Creative Sound Blaster Blaze review

Creative Technology is een merk dat al sinds 1981 producten maakt voor digitaal entertainment. Headsets, luidsprekers en voornamelijk geluidskaarten zijn toch wel de producten waarmee Creative mee wordt geassocieerd, echter is het merk de laatste jaren veel meer dan dat. Nu zijn er namelijk ook soundbars, muizen, externe geluidskaarten, in-ear koptelefoons en nog veel meer soorten producten in het assortiment te vinden. Mijn ervaringen met het merk omschrijf ik als, schaars. In het verleden heb ik hooguit 2 geluidskaarten van het merk in mijn Pentium 4 computers gebruikt en daar bleef het wel bij, het wordt dus allemaal een grote verrassing hoe dit merk gaat presteren. Creative stuurde de Sound Blaster Blaze naar mijn thuisadres en hiermee gaan we het avontuur aan. Een headset met de focus op prestaties, kwaliteit en daarbij een mooie prijs

Met de nieuwe Sound Blaster Blaze op de markt richt Creative zich op gamers met een budget, zelf zegt het merk hiermee een opvolger te hebben gecreëerd voor de zeer bekende Creative Fatal1ty gaming headset. Als we kijken naar de prijs (€30) merken we dat we te maken hebben met een vrij goedkope gaming headset, en als we de specificaties vergelijken met andere headsets zien we dat er veel concurrentie is. Zal de Sound Blaster Blaze zich sterk houden, en net zo goed presteren als zijn succesvolle voorganger? We zullen er snel achter komen.

Uitpakken en features

Het uiterlijk van de doos is niet veel anders dan bij andere producten van Creative, rood met zwart en er wordt duidelijk weer gegeven wat voor product het omvat. Jammer vind ik het stuk plastic waardoor je headset ziet zitten, dit had niet gehoeven en doet wat af aan wat een mooie verpakking had kunnen zijn. Wel geeft Creative een goede omschrijving van de functies en eigenschappen die de headset heeft en dit maakt het geheel wel duidelijker.
Wanneer we de headset uit de verpakking halen zien we gelijk dat hij met vrij goedkope ‘draaidraden’ vast zit gemaakt aan een plastic behuizing die je vaak ziet bij Action-waardige headsets. hierdoor laat de Blaze een iets mindere indruk achter. Ik mis een iets luxe uitstraling welke wel aanwezig is bij andere headsets uit dit prijssegment.

De bediening van de headset gaat via een klein plastic kastje wat ergens halverwege de kabel zit, er zit nog een handig klipje aan waarmee je hem ergens aan je kleding vast kan maken. Hiermee kan je het geluidvolume veranderen en de microfoon uitschakelen. Een mooie toevoeging naar mijn idee, al ziet het er een beetje goedkoop uit. Ook zit hij op een nogal ‘ongemakkelijke’ hoogte waardoor je hem niet echt op een logische plek vast kan maken, mijn hoofd zit namelijk te ver van mijn broek en om hem nou aan mijn t-shirt te hangen is ook niet de meest ideale oplossing. Het doet verder gewoon wat het moet doen.


Om de Creative Sound Blaster Blaze goed te kunnen beoordelen heb ik de Edifier G10 gaming headset tot mijn beschikking die voor dezelfde prijs beschikbaar is. Bij het uitpakken zijn er gelijk al verschillen te merken, waar de Edifier in een mooie eenvoudige doos zit heeft de Creative Blaze een verpakking die je eerder bij een headset van €10-€15 zou zien, te veel goedkoop plastic wat er echt niet mooi uitziet. Anno 2017 zou hier beter over nagedacht kunnen worden.


Helaas merk je hier gelijk het verschil in kwaliteit tussen de twee merken. Waar de Edifier een mooie stevige headset heeft gemaakt is de Creative van een veel mindere klasse, alles hangt wat los en het kraakt aan verschillende kanten. De G10 heeft naar mijn idee al een mooie voorsprong ten opzichte van de Blaze gemaakt, maar er is meer.

