Cyberpunk 2077, DLSS 3 & Een Dikke Giveaway


Als hardware reviewer probeer je de PCs om je heen vaak vooral lekker praktisch te houden en focus je vooral op getallen. En soms vergeet je dan wel eens hoe leuk en vooral mooi onze geliefde computers kunnen zijn als je er nét wat meer de tijd voor neemt.

Een beter voorbeeld dan de custom Cyberpunk themed PC waar we vandaag gebruik van maken kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen: voorzien van de dikste hardware (ja, dat kennen we wel), maar dan echt mooi aangekleed met een dikke custom loop, én nog eens een prachtige custom paint job. Wat wil je nou nog meer? Oh, hem winnen wellicht? Laat ook dat onderdeel zijn van ons plan vandaag: we gaan kijken naar de nieuwe RT Overdrive modus in Cyberpunk, kijken naar DLSS 3 en Frame Generation, en kijken hoe jij dit monster kan winnen.

Onze dank gaat uit naar Redux Gaming en Nvidia die deze build en giveaway voor jullie mogelijk hebben gemaakt. Alle meningen in dit artikel zijn uiteraard gewoon van onszelf.

Eerder maakte Nada al de onderstaande video over deze build:

Cyberpunk 2077 RT Overdrive mode


De timing van deze Cyberpunk 2077 themed build was niet toevallig, want ondanks dat de game uit 2020 dateert krijgt hij nog veel updates, inclusief de mega RT Overdrive patch afgelopen maand. Met deze patch werd deze game de eerste triple A game die volledig path traced gerenderd kon worden, oftewel met elke lichtbron accuraat “ge-ray-traced” (ray-getraced? Trace-gerayed? Ons woordenboek schiet even te kort). Dit komt er simpelweg op neer dat verlichting, schaduwen en reflecties in deze game zich gedragen zoals in de echte wereld. Een techniek die al lang gebruikt wordt voor pre-rendered content zoals films, maar Cyberpunk 2077 is nu de eerste grote titel waarin dit wordt gedaan terwijl je speelt; vandaar “real time ray tracing”. En laat Nvidia nu eens de grote drijfveer achter real time ray tracing op onze computers zijn.

Het resultaat van de RT Overdrive modus in deze game? Prachtige beelden. Zoals Nada in de video zegt: alsof je een remaster speelt van een game die er al indrukwekkend uit zag.


We raden dan ook aan even de video te bekijken voor wat 4K beeldmateriaal, kleine screenshots doen het beeld geen eer aan.

Er zit echter ook een keerzijde aan, en dat is performance. We zagen in eerdere reviews al dat ray tracing zwaar op je videokaart weegt, zelfs wanneer het een extra sausje is bovenop bestaande settings. Maar een volledig ray traced beeld? Dat is ongekend zwaar. Zie het verschil tussen Cyberpunk 2077 op hoge settings met alle voorgaande RT opties aan, vergeleken met de nieuwe RT Overdrive modus.


Uitstekende performance op High met Ray Tracing enabled.


Maar de Path Tracing variant hakt er iets zwaarder in.

De oplossing is natuurlijk een inkoppertje voor Nvidia, DLSS en dan specifiek DLSS 3 met Frame Generation waar Nvidia de laatste maanden volop op inzet. En in dat opzicht kunnen ze zich geen beter voorbeeld bedenken dan deze nieuwe modus. Vooral op 4K waar zowel DLSS upscaling en DLSS Frame Generation gewoon onmisbaar zijn als je 60 FPS of meer wilt behalen. Zo gaan we dankzij DLSS dus van 13 naar ruim 60 FPS, het verschil tussen een slideshow en één van de meest indrukwekkende game graphics ervaringen van dit moment.


Maar ook op 1440p is de meerwaarde duidelijk: Native is zwaar, DLSS upscaling kan soelaas bieden, maar DLSS op Quality modus met Frame Generation is in onze optiek de optimale setting.


De huidige staat van DLSS 3 Frame Generation


RTX en DLSS hadden geen eenvoudige start toen Nvidia de RTX 2080 uitbracht: de producten waren er voordat er games waren die het ondersteunden, en dat levert natuurlijk de nodige (en begrijpelijke) kritiek op. Inmiddels staat de meerwaarde niet meer ter discussie, sterker nog DLSS upscaling enabled is in onze optiek eigenlijk de standaard instelling geworden gezien de beeldkwaliteit normaliter vergelijkbaar is met een native render; soms wat minder, maar vaak genoeg ook wat beter zelfs, met veel betere framerates. En de ondersteuning is aanwezig in praktisch elke grote game van vandaag.

