Creative Sound BlasterX Kratos S3 reviewDe Creative Sound BlasterX Katana was één van de meest opvallende, indrukwekkende audio producten van het afgelopen jaar, en één waar ik nog altijd warme gevoelens van krijg. Nu is 300 euro niet heel extreem, maar voor veel gamers en pc liefhebbers zal dat toch buiten het bereik liggen. Mooie dingen zien we natuurlijk graag, en laten fabrikanten ook graag zien, maar we houden enorm veel waardering voor producten die bovenal iets goeds kunnen tonen in een lekker betaalbare klasse. Met regelmaat vragen wij fabrikanten dan ook om nou eens te laten zien wat ze voor flink minder centjes kunnen leveren.

Cue de Kratos S3, een ca 89 euro kostende 2.1 speakerset van Creative. Geen fratsen, geen fancy extra’s, maar een pc speakerset zoals we ze al vele jaren kennen: twee drivers, één sub, en een analoge kabel in het achterwerk van je trouwe computertje.


Doosje prima, plaatjes van hoe de sub intern in elkaar zit zijn altijd leuk, en ook leuk dat ze aangeven dat het ‘echt hout’ is. Klinkt logisch, maar in sets onder de 100 euro hebben we toch echt wel eens wat werkelijk twijfelachtige zaken gezien. Handleidingen tot zover nodig met een analoge speaker, en daar is het setje.

Aansluitingen ‘naar buiten’ zijn eenvoudig te overzien: stroom en één 3,5mm jack.


Ok, na de dikke metalen Katana met mesh en geborstelde afwerking is de Kratos S3 een wat meer ingetogen affaire, maar voor een recht-toe-recht-aan kit is het niet verkeerd. De sub voelt nog wel redelijk stevig aan, de satellieten zijn echter maar een eenvoudige aangelegenheid. Weinig gewicht in de benen, al is de afwerking best keurig in orde; zoomen we in dan zien we toch aardige plaatjes van de matte en glossy combinatie.
Met beperkte afmetingen weinig fratsen aan elke kant van de satellieten zijn ze redelijk eenvoudig te plaatsen en te combineren. De 2.0 kitjes in deze prijsklasse, daarover straks meer, mag je normaliter wel meer ruimte voor vrij maken. Een enkele volume knop en hoofdtelefoonuitgang flankeren de rechter driver (evt te wisselen), en een enkele kabel verbind de satellieten met de subwoofer.
De sub zelft maakt fysiek een wat betere indruk dan de satellieten, al blijven de afmetingen best bescheiden. Naast dienst doen als aansluitpunt voor die satellieten en de verbinding naar je PC vinden we echter weinig functionaliteit. Het enige wat je echt kan doen is de aanwezigheid van de sub wat afstellen.


De plaatjes van onderaf zijn echter best leuk, er zit toch best een drivertje in…


De specs voor de goede orde:Toen Creative met een 2.1 set aan kwam zetten in deze prijsklasse had ik zeker wat twijfels. Waar mijn eigen pc speaker geschiedenis gevuld is met 2.1 en 5.1 modellen neig ik de laatste jaren meer naar 2.0 sets voor het betaalbare segment. Er valt veel te zeggen voor een subwoofer, en ook deze Creative kit heeft ondanks de beperkte afmetingen toch best een lekker sub geluidje er in zitten, maar wanneer je voor minder dan een paar honderd euro iets zoekt moet je je afvragen of dat geld niet beter in de primaire drivers kan zitten dan dat je een groot deel van je budget in een subwoofer stopt. Voor de afmetingen houdt Creative de sub-punch toch best lekker, en hij bromt wat minder dan we bijvoorbeeld in de Logitech Z506 sub zagen, maar hij vormt niet de basis voor je feestje op de zaterdag avond.

Toch maakte de Kratos S3 een aantrekkelijke eerste indruk, want het geluid uit de drivers is opvallend vol zelfs zonder dat je de subwoofer echt aan het werk zet. Nu heeft Creative ongetwijfeld verstandig gehandeld door de drivers nog redelijk van formaat te houden, en niet overdreven plat te maken, zodat er een redelijke body aan het geluid zit. Starten we onze huidige game line-up met Overwatch aan het roer dan hield de ‘not bad’ gezichtsuitdrukking ook goed stand, vooral ook omdat ik vooraf toch best kritisch was van het concept. Knallen gaat lekker, voetstappen klinken opvallend vol en we zien geen kleine-speaker syndroom waarbij alle effecten als ‘tik’ of ‘tok’ voor de dag komen.