De specificaties bepalen of een product goed, of slecht is. Creative zegt erbij wel het volgende: “Opdrachten, explosies en sluipschutterschoten worden fantastisch gereproduceerd via de grote 40 mm FullSpectrum-drivers waardoor u volledig in uw game opgaat. Bovendien bieden de fluweelzachte oordoppen en lichtgewicht, gewatteerde hoofdband een ongekend comfort voor uw hoofd zodat u urenlang ononderbroken kunt gamen. En daarbij kunt u met de afneembare, ruisonderdrukkende microfoon heldere opdrachten geven. U kunt de Creative SB Blaze ook als een kwalitatief hoogwaardige hoofdtelefoon gebruiken.” Heel leuk natuurlijk zo’n verhaaltje, we moeten niet gaan overdrijven. Meer hierover bij het onderdeel ‘Geluidsweergave en bouwkwaliteit’.

Wat ik hier mis is een USB-aansluiting die de concurrerende Edifier G10 wel heeft. Elke keer weer twee losse kabels inpluggen in de voorkant van je pc is vrij onhandig, en voor je het weet zit je in het verkeerde gat en loopt het geluid via je microfoon. Dit had beter gekund!

Verder specificaties zijn te lezen op Creative.com

Geluidsweergave en bouwkwaliteit


De Creative Sound Blaster Blaze heeft een prima uiterlijk, zwart met rode sierelementen. Het is vrij neutraal dus dit is echt een headset voor ‘de massa’, als opvolger van de Fatal1ty kan het er prima mee door. Qua bouwkwaliteit is er niet veel bijzonders op te merken, het is allemaal wel prima. Het is wel zo dat hij vrij beweeglijk en flexibel is als je er wat kracht op zet, wat ik hierbij onhandig vind zijn de hoofdkussens die ten opzichte van de band die op je hoofd zit zo’n 30 graden kan draaien. Wellicht dat hij hierdoor beter op je hoofd zal passen, ik vind het wat vreemd.Creative staat bekend om zijn headsets, dus verwacht je flink geluid. Met €30 is hij niet duur en voor zo ver ik weet is de Sound Blaster Blaze de goedkoopste gaming headset in het assortiment van Creative. Het installeren is eenvoudig, maar had beter gekund als er geen 3.5mm jacks gebruikt werden, USB werkt vele malen beter en makkelijker naar mijn idee. Nou, verder doe je de kabels in je pc of laptop en gelijk hoor je het geluid overgaan van de speakers naar de headset. Na een paar nummers beluisterd te hebben kwam ik tot de conclusie dat er genoeg lage tonen aanwezig zijn, maar de hoge tonen vallen nog best tegen. Het geluid klinkt een soort gedempt en dof en niet bijzonder helder. Een aantal instellingen wijzigen via Windows heeft ook geen wonderen kunnen verrichten en dat vind ik toch jammer, een populair merk wat toch niet helemaal aan mijn verwachtingen voldoet. De geluidskwaliteit is voldoende voor wat muziek luisteren en wat games spelen maar dan moet het wel op een hoog volume zodat het geluid toch beter overkomt.

Als we kijken naar de microfoon ziet het er gelukkig wat beter uit. Doordat deze verwijderbaar is zit hij nooit in de weg en hij klinkt nog best prima. Wel is er zoals bij elke budget gaming headset sprake van ruis waardoor je hem niet kan gebruiken voor studio-opnames, wat Skype calls etc. valt nog te doen. Echter kan een verwijderbare microfoon onhandig zijn, alles dat los zit kan je kwijtraken en dan zou een inklapbare microfoon dit probleem op kunnen lossen.