DLSS 3 en Frame Generation zijn wat jonger, enkele maanden nog. Toch zien we inmiddels al aardig wat grote titels ondersteuning bieden, plus Nvidia werkt er duidelijk hard aan om die integratie nog sneller te laten verlopen met verschillende tools voor developers én modders om ray tracing en dlss toe te voegen aan games. Modders die ondersteuning toevoegen aan oude games als Skyrim, of recente games zonder native support zoals Jedi Survivor is iets wat complimenten verdient.


Het nadeel van een Hollander zijn in een internationale wereld is dat je soms een beetje door het Amerikaanse overhypen heen moet zien. Met die overzeese logica lijkt het soms alsof een product, of in dit geval een specifieke feature, helemaal rete ultiem fantastisch en absoluut top voor elke situatie moet zijn. Totale onzin als je het mij vraagt, maar zo werkt te wereld kennelijk. Maar in mijn optiek heeft DLSS 3 dat helemaal niet nodig zolang er gewoon échte use cases zijn waarbij de voordelen duidelijk zijn. En die zijn er zeker.

Cyberpunk 2077 RT Overdrive mode is nu het meest duidelijke voorbeeld, maar ook Microsoft Flight Simulator is een uitstekend voorbeeld voor ze. Die game is normaliter zwaar CPU bottlenecked, en gezien Frame Generation volledig op de GPU draait kan je er flink soepelere framerates mee krijgen, terwijl enkel upscaling in een CPU bound scenario niets doet.


Op basis van deze grafiek zou je denken dat 80 FPS ook gewoon zat is, zeker voor MSFS, maar dit is met een i9-13900KF. Menig oudere of middenklasse CPU haalt de 60 FPS niet eens, en Frame Generation maakt dan een serieus verschil.

Een andere situatie waar Frame Generation helpt is in Dying Light 2, die vooral op 4K met de aller hoogste Ray Tracing settings ook heel zwaar is voor je GPU. Frame Gen helpt daar om het allemaal net wat soepeler te maken.


Het feit dat DLSS 3 met Frame Generation niet altijd de beste oplossing is vermoedelijk iets waar je Nvidia zelf niet over zal horen, maar puur omdat het niet zo sexy klinkt betekent het niet dat je het onder stoelen of banken hoeft te steken. Bijvoorbeeld als we naar F1 2022 kijken:


Uit deze grafiek kan je een paar dingen opmaken: Ook deze game is heel erg zwaar op Ultra settings met Ray Tracing aan; 66 FPS voor een snelle race game houdt niet over. DLSS met Frame generation is een duidelijke verbetering: 140 FPS, 113 FPS 1% Lows, en een betere latency dan een native render. Echter: de optimale instelling is hier “gewoon” DLSS upscaling zonder Frame Gen. Weliswaar iets lagere framerate, maar wel een nóg lagere latency wat in deze game dan belangrijker is dan die paar extra farmes. Als ik Nvidia was zou ik dat eigenlijk ook als een overwinning van de eigen featureset zien: meer performance, lagere latency, en een vergelijkbare beeldkwaliteit.


Conclusie en Giveaway


Als we alle hype even laten voor wat het is, dan nog blijft de conclusie dat DLSS op dit moment gewoon een ijzersterk onderdeel is van Nvidia’s featureset. In mijn optiek eigenlijk nog meer zelfs dan het ray tracing gedeelte waar voorheen praktisch alle aandacht naar uit ging. Voor 1440p en 4K gaming is upscaling eigenlijk gewoon de standaard instelling geworden en DLSS heeft daar simpelweg een voorsprong. En laten we niet vergeten dat het initieele ontvangst ook niet zonder scepsis was. DLSS 3 en Frame Generation zijn jonger en dienen nog te groeien, maar ook daar zien we op dit moment toch goede usecases voor. Als die lijn zich door zet, en dat lijkt waarschijnlijk zolang Nvidia hun zinnen daar op heeft gezet, dan is verdere integratie bijna onvermijdelijk.

Maar ook als we naar vandaag kijken dan is de combinatie van DLSS én Ray Tracing in deze RT Overdrive modus in Cyberpunk 2077 nu al serieus genieten… mits je de hardware er voor hebt.

En dat brengt ons bij onze afsluiter. Als jij die hardware (nog) niet hebt, dan hebben wij een mooie kans voor je. Deze complete machine die wij voor onze testen en videos hebben gebruikt wordt namelijk namens Redux Gaming en Nvidia weggegeven aan één van onze volgers. Wil je weten hoe je kan winnen? Bekijk dan deze video:

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)



Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.