In combinatie met de review over de SilverStone EB01-E dacht ik even wat gedachtes op jullie los te laten en maar even een gesprekje aan te gaan. Toegegeven, de gedachtes zijn in de late uurtjes opgeschreven, dus excuseer enig gebrek aan samenhorigheid. De review gaat over een product welke (even heel kort door de bocht) de muziekbeleving verbetert. Flink verbetert zelfs als je een beetje degelijke hoofdtelefoon hebt liggen, maar wat heb je daar nou aan?


Zo’n ding gaat de review dus over

Wat ik als ‘reviewer’ vaak probeer te doen is sturen richting aankoopadvies, of in elk geval tot een conclusie te komen wanneer een bepaald product interessant is. In dit geval is het onderwerp zo subjectief dat ik dit bijna onmogelijk acht. Vanuit een aankoop-advies perspectief is het helemaal geen doen zo voelt het. Belangrijk is om te onthouden dat praktisch alle elementen rondom je audio-ervaring zwaar onderheven zijn aan diminishing returns. Dat wil zeggen dat het verschil tussen een goede 50 euro en 100 euro headset flink groot is, maar het verschil tussen 100 en 150 euro apparatuur al kleine. Gaan we vervolgens 500 euro headsets met 1000 euro headsets vergelijken dan zal nog maar een minderheid bereid zijn het geld er voor neer te leggen. Voor elk stapje ‘hoorbaar beter’ neemt het kostenplaatje dus exponentieel toe, en daarbij laat ik voorkeuren voor een specifieke geluidsbalans even buiten beschouwing. Iets vergelijkbaars gaat op voor de kwaliteit van de DAC of geluidskaart, en hetzelfde gaat op voor de kwaliteit van je bronbestanden. Ik denk dat de meeste mensen het verschil tussen een budget headsetje en een half-degelijk model zullen waarderen, maar elke stap naar boven zal een klein deel afvallen wanneer ze zich realiseren wat een stapje betere kwaliteit kost. Kortom: wat is wijsheid?


Een ca 200 euro headset (tegenwoordig goedkoper) met een ca 200 euro DAC. Wijsheid? Of juist niet in balans?

Iedereen snapt (hoop ik) dat als je op zoek naar een meer high-end muziekervaring dat je er verstandig aan doet de zwakste schakel te versterken. Heb je momenteel een chique hoofdtelefoon aangesloten op je moederbord (zelfs een degelijk model) of op je laptop? Als de donder naar de winkel voor een mooie DAC (of geluidskaart) en er zal een wereld (van detail in muziek) voor je open gaan. Maar wat is het juiste moment om een betere headset te kopen, of wanneer is het verstandig om je eerste DAC of geluidskaart te overwegen.

Zoals je hopelijk morgen in de review kan lezen moet ik duidelijk stellen dat de winst van een DAC echt in de muziek hoek zit. Ben je een gamer dan zijn verschillen bij vlagen wel te merken in de details, maar in grote lijnen is de beleving niet gek anders, en gaat dit blogje vermoedelijk je interesses voorbij. Een betaalbaar geluidskaartje zal de gamers zeker helpen, en de EB01-E laat ook daar zijn kwaliteiten af en toe goed zien, maar de investering in een 200 euro plus externe DAC is m.i. niet proportioneel voor die doeleinden.

Theoretisch geneuzel is leuk, maar het wordt interessant en praktisch relevant wanneer je budget erbij betrekt. Natuurlijk weten we dat als je alle mooie spulletjes koopt je een (veel) mooier geluid kan krijgen. Maar waar doe je verstandig aan als je het meer bescheiden wilt houden? Pak je voor je 100 euro een (goede) 70 euro hoofdtelefoon en een 30 euro geluidskaartje, of pak je toch een (goede) 100 euro hoofdtelefoon. Vergelijkbare uitdagingen zijn te bedenken voor praktisch elk budget totdat we richting de vele honderden of duizenden euro’s gaan en in het gebied van de dan wel vermogende, dan wel echt fanatieke audiofielen belanden.

Niets helpt m.i. mensen beter dan de ervaring van anderen, dus keer ik mij tot jullie. Mijn vraag voor vandaag is: Hebben jullie de overstap naar een DAC (of geluidskaart) gemaakt, zo ja welke DAC / Geluidskaart, en op welk moment / met welke hoofdtelefoon heb je die beslissing gemaakt. Daarbij uiteraard: hoe is jullie ervaring met deze ‘upgrade’?

Oh ja, en iets met een food promise. Bij deze de belofte dat er een volwaardig recept-blog aan komt. Waar gaat het over? Over wat onze kleine hier als een zotte op zit te eten. En nee, het is niet wat je denkt 😉

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.