Custom Waterkoeling voor Beginners: Deel 1


Het idee om meer met custom loops te doen staat al he(eeee)el lang op onze agenda. De luchtkoelers en kant en klare waterkoelers waar we het hier veel over hebben zijn harstikke leuk, vlot om te installeren en laten we ook niet vergeten ook gewoon krachtig genoeg voor high-end processors mét overclock, maar als je écht iets moois wilt of je hardware écht tot het uiterste wilt pushen is een custom loop wat je wilt.


Een custom loop zet je echter niet zomaar neer. Een mooie custom loop trek je niet over de toonbank maar vereist planning, geduld, inzet en … vermoedelijk nog meer geduld. Vermoedelijk? Nou, de laatste keer dat ik zelf een slang aan een reservoir koppelde had Intel het “Core” concept volgens mij nog niet eens bedacht, en ook voor onze lieftallige knutsel koningin hier is custom water toch een nieuw onderwerp.

Onlangs bracht Corsair echter een hele reeks Hydro X producten op de markt met het idee om waterkoeling toegankelijker te maken. Voor ons een goed excuus om de custom loop plannen van de eindeloos lange naar de korte baan te schuiven, en gelijk een mooie kans om iedereen die wél interesse heeft in een custom loop maar werkelijk geen idee heeft waar te beginnen stap voor stap te helpen.We beginnen ons custom water avontuur dus bij nul, zonder relevante ervaring wat waterkoeling betreft. En in plaats van naar de conclusie te skippen nemen we jullie mee door het hele proces, elke stap die wij tegen komen, en wat jij dus als beginner zelf vermoedelijk tegen zal komen: Hoe werk je nu het beste met die slangen, welke fittingen zijn handig of juist niet, hoe lastig is het om je GPU van een waterblock te voorzien? We gaan het echt vanaf de grond af opbouwen.


Een concreet plan is er niet, ik durf niet te zeggen of we eindigen met een grote ATX toren met een custom loop voor de achtergrond, een knettergekke ITX constructie of gewoon een testbench om verschillende custom parts op te kunnen testen: We duiken er gewoon in en zien wel waar we komen.Zoals je op de foto kan zien hebben we er vast een dik EATX moederbod en een ITX bord bij gepakt, maar ook zowel hard- als soft tubing: soft tubing moet makkelijker zijn, maar ook beginners die met hard tubing aan de slag willen gaan wil ik voorzien van hopelijk wat nuttige tips en trucks waar je als beginner wel gebruik van gaan maken.


Misschien wordt het toch mijn persoonlijke long-term goal, een super compacte en draagbare custom bench om te vergelijken welke custom components nu eigenlijk het beste zijn.

We gaan gewoon experimenteren, ervaren, alles bespreken waar we tegenaan lopen en hopelijk jullie zo een beetje op weg te helpen naar je eigen eerste custom loop. Hopelijk moeten jullie dat tegen de tijd dat we hiermee klaar zijn kunnen doen, zonder zorgen of de onverijdelijke frustraties die we gaandeweg zullen oplossen.

Vragen? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.