De Meest Extreme SSD – Sandisk Extreme Pro Portable


Al jaren doen we roundups van verschillende SSDs en de laatste paar keer wist Sandisk met hun Extreme Pro Portable SSD uitstekend mee te doen: hij behoort tot de allersnelste opties, hij is lekker licht maar kan goed tegen een stootje, en hij is veelal aantrekkelijk geprijsd.

Omdat wij er zo over te spreken waren vroeg Sandisk of wij interesse zouden hebben om een advertorial rond hun Extreme Pro Portable te doen om het product zo nog een beetje in het zonnetje te zetten. Dat wilden we, maar dan wel op één voorwaarde: dat wij Sandisk hun marketing claims met betrekking tot het woord “Extreme” ook echt aan de tand zouden voelen. Zaken zoals “snelheden tot 2000 MB/s” zijn natuurlijk heel belangrijk, maar dat kan je ook uit reguliere reviews halen. Maar wat als we nu eens écht los gaan op deze drive, zou hij het dan nog doen? Daar gingen ze zonder enige opmerking of voorwaarde mee akkoord, wat direct al een positieve eerste stap is.

We namen een kijkje op hun website en kwamen daar claims zoals “IP65” stof en waterbestendig, “Valbestendig tot 3 meter” en “Je kan er met 2000 kilo aan auto overheen rijden” tegen. Althans, zoiets staat mij bij, het zou kunnen dat ik één van die drie claims zelf heb bedacht. Het zou ook kunnen dat wij stiekem besloten om hun claims nog iets verder te pushen, ongelukjes kunnen gebeuren nietwaar?

Hoe dan ook, wij kopieerden een rits belangrijke data naar de drive, en gingen lekker los op de Sandisk Extreme Pro Portable.

”IP65”


Sandisk claimt dat de Extreme Pro Portable “IP65 water- en stofbestendig” is. De 6 staat voor stofdicht, maar gezien de Sahara slechts incidenteel over Nederland heen waait legden wij de focus op het tweede getal: de 5 in IP65. De beschrijving van die 5 is officieel “Water projected by a nozzle (6.3 mm (0.25 in)) against enclosure from any direction shall have no harmful effects.“. Kortom: lekker de tuinslang er op!


Eerlijk gezegd vond ik dat er maar een beetje suf uit zien, dus waarom niet een iets strengere test, de “flapdrol laat hem in het zwembad vallen test”, een test waar de IEC (de organisatie die deze standaarden bepaald) spijtig genoeg geen officieel cijfer voor heeft.


Met een waterdiepte van ca 1m60 heeft de SSD op de bodem met best wat druk te maken, sterker nog voor een rating van 7 is de vereiste diepte slechts 1 meter. Daarmee vangen we ook twee vliegen in één klap, want als hij dit overleeft, dan zal stof ook geen probleem zijn. In de veronderstelling dat iemand niet gaat scubaduiken met een SSD in de wetsuitzak maar de drive er binnen enkele minuten uit heeft gevest gingen we door met onze test.

”Kan tot -20 C aan”


Deze test was eenvoudig: Sandisk claimt dat deze drive tot -20 graden Celcius aan kan en het is -22 C in de vriezer, dus daar doen we het voor:


Enkele uren later viel op dat de SSD inderdaad goed koud was geworden, maar veel meer dan dat gebeurde niet. Op naar de volgende test.

”Valbescherming tot 3 meter”


Bij Techtesters gaan we graag extreem nauwkeurig te werk. Meestal althans, want exact afmeten wat nu drie meter hoog is heeft niemand tijd of geduld voor. We besloten dat als de SSD de “Gooi hem van één hoog uit het raam op de stenen” test zou overleven dat een typische broekzak-val ook wel prima zou moeten zijn. Zo ziet dat er ongeveer uit:


Uiteraard een paar keer heen en weer gegooid om zeker te zijn dat de footage goed was, dus als hij dit overleeft is het geen fluke.

”Je kan er met een auto overheen rijden”


Ik meende gelezen te hebben dat Sandisk deze claim heeft gemaakt, maar ik kan hem inmiddels niet meer op de website terug vinden dus wellicht dat wij met onze creatieve vrijheid dit zelf hebben ingevuld. Het leek ons ook verstandig om deze test voor de zekerheid gewoon maar uit te voeren. Deels omdat het kan, deels omdat de “Steef gaat er met zijn dikke billen op zitten test” ook weer niet zó spannend is bleek:


Dus hop de straat op, Sandisk Extreme Pro Portable op de stenen, en autotje er over heen… en terug. En weer heen, en weer terug, en nog een keer voor de zekerheid. Uiteindelijk 3x heen en weer gereden om zeker te zijn.


Niet op de vieze velgen letten. Liggen net nieuwe bandjes onder.

Inmiddels begon de drive wat tekenen van gebruik te vertonen, al valt het allemaal nog mee. Krasje hier, dutsje daar, veel minder dan we hadden verwacht.


Krasje hier, dutsje daar, beetje zand. Minuutje onder de kraan en we kunnen we door.

Eindresultaat


We hebben de Sandisk Extreme Pro Portable met de tuinslang bespoten, we hebben hem laten zwemmen, we hebben hem meermaals uit het raam op de stenen gegooid, we hebben hem ingevroren en we zijn er een aantal keer goed met een auto over heen gereden. Het eindresultaat?


Meteen even de MSI Stealth 16 Studio gebruikt om de SSD te testen. Hey MSI, dit artikel herhalen maar dan met een laptop?


Alsof er niks is gebeurd. De drive wordt wederom direct herkent, en de files staan er allemaal netjes op. We hebben nog een check uitgevoerd voor de zekerheid, maar hij test volledig OK. Ik denk dat we mogen stellen dat hij het label “Extreme” daadwerkelijk heeft verdiend. Tel daarbij S-tier prestaties op plus ondersteuning voor hardware encryptie, en we hebben een externe SSD die absoluut de moeite waard is. Interesse? Dit product is op moment van schrijven het voordeligste te krijgen bij Amazon.nl

Voor de liefhebber, in video vorm!

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost.Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.