Cryorig H7 Quad Lumi review



#RGBAllTheThings was al naar processorkoelerland gekomen, zo zagen we recentelijk de Thermaltake Riing waterkoeler en treffen we de ontzettend dikke NZXT Kraken met Aer fans om elke tweede build op Das Internet (Duits voor Internet). Luchtkoelers met RGB was natuurlijk de logische volgende stap, en het was Cryorig die ons als eerste hun model met RGB actie liet zien.

De Cryorig H7 Quad Lumi pakt de H7 die wij al kenden, maakt daar inhoudelijk een kleine revisie op met o.a. een extra heatpipe, en knalde er LEDs tegenaan. Opvallend is de keuze om dit samen met NZXT te doen en gebruik te maken van de NZXT Cam software integratie om het geheel aan te sturen; goed nieuws dus voor zij die reeds eigenaar zijn van NZXT Aer fans of de Hue+ RGB kit. Wellicht ergens opvallend gezien dit dus een beetje een concurrent is voor de Kraken waterkoeler, al zullen ze gedacht hebben dat ze prijstechnisch en lookstechnisch dermate ver van elkaar verwijderd zijn dat ze zichzelf niet in de vingers snijden.

Met zo’n 69 euro is de H7 Quad Lumi in geen geval goedkoop, maar voor een moderne Kraken ben je al snel het dubbele kwijt.


Cryorig speelde zichzelf enkele jaren geleden heel snel en heel opvallend in het vizier met dikke uitstralingen en uitzonderlijk goede verzorging van alle details. Het leek er voor mij op dat enkel een gebrekkige distributie een dominante marktpositie tegenhield. Voor zij die eerdere Cryorig reviews niet hebben gezien, en de laatste is al weer even geleden, doorlopen we alles in detail. Te beginnen met de verpakking: Uitstekend verpakt, aantrekkelijk geprint, overzichtelijke specs, en direct zien we een vrij uniek pluspuntje in luchtkoelerland: 6 jaar garantie na registratie.




Kudos ook voor de verpakking van de strak uitgevoerde acessories zoals het registratiekaartje, de handleiding, de tube paste, en de stuk voor stuk knappe schroeven en brackets. Handig om te weten dat alle recente sockets met uitzondering van TR4 voor Threadripper native ondersteund zijn. AM4 is dus van de partij, maar ook 2066 voor X299 moederborden, alhoewel.. daarover straks meer.




De koeler zelf lijkt in eerste instantie niet heel extreem, de H7 was dan ook de middenklasser in de Cryorig lineup, maar is wel aantrekkelijk en netjes. Aantrekkelijke headsetink, opvallende en neutrale topcover om de uitstraling van je systeem een beetje te helpen, en hier en daar wat agressieve lijnen om af te zetten tegen het recht-toe-recht-aan standaard concept waar veel luchtkoelers toch aan vasthouden. Positief zijn de beperkte afmetingen, 145mm hoogte kan je in de meeste behuizingen toch prima kwijt, en zo’n 700 gram inclusief ventilator is ook geen uitdaging voor je moederbord.







De ventilator zelf is vrij neutraal, zwart frame, doorzichtige blades en het bekende Cryorig kleurtje in het midden.



Onderop zien we vier 6mm brede heatpipes, een indicatie dat dit een middenklasser is (high-end units hebben veelal meer en dikkere heatpipes,), maar wel met strakke nikkel afwerking. Ook zien we daar de RGB strips in beeld komen.





Ook het inbouwen had Cryorig, en dus nog altijd, goed voor elkaar. Wel moeten we zeggen dat er meer en meer aandacht voor is gekomen zelfs vanuit fabrikanten die het installeren soms wel eens dermate lastig maakten dat je je afvroeg of ze wel wilden dat je hun product installeerde (Hey Scythe, sup?). Het echte voordeel boven het gros van de concurrenten neemt dus iets af, maar het neemt niet weg dat Cryorig op elk socket een soepele installatie biedt. Hou er wel rekening mee dat voor S115X installatie je wel bij de achterzijde van je moederbord moet kunnen om de schroeven aan te draaien. Voor we beginnen, nog even de volledige specs:



Voor afwisseling kijken we eens naar de installatie op een X299 moederbord, de MSI X299 Gaming Pro Carbon. Waarom? Omdat het kan, en omdat die samen met de MSI GTX 1080 Lightning Z voor dikke plaatjes zorgt. Installatie op dat platform kan haast niet eenvoudiger gezien de vaste schroefgaten. Schroeven erin, clips erop, aandraaien…




… pasta erop, koeler erop, en vastschroeven. Tja, eitje.