Recente ervaringen met o.a. een Logitech Z333 en de Trust Tytan 2.1 waren, zelfs zonder side-by-side vergelijking, overtuigend minder. Nu moet dat ook gezien het hogere prijspunt van deze kit en de weinig knappe reputatie van beide sets (en wellicht is het ook sprekend dat Logitech speaker samples niet vanzelf vloeien), maar het zet wel een redelijke basis neer. De Edifier XM6PF vergelijking was leuk geweest, maar die gaat inmiddels wat maandjes terug en ik durf mij er eigenlijk niet over uit te laten, hooguit dat het verschil in de praktijk zonder 1 op 1 side by side vergelijking vermoedelijk niet heel significant anders is.

Er zitten echter twee grote maaren aan dit verhaal. De eerste is dat de beperkingen duidelijk worden zodra je een gangbaar volume voorbij schiet. De primaire drivers missen dan de capaciteit die we van een grotere unit gewend zijn, en zoals altijd wanneer je de comfortzone van een driver voorbij gaat verdwijnt de glimlach en ontstaat een soort medelijden dat de kleine units dermate hard aan het werk worden gezet. Wil je echt mega hard knallen, dan zou ik of een zwaardere set pakken, of een dikke headset voor dit bedrag, of… jawel: een 2.0 kit.

Subwoofers mogen dan wel de rep hebben om voor gamers en film liefhebbers leuk te zijn, in dit segment lever je in mijn optiek te veel in als je graag op hoog volume speelt. Zo hadden we nog geen week geleden de Edifier R1280DB op tafel, en dan moet je wel stellen dat je geen trillende vloer hebt zoals bij een sub, maar dat de capaciteiten van de primaire drivers in de verste verte niet te vergelijken zijn. Niet voor gamen op rustig of gangbaar volume, maar wel als je ze open zet. Ook Creative hun eigen line-up met o.a. de T20 II en de T40 II, beide sets waar we redelijk wat ervaring mee hebben, zijn dan toch echt de betere keuze en kunnen serieus werk verzetten voordat je het idee krijgt dat je ze strest.

Ook als je fervent muziekliefhebber bent kunnen we het kort houden: een degelijke 2.0 oplossing is dan gewoon de betere manier om van je muziek te genieten. Een sub introduceren wordt dan eigenlijk pas interessant wanneer je minimaal een paar honderd euro aan je primaire speakers hebt uitgegeven (of iets lager als je primair gamer bent), en we zitten daar toch ver onder. De Kratos S3 heeft ons prima voorzien van wat achtergrondmuziek op rustig volume, maar het is geen eerlijke strijd. Vooral wat body betreft in het lage en lage midden is een goede vergelijkbaar geprijsde 2.0 set gewoon geen enkele vergelijking. Ik begrijp ook dat niet iedereen even dik 100 euro voor een speakerset neer kan leggen, maar speakers gaan veelal wel jaren en jaren mee en die investering is voor je muziek toch echt niet meer dan redelijk.

Verder is dit geen set waarbij je fysiek op de speakers iets kan tunen, hij slikt de analoge signalen die je hem aanstuurt, je hebt een volumeknop, en letterlijk het enige wat je kan doen is onder je bureau kruipen om de sub dial een beetje te verstellen. Dat is een plus en een min, plus in de zin van lekker eenvoudig, min in de zin van wel.. weinig opties. Hoewel er -fysiek- niets te tunen valt kan je softwarematig echter nog wel wat doen, want met de iets aangepaste versie van de software die we bij de USB devices zagen kan je wel degelijk wat eq settings tunen, de bass een zetje geven, of gebruik maken van de verschillende presets of deze zelf aanmaken.


Er valt voor ‘aansluiten en gaan’ voor de massa wel wat te zeggen, en op deze manier toch wat extra’s toevoegen voor de iets-meer-geek is dan een prima manier van denken lijkt mij. True, sommige features zitten ook in de softwarepakketten van menig moederbord, maar de software van Creative zit goed in elkaar en ook de aanpassingen zijn sound-inhoudelijk goed uitgevoerd zoals je mag verwachten van wat de koningen van de geluidskaarten zijn. Al werken ze hier binnen de beperkingen van je chip natuurlijk.

