Creative Sound BlasterX H7 en H5 Tournament Edition review


In deze review pakken we twee producten aan van Creative, de Sound BlasterX H7 Tournament Edition en de Sound BlasterX H5 Tournament Edition, waarbij Tournament Edition staat voor… er, who cares. Gaming headsets voor de massa! Tenminste, de massa die tussen de 60 en 110 euro uit te geven heeft, en dan baseren we ons op actuele straatprijzen die een stuk onder de adviesprijzen liggen, maar dat zien we vaker bij producten die al iets langer uit zijn.

We nemen beide modellen in één review mee gezien de geringe onderlinge verschillen. Beide kennen dezelfde constructie, drivers, beide zitten aan een kabeltje, en het enige verschil is dat de H5 een analoog model betreft en de H7 met een USB geluidskaart komt voor wat extra features. De paar kleine visuele verschillen hebben we uiteraard onze camera voor.


Uitpakken, bouw en features


We beginnen met de H7. Doosje stevig genoeg als bescherming en niet iets wat zelf snel beschadigd, maar interne flair ontbreekt. In het doosje treffen we een USB kabel aan en een analoge kabel, je hebt namelijk de optie om hem op beide manieren aan te sluiten. De USB connector is ook compatible voor je PS4, dus da’s ook fijn. Voor de XDoos zal je de analoge input kunnen gebruiken, met de adapter van Microsoft. De analoge input en controller is ook mobile compatible, dus je kan hem ook als telefonieheadset gebruiken, en dat is toch een leuke combi.




Op de controller unit (die vast aan je headset zit, op een halve meter van je linker oor) sluit je dan één of beide kabels aan. Die controller ziet er netjes uit, heeft de gewenste functionaliteit (volume, mic mute, muziek- en telefonie controls voor je mobiel), en voelt ook lekker. De kabel zelf zijn we wat minder over te spreken. Die is redelijk dik en daarmee wat stug, en heeft een aparte ribbel-rubber coating die lastig te beschrijven is maar .. mweh.


De headset zelf vinden we echter een plaatje. aluminium band met flinke laag schuim rond je hoofd voelt en oogt herkenbaar, maar de afwerking maakt het plaatje toch goed compleet; die is gewoon erg goed. Het valt vooral ook op dat dit hele lichte headsets zijn ondanks hun wat grotere gamer look. De grote X op de schelp licht op in gebruik, maar meer dan een bescheiden invloed wordt het niet.



De mic is afneembaar, lekker flexibel, en laat wat dat betreft weinig te wensen over.



De constructie zelf is zoals genoemd erg goed. Geborsteld aluminium afwerking op de oren, de oorschelpen zijn vanwege de manier van ophangen ook erg flexibel, en ook de plastic elementen rondom zijn gewoon erg goed gedaan. Wellicht een beetje textbook, maar wel goed uitgevoerd.





De hoofdband doet ongetwijfeld denken aan wat de populaire HyperX Cloud liet zien, maar die van Creative is aanmerkelijk flexibeler. Hierdoor is de druk rond de oren die bij de Cloud ‘stevig’ is hier juist een stuk beperkter. Niet zo licht als de Corsair Voids die je met een beetje schudden of achterover hangen van je hoofd kan laten vallen met een kleiner koppie, maar gewoon uitstekend gebalanceerd. Vast genoeg dat hij afsluit, maar niet meer dan dat. Enkel positief, simpelweg één van de meest comfy en makkelijk passende headsets die we kennen.


De earpads zelf, faux leder, maar prima zacht, zachter dan wat we normaliter zien in elk geval. Sluit de omgeving goed af ook als je dat zoekt. Het formaat zijn we ook over te spreken, dit valt namelijk ruim om de meeste oren heen; dus geen halve on-ear tenzij je echt met bizarre modellen gezegend bent wellicht.



Specs van de H7 TE:


Uitpakken, bouw en features


We geven hem maar even zijn eigen hoofdstuk want anders is het lastig om ze van elkaar te onderscheiden, maar anders dan wat details in de kleur en design en de andere kabel zijn het dezelfde headsets. Bovenstaande beschrijvingen zijn dan ook volledig van toepassing en we laten het bij foto’s:








Het zijn dus vooral de rode details die plaats maken voor meer zwart, maar hij is niet minder aantrekkelijk. Het ontbreken van een logo bovenop de hoofdband en een zwarte in plaats van rode kabel zal de liefhebber van iets minder opvallends vermoedelijk ook aanspreken.



