijs van 49 Euro (op Alternate.nl) zijn ze in elk geval niet duur voor een draadloos setje, en de IPX4 rating moet ook voldoen voor de actieve zweters onder ons, maar klinken ze ook een beetje leuk, en de reden waarom je een draadloos model overweegt: hoe gaat het met de accu?

De Creative Outlier sports komt in drie kleurtjes, twee best wel knallen, wij hebben de iets neutralere blauwe variant.

Bouw en features


Voor we testen eerst even uitpakken, want er valt genoeg te zien: handleiding (die je echt niet nodig hebt) draagtasje, extra schelpen bovenop diegene die je hieronder al op de headset zelf ziet, en siliconendopjes in drie maten. Hiermee kan je van hele kleine oortjes (onze kleine man van vier, nou ja.. ‘klein’ is anders) tot flinke oren prima voorzien. Bij het sporten gaat het erom dat ze niet uit je oren vallen, en met die bochtjes in je oorschelp gaat dat ook prima, zelfs wanneer je net als ik ‘normale’ oortjes veelal maar net in je oren weet te houden. Verder krijg je nog een USB kabeltje om mee op te laden.
De Outlier Sports is een draadloze set waarbij de twee oortjes wel door middel van een kabel zijn verbonden, je hebt dus wel een kabel om je nek. Die is van rubber, redelijk flexibel maar onder de streep vooral erg standaard. Voordeel is wel dat je makkelijk even één of beide oortjes om je nek kan laten hangen, er van uit gaande dat je tijdens het sporten misschien soms met anderen wilt praten. Bouwkwaliteit is prima, niets bijzonders, maar gewoon netjes voor dit bedrag en af en toe laten slingeren zal niet direct voor problemen geven, maar rubberen bandjes zijn nimmer eindeloos ‘mishandelbaar’.
In de kabel zit een controller met een aan/uit knop, volume knopjes, en wanneer je die langer in drukt kan je door je nummers skippen. Ook dit is gewoon vrij standaard. Oplaadklepje zit daar ook op, aan de zijkant.


Specs:


In de praktijk


Wat verwacht je van in-ears voor het sporten? In je oren draaien, volume omhoog, en knallen maar? Dat is precies wat deze Creative doet. Zorg dat je de juistje dopjes gebruikt zodat hij goed afsluit (anders mis je bass), en hij weet serieus te knallen. Muziek die sporten goed vergezeld, denk aan iets met een stevige beat, komt hier goed naar voren en het maximale volume is ook gewoon dik prima. Je hoort vrijwel niets meer van je omgeving, je omgeving heeft geen last van jou (ook wel fijn dat jij de aso niet bent toch), en gaan.

Dat het slechts een betaalbaar setje is merk je wel aan het detail. De Teufel Move BT bijvoorbeeld bracht een strakkere, natuurlijke bass terwijl deze (half zo dure overigens) Creative wat meer pompt. Ook moet je geen audiofiele ervaring verwachten in het middensegment, dat voldoet, maar is niet spectaculair. De voornaamste zwakke plek ligt echter in gebruik op laag volume, dan komen de drivers niet tot hun recht om significant beter te klinken dan een eenvoudig setje in-ears: deze komt echt tot zijn recht omdat hij op hoge volumes het geluid veel strakker kan houden dan een instap kit.

Hier en daar schijnt de betaalbaarheid ook wat door op hoge volumes, bijvoorbeeld in nummers die juist weinig in de bass regionen hebben, maar een enorme nadruk hebben wat detail in het hogere segment, op maximaal volume kan het dan af en toe net even wat ongepolijst klinken. Maar gezien dat beperkt blijft tot een nummer of twee per batterij-cycle, dan praten we dus over uren, is dat een acceptabel minpunt voor de prijs.

Batterijduur is een duidelijke plus. 11 uur wordt geclaimd en is mogelijk wanneer we de set op een rustig volume laten spelen waarop we normaal zouden luisteren, maar wanneer we hier toch echt een sport headset in zien om te knallen hebben we hem ook hard laten gaan, dan tikken we tussen de zeven en negen uur aan. Ook dat is totaal geen schande en tot een paar stevige sessies voordat je moet laden.


Conclusie


Het werd snel duidelijk wat de Creative Outlier Sports wil doen: stevige beat pakken, volume opkrikken naar ‘bijna voluit’, en knallen maar. Stevige bass om goed tempo te houden, en met de extra oordopjes en haakjes moet het geen probleem zijn om de fit voor jou oren te vinden die goed blijft zitten. Zelfs met mijn lastige oren lukt het, en het ‘haakje in je oor’ concept is natuurlijk totaal niet nieuw. Ze zijn gewoon lekker comfortabel, geen gedoe, zitten niet in de weg, etcetra. Nu ben ik geen gym rat, maar heb ik ze lekker gebruikt tijdens wat IT projecten, en daarbij was het ook gewoon lekker om vrij te kunnen bewegen zonder dat ze uit je oor vallen en zonder dat je last hebt van eventuele mensen die je vragen stellen die je toch liever negeert. Dat ze een beetje tegen zweet kunnen is in die situatie niet heel waardevol, maar fijn voor de sporter, een extra hoesje is fijn, een gesprek kunnen voeren met een best prima ingebouwde mic is fijn, plus een in-line controller is ook niet mis. Al met al best prima features.

Deze Creative mist duidelijk het detail en de nuance in het geluid die we van een echte muziek unit zouden verwachten, mids zijn weinig genuanceerd en wat onderbelicht, highs zijn… er, maar ook hier is het gewoon geen audiofiel spektakel, dus zoek je top gedetailleerd geluid op rustige volumes kijk dan zeker verder. Dit is ook zeker geen rampestamp headset met alleen maar bass, maar dat neemt niet weg dat hij toch echt pas goed tot zijn recht komt met nummers waar een beetje bass in zit en dan op een middelhoog volume en hoger. Op dat moment zet hij pas af van een standaard setje. Het zijn tot op zekere hoogte ook de consequenties van een betaalbare unit dat hij niet perfect voor alles gaat zijn, en je zal je dus moeten afvragen wat voor jou belangrijk is. Niets aan dit product schreeuwt echt ‘wow’ of is helemaal top of geweldig of wat dan ook, maar voor weinig geld een lekker draadloos workout setje met een hele dikke accuduur, plus iets wat er ook nog gewoon een beetje netjes uitziet en lekker uit de voeten komt met typische up-volume gym-muziek? Daar zien we toch een aardige doelgroep voor.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.