Na installatie zien we dat het werkgeheugen geheel vrij is, ook aan de achterzijde op dit Core Extreme platform, en ook het eerste expansieslot is geheel vrij. Kudos voor compatibiliteit dus.




Resultaat? Subjectief of course, maar ik vind hem leuk.





Na wat moederbord struggles met het i7-4770K testplatform waarop de laatste jaren werd getest moesten we het even anders aanpakken. We gaan inmiddels de goede kant op en hebben een aantal koelers getest op een Intel Core i7-7700K, inclusief de oudere NZXT Kraken X61 om een bruggetje te slaan naar de oude lijst. Let op: Dat houdt niet in dat je blindelings tussen de verschillende platformen kan vergelijken, het is slechts indicatief. Er wordt getest op een testbench zonder verdere koeling.

Temperaturen zijn gedelta’d (om maar slecht te vertalen) naar een kamertemperatuur van 23 C, CPU load komt van Prime95 (v28,5) Small FFT test, dat is een zware CPU en FPU test ruim voorbij typisch game- of beeldwerk (Bij een beetje AIO loopt dat verschil eenvoudig op tot 10 graden of meer). De reden voor deze zware stresstest is om onderliggende verschillen aan te tonen; een eenvoudigere test zegt dan te weinig. Temperaturen worden genoteerd nadat deze minimaal 10 minuten stabiel (binnen 2 C fluctueren) zijn.

Verder zetten we de lijn met de 40dBA vaste geluidsproductie test verder. Deze wordt gemeten met een Voltcraft SL-100 decibelmeter op een afstand van 30 cm van de testbench. Waarom 40dBA? 40dBA op een open testbench is een bescheiden hoorbare geluidsproductie die, wanneer je hem in een degelijke case zou plaatsen, zich zou vertalen naar een marginaal hoorbare totaal build. Gezien we bij een onwaarschijnlijk zware processorbelasting meten zou je verwachten dat die combinatie bij normaal gebruik, en uitgaande van nette prestaties in de grafiek uiteraard, nimmer hoorbaar zou moeten zijn in de prakijk. Vooral een praktisch meetpunt dus, en daarbij een redelijke test van efficiëntie: op pure koelresultaten kan een fabrikant ‘valsspelen’ met een mega luide oplossing.



Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

Eerst nogmaals even het oude lijstje om te tonen waar we waren gebleven:


En dan naar de nieuwe opstelling met 7700K:


De extra heatpipe, of welke andere optimalisatie er dan ook in mag zitten, lijkt de H7 niet verkeerd uit te komen. Hij staat weliswaar in het eind van deze grafiek, maar sinds het nieuwe platform hebben we praktisch alleen maar AIO’s gezien en slechts één model luchtkoeler, dus vreemd is die lineup niet. Nipt achter de uitstekende Mugen 5 en Mugen 5 PCGH presteren is echt geen schande, en als er straks meer luchtkoelers bij komen lijkt het niet meer dan vanzelfsprekend dat de H7 gewoon een nette positie vast houdt. Deze Cryorig is weliswaar duurder dan de Mugen, het basis model zonder RGB verlichting is dat niet. En heel simpel bekeken: een i7 gaat dus prima, zelfs met een beetje overclock, en daar gaat het veelal om.


Op volle toeren is de H7 Quad Lumi echter wel wat aan de luide kant, maar dat is ook niet vreemd gezien de 1600 RPM max. Zo halverwege het bereik (om de 40 dBA te halen sturen we analoog aan en zien we (nog) niet exact wat het voltage of RPM is) zetten we die 40 dBA neer en zien we de temperatuur slechts een enkele graad oplopen, wederom geen schande. En positief voor de stilte liefhebber, met een 330 RPM minimum kan je zelfs de gevoeligste oortjes laten rusten. Dat wel met de kanttekening dat we een betere balans tussen geluid en prestaties vinden wanneer de ventilator iets meer mag blazen, een paar 100 RPM boven dat minimum zal ook niemand horen terwijl dat wel weer een paar graden scheelt.