Software doet natuurlijk weinig aan inputs, dus eenmaal verwend door features zoals het via BT kunnen aansluiten van je telefoon is het enkele analoge inputje wel basic. Wat wel kan, niet onprettig, is je analoge headset er op aan sluiten.Betaalbare 2.1 speakersets lijken een beetje oude vertrouwde markt met vooral voer voor weinig vermoedende consumenten die de Media Markt inlopen, drie units naast elkaar vergelijken, en dan met het model met de meest absurde Watt rating naar buiten lopen. Fabrikanten lijken daar ook gretig gebruik (of vul misbruik in) van te maken, bijvoorbeeld met de Trust Tytan waar ze maar een blok staal in toevoegen om de illusie van kwaliteit te wekken; de consument ziet (of hoort) het toch niet. De grote concurrent Logitech lijkt het ook weinig te kunnen schelen, want het is lastig om echt warm te worden van welke van hun recente 2.1 sets dan ook, maar ze schenken er geen aandacht aan terwijl ze zich alsnog groen en geel verkopen op basis van hun reputatie en het feit dat ze gewoon overal liggen. En ja, ik geloof er heilig in dat wij die markt grotendeels aan onszelf en ons collectief gebrek aan goed inlezen te danken hebben (of collectief luisteren naar het advies van de verkopers daar, sorry paar goede gasten die er wel tussen zitten..) zolang wij sh-t in grote getalen kopen kan je fabrikanten lastig kwalijk nemen dat ze het aanbieden.

In dat opzicht is de Creative Kratos S3 in mijn optiek best een leuk setje, met een niet onredelijke bouw en afwerking (ok alles mist een beetje gewicht maar de meeste concurrenten zijn nog een stuk lichter), weinig geblaat, en zoals je van een bedrijf wiens primaire focus audio is mag verwachten is het geluid toch opvallend goed in orde en helder voor een set van deze afmetingen en materiaaldikte. Toen ik het uit de doos haalde was het ‘mwah’ in de hand, maar het oogt best ok en we waren hier positief verrast door het geluid wat eruit komt. Het is een no-nonsense kit met enkele input en enkel een headset-out als ‘feature’, dus wat karig als je je telefoon via Bluetooth denkt te koppelen, maar wellicht is dat eerder een voordeel voor de beoogde doelgroep dan een nadeel. Mocht je als retail shop impulskoper hier mee thuis komen dan is het m.i niets om je voor te schamen. Zelfs met flink dikkere speakers in de nabijheid heeft de Kratos S3 toch lange tijd gestaan en hebben we er met plezier naar geluisterd, dus daar kan ik niet omheen.

Maar, en dit is een flinke maar: het feit dat betaalbare 2.1 speakersets nog bestaan voelt alsof het een gewoonte uit het verleden is: een setup een sub plus satelliet setup naast vrijwel elke desktop computer. Noem het een vanzelfsprekendheid dat men er aan vast houdt, want inhoudelijk vind ik ze heel lastig verkoopbaar naast een setje degelijke 2.0 bookshelf speakers die in deze prijsklasse ook te vinden is, of doe jezelf een plezier en als je het kan missen investeer nog een tientje of twee extra (dan denk ik aan een Creative T40 Series II of R1280T/R1280DB van Edifier, of de helaas niet langer leverbare Teufel Concept B 20 Mk2. Wellicht dat ik inmiddels de 30 gepasseerd ben en mijn speakers niet langer 100% voor gaming inzet een rol speelt, of het feit dat ik flink wat 2.0 sets heb kunnen ervaren de laatste jaren, maar zelfs gamen of films kijken wat traditioneel een 2.1 sterktepuntje is vind ik op op een degelijke 2.0 is meer dan concurrerend terwijl het verschil in muziek kwaliteit (ongeacht stijl) erg groot is. En wellicht een kleinigheid: minder units en kabels zijn toch ook best prettig.

Toch worden actuele 2.1 sets waarvan ik weet dat ze een klasse onder dit model zitten consequent goed beoordeeld door hun gebruikers met opmerkingen als ‘vol geluid’ ‘goede bass’ en dergelijke, en dat weegt toch een beetje op mijn eigen kijk. Wanneer je je gedachten vastgezet hebt op een 2.1 set omdat je enkel wilt gamen of per sé een sub wilt (de koper blijft de baas toch?) dan heb je hier een prima setje aan, we hebben er genoeg ervaren om te kunnen stellen dat deze in hun eigen segment gewoon een nette prestatie afleveren en daarbij vind ik de extra mogelijkheden die Creative toevoegt via de software een echte meerwaarde, zij het hier ietwat minder uitgebreid dan bij hun soundcard of USB opties. Echter reviewen is zowel een product beoordelen als mensen iets (proberen te) leren. Met die gedachte denk ik dat zij die toch minimaal iets van muziek luisteren op hun pc er verstandig aan doen dus eens te kijken naar het aanbod in 2.0 speakersets. En hoewel ik niet in ieder zijn portemonnee kan kijken: die paar tientjes extra boven de echte prijsvechters die rond de 50 euro hangen krijg je veel voor terug, speakers gaan vaak een pc of twee mee, en een klein beetje extra geeft toch een echte upgrade.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/creative-sound-blasterx-kratos-s3-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.