Samenvatting


Crucial doet zoals inmiddels zo’n beetje elke geheugenfabrikant ook mee in de RGB Hype. De Crucial Ballistix Tactical Tracer RGB modules zijn fysiek solide, presteren degelijk, en worden ondersteund door een softwarepakket met de nodige opties. Het probleem is echter dat er veel te kiezen is, en dat menig concurrent goedkoper is, een hogere helderheid / verzadiging biedt, en/of in sommige gevallen ook betere software biedt. Daarmee valt het niet mee om echt op te vallen in de markt en zal ook Crucial jou toch echt moeten overtuigen met de subjectieve indrukken die je in de uitgebreide review hieronder kan opdoen: 7/10.


Crucial Ballistix Tactical Tracer RGB review


We hebben er al een paar onder handen genomen, maar vandaag voegen we wederom een setje werkgeheugen met RGB toe aan onze vergelijking. Van de geheugengigant Micron, één van de weinige daadwerkelijke fabrikanten, hebben we namelijk de Crucial Ballistix Tactical Tracer RGB in handen.

Crucial, het huismerk van Micron dus we zullen vooral de Crucial naamgeving volgen, maakt hun werkgeheugen beschikbaar in 16GB kits van twee, 32GB kits van twee -of- vier, en 64 GB kits van vier modules, waarbij je dan nog kan kiezen tussen 2666MHz en 3000MHz. Wij hebben de 16GB kit van twee in handen welke voor net boven de 200 euro over de toonbank gaat.

Uitpakken, bouw en features


Zoals bijna elk werkgeheugen doosje spreekt ook deze niet echt tot de verbeelding; plastic inlays, niet al te veel om bij stil te staan.


Wat modules betreft is dit herkenbaar Crucial, tenminste als je net als wij regelmatig Ballistix modules voorbij ziet komen. Geen extreme heatsink deze keer, maar een redelijk bescheiden laagje grijs staal. Niet dat 1,35 Volt DDR4 die koeling nodig heeft, maar als je deze tegelijk met bijvoorbeeld de HyperX Predator RGB modules oppakt dan maakt de concurrent fysiek toch meer indruk. Afwerking is echter keurig genoeg, niets aan het handje.





Zoals bijna alle RGBmodules zien we de focus op de LED bar bovenaan. Beetje branding in de diffuser, maar het lijkt vooral de bedoeling om maar veel RGB te tonen.


Op de RGB zelf komen we zo terug, eerst testen!


Features en specs



Test and performance


Voor de goede orde: alle gepresenteerde modules zijn hertest na de hele Spectre en Meltdown sh-tstorm, en maar goed ook gezien we vooral in de Fire Strike Physics resulaten toch verschil zagen. Alle resultaten zijn dus voor een volledig gepatched en geupdate systeem. We houden uiteraard vast aan ons vaste geheugen test bord, de Asus ROG Maximus X Hero gecombineerd met Intel Core i7-8700K en Nvidia GeForce GTX 1070 Ti videokaart. Uit eerder testen (en inmiddels toch geaccepteerd als bekende informatie) zijn de verschillen tussen geheugenkits in benchmarks veelal klein, dus beperken we ons tot een te overzien aantal benchmarks: AIDA64 Memory Copy en Latency als synthetische test, SuperPI als de echte numbercrunch, en FireStrike als de praktische benchmark waarbij (in theorie althans) het geheugen de prestaties van de graphische en de physics benchmark zou kunnen beïnvloeden.

De Corsair Vengeance LPX C15 3000MHz kit teruggeklokt naar 2133MHz en 2666MHz functioneert als referentie baseline.

Resultaten:







Zoals altijd, eigenlijk suf. In de synthetische eerste AIDA benchmark zien we hem redelijk laag zitten, een 16GB 3000MHz C16 kit is natuurlijk niet het snelste theoretische wat in de lijst staat, maar in de praktijk benchmarks maakt het allemaal zoals we vaker zeggen heel weinig uit. We zien genoeg argument om 2133MHz kitjes links te laten liggen, zeker gezien de beperkte (of afwezige) meerprijs van 2666MHz, maar daarna houdt het praktisch op. Geen gekke keuze dus om deze kits in 2666MHz en 3000MHz uitvoerigen te verkopen. Het belangrijkste is eigenlijk dat de performance benchmarks geen problemen aantonen, en dat is niet het geval.

Overclocken dan? Dat doen we niet als onderdeel van de review voor de simpele reden dat dergelijke resultaten vooral misinformatie zijn (of noem het Fake News, waarom ook niet). Overclocken zegt enkel wat over deze specifieke sample en/of combinatie met ons moederbord, het geeft geen garanties wat jij straks kan doen als je deze koopt, zowel in positieve als negatieve zin. Gezien de toegevoegde waarde aan het aankoop proces nul is nemen doen we het dus simpelweg niet.

Wat wel toegevoegde waarde heeft is het testen of er sprake is van AMD compatibiliteit. Hoewel we niet elk bord kunnen testen zegt het veel dat ons Asus X470-I Gaming bord goed werkt met deze kit, dus zolang moederbord vendoren er geen zooitje van maken kan je deze kit prima voor AMD overwegen. Let wel op dat het dan aan te raden is dat je het XMP profiel activeert, maar de kloksnelheid daarna aanpast van 3000MHz naar 2933 of 2666MHz.