De kabels van de H5 TE zijn in mijn optiek fijner. Ze zijn nog redelijk dik en wat aan de stugge kant, maar het meer typisch gevlochten materiaal voelt wat fijner dan het stugge rubberen gevoel van de H7. Enkel een analoge kabel in dit geval dus, waarbij je kan kiezen tussen een enkele aansluiting (mobiel, consoles) of een gesplitste headphone / mic aansluiting. De controller oogt wat meer basic, maar biedt feitelijk dezelfde functie: mic mute, volume, mobile controls voor gesprekken en muziek.

Specs van de H5 TE:


Pasvorm en geluidskwaliteit


Over het comfort waren we eigenlijk al vrij duidelijk: dit is feitelijk zo comfortabel. Wellicht nog belangrijker: ze zijn extreem toegankelijk, en voor een reviewer is dat een heerlijke feature. Pasvorm speelt tenslotte een grote rol en is soms lastig in te schatten, maar modellen als dit zijn objectief heel veilig aan te raden. We hebben de H5 inmiddels als cadeautje gegeven aan een kind van 9 die er zo mee weg liep, maar ik draag de H7 momenteel zelf en op mijn XXL hoofd zit hij ook als gegoten. Ruim aanpasbaar, een constructie die flexibel genoeg is om een bescheiden druk te behouden ongeacht de hoofdmaat, en voldoende flexibiliteit wat de oorschelpen betreft zodat ook de druk rond de oren goed in balans is, en ook met bril.

Het geluid is ‘bescheiden gamey’ zouden we zeggen. Zoals we van een game headset zouden verwachten is het laag net wat meer aangezet, maar Creative houdt dat redelijk beperkt als we kijken wat standaard is in de gaming markt. Wat belangrijker is: in hun respectievelijke prijsklassen houden ze erg goed stand. Vooral de H5 met een huidige straatprijs van 60 euro is bijna een no brainer en zet veel druk op de Corsair HS50 die we onlangs bekeken, vooral ook omdat dit op andere vlakken een net wat luxer voelend model is.

Het wordt vooral interessant wanneer we de software erbij betrekken, want de meesten van jullie zullen Creative kennen van de Sound Blaster geluidskaarten, en die ervaring zien we terug in de applicatie. Niet alleen heb je veel opties, profielen, etcetera, maar vooral het feit hoe ver sommige opties gaan (bass boost variabel in kunnen stellen, en ook de frequentie wat je als bass will kenmerken kunnen aanpassen) is uitzonderlijk. En, de aanpassingen werken vooral ook goed. Soms zien we goedkope software wat matige effecten toevoegen, maar met tal van kleine tweaks kan je het geluid hier gewoon erg goed naar je eigen zin zetten; de software voelt consequent als een waardevolle toevoeging. Goed, of het aanpassen van jouw stem nu echt ‘nuttig’ is laten we in het midden, maar de rest althans.






Creative biedt hier vooral de flexibiliteit mee om weinig concessies te doen in een afweging tussen een muziek- en een game headset. In de standaard uitvoering vinden we het een erg capabele all-rounder en even goed een headset voor tal van muziekstijlen, maar als jij toch liever dat ietwat doorgeslagen V-tuning wil voor je (actie) games dan zijn de nodige aanpassingen zo gepiept.

Virtual surround van Creative is ongeveer zo goed als we van Virtual surround headsets mogen verwachten deze dagen. De één zal er mee weglopen, de ander niet, maar dat staat veelal los van het merk. Tot zover implementaties gaan doet Creative het gewoon goed, dus zoek je dat: dan kom je bij de H7 TE uit gezien enkel die USB geluidschip daarvoor zorgt.

De microfoon van beide modellen is ok. Stemgeluid is zeer redelijk, niet denderend maar dan zien we zelden in game headset mics, maar gewoon OK. Ons enige bezwaar is dat hij redelijk gevoelig is. Hoewel fijn wat stemvolume betreft, te vaak moet je headset mics boosten om goed hoorbaar te zijn, pakt hij ook het nodige van de achtergrond op. Zat ik te gamen met de NAS (was er mee aan het knutselen) naast mij op tafel, of had ik een testbench draaien die wat geluid produceerde, dan kon je dat horen. Ruisonderdrukking is dus feitelijk geen sprake van. Ik kan er niet wakker van liggen gezien de kwaliteiten, maar het neemt niet weg dat het beter zou kunnen / mogen in een nieuwe versie.