Wat natuurlijk ook erg belangrijk is, draagcomfort. De oorschelpen van de Sound Blaster Blaze zijn van een comfortabele zachte stof gemaakt en zitten op mijn oren van een normale grootte prima. Ook de hoofdband is zacht en zit best lekker, voor langere sessies is het prima te doen. Als ik vervolgens kijk naar de andere headsets die ik heb (HD202 en RIG 500HD) zie ik dat deze ongeveer verglijkbaar zijn qua pasvorm en eenmaal op je hoofd voel je weinig verschil. Hier presteert Creative naar mijn idee een stuk beter.Hier gaan we nog een stuk verder op de concurrent van de Sound Blaster Blaze, de G10 van Edifier. Deze is voor dezelfde prijs verkrijgbaar en is qua functies goed vergelijkbaar, behalve de USB-aansluiting en het digitale 7.1 surround sound van de Edifier zijn er geen verdere verschillen te bekennen.


Ondanks dat beide headsets van hetzelfde materiaal zijn gemaakt toont de Edifier toch wel meer degelijkheid dan de Creative, en dit kwaliteitsverschil zie je in veel andere dingen ook terug. Zo moet je de microfoon in- en uitpluggen terwijl je deze bij de Edifier makkelijk inklapt. Dit soort punten zijn erg belangrijk om het gebruik van een headset eenvoudig te houden. De Creative kan wel interessant zijn mocht je niet van de legerprint van de G10 zijn en je meer houdt van een wat strakker ontwerp, ondanks de rode SB zijn er namelijk geen fratsen te vinden.

De geluidskwaliteit is tussen deze twee gaming headsets ook een belangrijk punt, waar bij de Edifier een kleine ‘bass-boost’ benodigd was heeft de Creative gelijk een beter geluid vanaf het begin. Beiden headsets hebben het probleem van de ‘dofheid’, waar hoge tonen op sommige moment iets tekort schieten en het niet fijn luisteren is. In dit prijssegment is dit dan ook geen wonder, maar als je op basis van geluidskwaliteit moet kiezen tussen de G10 en de Blaze, dan gaat mijn keuze naar de Blaze.

Conclusie


Om tot een conclusie te komen, de geluidskwaliteit van deze Blaze is in zijn prijsklasse (€25-€35) acceptabel en presteert naar mijn idee naar zijn prijs. De bouwkwaliteit is prima voor wat het is, stevig kunststof met een rode opdrukking toont naar mijn idee voldoende degelijkheid en hierdoor is de Blaze zeker een herkenbaar Creative Sound Blaster product. De geluidskwaliteit van de Blaze moet je kunnen waarderen, als je de focus legt op lage tonen met niet al te zachte muziek dan zal hij prima presteren, hecht je veel waarde aan heldere hoge tonen dan is de keuze voor deze headset een minder goed idee, maar dat is op dit prijspunt een lastige opgave.

Draagcomfort van deze Blaze ben ik ook blij mee, de zachte kussens zitten comfortabel zelfs na de headset meerdere uren op te hebben gehad. Helaas zijn er ook wat minpunten, zo had de presentatie van het product beter gekund. Een niet al te mooie verpakking geeft een vrij goedkope indruk en daarbij is de bouwkwaliteit net aan voldoende. Een klein punt is de microfoon die je niet in kan klappen, dat hij verwijderbaar is, is prima, maar het had toch beter gekund.

Een mooi cijfer voor de Creative Sound Blaster Blaze vind ik een 7, hij doet wat hij moet al zijn er toch een paar punten die duidelijk beter konden. Zo is het draagcomfort goed en zit hij stevig in elkaar, toch oogt hij wat fragiel doordat de Blaze los lijkt te hangen bij de oorschelpen. Ook had het geluid wat helderder gemogen, maar als we rekening met de prijs houden is het gewoon een prima headset voor algemeen gebruik wanneer je niet veel uit te geven hebt.


Als opvolger voor de zeer populaire Fatal1ty is de Blaze, eveneens gunstig geprijsd, een prima budget aankoop. Het design is neutraal gehouden en zal daardoor genoeg mensen aanspreken. Zoek je zelf een goedkope gaming headset voor jezelf of als cadeau, tot zover betaalbare headsets gaan is de Creative Sound Blaster Blaze zeker geen verkeerde keuze.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.