Welnu, normaliter laten we het bij die processor, maar we hadden de H7 Quad Lumi voor de foto op een Core i9 7900X gezet. Dus even testen konden we niet laten. Daar kwamen er er echter achter dat een 4x 6mm heatpipe luchtkoeler op zo’n processor geen goed idee is. In Cinebench zagen we de temperaturen direct voorbij de 90 graden schieten en naarmate de test vorderde de 100 graden bereiken. Officieel binnen de maxima die Intel hanteert, maar ruim voorbij wat wij zouden adviseren. Kortom: Een Intel i7-7700K (met beetje OC) of iets als een AMD Ryzen 7 (met beetje OC) kunnen we adviseren, maar voor de i9 line-up en vermoedelijk ook voor Threadripper klasse processoren heb je meer nodig.


En waar het uiteindelijk om gaat natuurlijk, de verlichting. In de ventilator zit witte verlichting, onder de ventilator zit een RGB strip en ook onder het Cryorig logo zit een RGB Led. Cryorig heeft gekozen voor een samenwerking met NZXT, ogenschijnlijk een concurrent maar één die feitelijk niets meer met luchtkoeling lijkt te doen, plus met hun Cam systeem al een RGB aansturing op de plank hebben liggen. Het heeft een paar voordelen, zo zitten er tal van leuke opties is, en eigenaren van de dikke NZXT Aer fans of Hue+ LED strips kunnen de verlichting lekker eenvoudig matchen. Hoewel ik mij ook afvraag of het niet goedkoper was geweest een RGB LED header mee te leveren die tal van moderne moederborden direct aan kunnen sturen hadden ze daarmee ook een groep gebruikers –zonder- die RGB header uitgesloten. Nu is het product in elk geval universeel bruikbaar.










Cryorig had met de H7 al een capabele, aantrekkelijke, en goed uitgevoerde luchtkoeler in het assortiment. Het is zeker niet de grootste of dikste koeler, maar aantrekkelijk was hij al (en m.i. is zo’n middenformaat sowieso aantrekkelijk), de installatie is top geregeld, en ook de verzorging van begin (verpakking) tot eind (6 jaar garantie) zit goed in elkaar. De extra heatpipe in de H7 lijkt echter goed tot zijn recht te komen op een wat snellere i7, plus dat het prijspunt natuurlijk ook wel iets meer doet verwachten. Je kan er nog niet mee aan de slag op een Intel Core i9-7900X, daar is hij te ‘mid-range’ voor, maar een i7 7700K of Ryzen 7 zelfs met een bescheiden overclock is geen probleem.

De toevoeging van de RGB verlichting is natuurlijk waar het om gaat, en wat de koeler ook echt op doet vallen boven de concurrenten. Daar betaal je voor, want hij benaderd de high-end luchtkoelers wat prijs betreft aardig, maar voor die visuele upgrade of wat handig gepositioneerde LED strips ben je een vergelijkbaar bedrag veelal zo kwijt. Of anders vergeleken: een dikke RGB waterkoeler betaal je zo het dubbele voor. Daar zitten weliswaar meer koelprestaties aan verbonden, maar je kan je ook afvragen of de gemiddelde gamer of liefhebber wel de grenzen van het overclocken gaat opzoeken waarbij die prestaties echt tot hun recht komen. Sterker nog, ik denk dat er meer mensen zijn die producten zoals de NZXT Kraken X62 kopen voor de uitstraling of verlichting dan het overclock capaciteit. En deze koeler heeft namelijk ook iets wat gelijk geprijsde, niet RGB waterkoelers zelden bieden: een werkelijk onhoorbare werking.

Oftewel ik denk dat het een heel leuk product is, en één met een aantrekkelijke positie op de markt voor zij die wel net even die extra LED-actie willen hebben, maar voor wie waterkoeling te duur of op andere wijze ongewenst is. Helemaal aangekleed met goed samenwerkende NZT Aer en Hue+ producten lopen de kosten zeker nog wel op, maar het maakt een aantrekkelijk LED feestje toch een stuk toegankelijker. De bal ligt nu echter wel weer bij Cryorig om te zorgen dat deze koelers ook daadwerkelijk te koop komen in Nederland, iets wat we veelvuldig bij Cryorig producten hebben gezet. Ze zijn harstikke leuk, maar ze maken het soms wel heel lastig om ze te kopen. Laten we hopen dat ze er snel aankomen.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.