Conclusie


Het aller nieuwste testen is vaak erg tof, maar modellen die al ietsjes langer op de markt zijn hebben vaak een sterk voordeel: straatprijzen die een stuk gunstiger zijn dan de oorspronkelijke adviesprijs (een jaar geleden kostte de H5 je bijvoorbeeld 80 euro, en 25% maakt toch een flink verschil in concurrentiekracht). En hoewel je op gebied van processoren en videokaarten graag het momenteel gehypede model wilt hebben is die druk er bij headsets niet, tenzij je dit nog leest in de hoop dat ik het over RGB sync ga hebben.

Hoewel ik het ergens vervelend vind ik het telkens over die verdomde (verdomd goede) HyperX Cloud te hebben is het nu eenmaal een benchmark geworden en kunnen we er niet omheen. En over de vergelijking met de H5 Tournament Edition kan ik kort zijn: Ik vraag mij af waarom dit model dat niet is geworden. Geluidskwaliteit van beide units is gewoon goed, bouwkwaliteit en afwerking van dit model ligt ruim voorbij wat de standaard is op het 60 euro prijspunt waar hij nu ligt (Cloud voorheen ook, inmiddels boven de 80), zeg maar gerust concurrentie op het 100 euro+ prijspunt, en daarbij is deze Creative in mijn optiek de veiligere unit wat comfort betreft; subjectief in mijn optiek een heel stuk zelfs. Hij clampt net genoeg in plaats van ‘stevig’, heeft grote, comfortabele earpads, en past ook op praktisch elk koppie. Voeg wat multi-device compatibiliteit toe en het enige wat je eigenlijk inlevert is een chique unboxing ervaring. Met alle respect, lekker boeiend, als je nu 60 euro te besteden hebt moet je deze Sound BlasterX H5 Tournament Edition serieus overwegen.

De Creative SoundBlasterX H7 TE met geintegreerde geluidskaart, en dan vooral de veelvoud aan (echt nuttige en genuanceerde) tweaks die je op het geluid kan toepassen heeft absoluut mijn voorkeur. Ik zie liever minder dan meer software, maar software die echt wat toevoegt verdient credits en op dat vlak scoort Creative goed. Onder de streep zorgt dat dan ook dat je normaliter net even beter, of in elk geval subjectief aantrekkelijker geluid te horen krijgt dan de minder instelbare H5. Wil je graag een (goed) aangezette bass? Hoppa, of kijk eens naar de Crystaliser, de invloed (in bescheiden instelling) daarvan spreekt ons in elk geval aan. Ook virtual surround is natuurlijk een leuk concept, maar de meerprijs is wel erg stevig; bijna 50 euro. Als je krap zit dan is dat een eenvoudige keuze; beide zijn tenslotte gewoon goed. Kan je het wel spenderen, dan stel ik wel dat hij het waard is. Het voornaamste probleem is dat je dan wel meer alternatieven in je vizier krijgt.

Zo is de H7 TE dan wat duurder dan de Cloud II, een meerprijs die ik gezien de pasvorm en software prima acceptabel vind. Maar ook de Arctis 5 (zeer comfortabel, maar meer plastic, iets minder geluid, betere mic) biedt zich aan. De Cloud Revolver van Kingston is nog een stukje duurder en in bijna elk opzicht gelijkwaardig (zeker in de ervaring van een potentiele koper) muv de software, dus punten voor de H7. Echter komen rond de 110 euro ook de eerste draadloze headsets in het vizier; de Corsair Void Pro bijvoorbeeld, en laat het draadje van de H7 nu net even wat nadrukkelijk aanwezig zijn. De H7 TE heeft verder meer dan genoeg kwaliteit (bouw, geluid, en vooral comfort) om te concurreren, maar je hoort al dat het wel heel gunstige prijs-prestatie perspectief van de H5 TE met 50 euro erbij wel wat meer druk ervaart.

Maar al met al twee uitstekende headsets. Eén budget killer, de SoundBlasterX H5 Tournament Edition krijgt de ‘Smart-buy award’, en één sterke concurrent erbij in het midden segment van de gaming headsets, met de duidelijke kanttekening dat deze twee modellen de muziekliefhebber niet in de kou laten staan. Sterk genoeg dat ik de H7 Tournament Edition zelfs met de ‘Editor’s Choice’ award naar huis stuur, een hogere eer hebben we niet.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.