Software en praktijkervaring


Net als Corsair en Gigabyte, maar in tegenstelling tot HyperX en GeIL, levert Crucial een RGB softwarepakketje mee. Daarnaast is deze kit, in de woorden van Crucial “Compatible with Asus Aura, MSI Mystic Light, Gigabyte Aorus Graphics Engine, and other popular LED controlling software”. Beetje outdated verhaal gezien Gigabyte hun RGB packet al iets van een jaar RGB fusion noemt, maar goed.





De software zelf geeft wat info weer zoals de temperaturen en de timing details, maar het gaat natuurlijk om de RGB aansturing. Hier kan je uit een paar patroontjes en effecten kiezen, of je kan elk van de individuele ledjes zelf in een specifiek kleurtje zetten als je daar zin in hebt. Op zich best leuk, en sowieso fijn dat die software er is voor mensen die geen RGB Sync software draaien, maar we merken wel op dat ze nog achterlopen op Corsair wat niveau van software afwerking en het aantal effecten betreft; op dat vlak is er vooralsnog één voorloper.

Showcase


Voor de showcase hebben we dit geheugen in een In Win A1 build gezet. Dit geeft een beetje aan wat je normaliter zal zien in een build: vooral de RGB diffuser bovenop. We laten de foto’s het werk doen.







Conclusie


We zetten onze conclusie wat RGB geheugen weer op dezelfde manier in: Wanneer we stellen dat het prestatie technisch praktisch bar weinig uitmaakt welke geheugenkit je pakt belanden we simpelweg bij het subjectieve: pak gewoon wat jij mooi vindt, x-OC’ers terzijde natuurlijk. En natuurlijk is het fijn te weten dat Micron achter Crucial zit, één van de grootste fabrikanten van dergelijk geheugen waarmee zaken als kwaliteit gewoon geen discussie zijn, maar achter de meeste RGB modules die in Nederland te koop zijn zit een degelijke fabrikant dus ook voor Micron is het lastig om op dat vlak echt te onderscheiden.

Positief zijn we over de toevoeging van een softwarepakket, iets wat bijvoorbeeld GeIL en HyperX niet doen waarmee ze functionaliteit voorbij de RGB software van je moederbord laten afweten, maar tegelijk merken we op dat Corsair met hun software nog een stapje verder gaat en dat zet stevig druk op Crucial; als je echt graag software wilt, is er gewoon één duidelijk betere. Ryzen compatibiliteit is zeker fijn, maar ook dat is zeker niet Crucial-exclusive. Ook is de keuze voor 2666MHz en 3000MHz modules praktisch gezien een verstandige keuze, extreem hoge frequenties voegen tenslotte weinig toe, maar normaliter verwachten we dan dat dat de prijs wat gunstiger maakt maar en we zien vooralsnog geen prijsvoordeel voor Crucial.

Maar wat die prijs betreft maakt Crucial het zichzelf momenteel zelfs best lastig, want de meeste van hun RGB kits kosten wat meer dan de directe concurrentie; meer dan de GeIL Super Luce, de G.Skill Trident Z, en zelfs meer dan de Corsair Vengeance Pro RGB die voor ons toch een beetje the one to beat is met hun extreme helderheid en uitgebreide software. En hoewel Crucial een aardige of in elk geval eigen cq andere RGB presentatie neer weet te zetten missen we toch ook een beetje de echte visuele onderscheiding. Ja het is RGB en ja het kleurt gezellig mee, maar ik zou liegen als ik zou zeggen te weten wat deze kit nou echt onderscheidend maakt. Corsair en Gigabyte halen nog wat hogere helderheden en verzadigen de kleuren meer, Gigabyte heeft daarbij het voordeel van die dummies die een 16GB kit vier LED bars geeft, en hoewel ik zelf echt een liefhebber ben van een iets chiquere, minder in-your-face RGB presentatie moet ik toegeven dat ik de HyperX presentatie als ‘bescheiden alternatief’ visueel toch erg lastig te verslaan vindt. Die laatste sets zijn vooralsnog te duur, maar nogmaals heeft Crucial de prijs momenteel ook niet mee.

En natuurlijk is dat allemaal subjectief en is er geen reden om deze kit -niet- te halen als van alle foto’s deze je het meeste aanspreekt, maar dat neemt niet weg dat wij zoekende zijn naar de keiharde objectieve argumenten en dan maar weinig weten te benoemen; zaken als het zelf kunnen printen van onderdelen (wel fijn dat de schematics te downloaden zijn) voelen net wat ver gezocht als echt USP. Wat ons betreft dus tijd voor een agressief prijsbeleid bij Crucial om te zorgen dat hun prijzen in het gareel gaan lopen; een paar tientjes meerprijs boven de goedkoopste 16GB 3000MHz RGB kits van dit moment is gewoon heel lastig te verdedigen. De software toevoeging is zeker fijn, maar ook dat zien we beter kunnen voor vergelijkbare of soms lagere prijzen. Het is in onze optiek dus aan Crucial om te zorgen dat deze prima redelijke modules die nu een beetje tussen wal en schip belanden prijs technisch, software technisch, of puur wat visuals betreft, de concurrentie echt onder vuur gaat nemen.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.