Deepcool Matrexx 70 review


Na de Matrexx 55 van Deepcool is het tijd voor de Matrexx 70. Wederom een case die in een aantal verschillende varianten verkrijgbaar is. Zo heb je de basisversie voor €70 met een enkele fan achterin, en de hier besproken uitgebreidere ADD-RGB 3F. Oftewel met 3 aRGB fans, een ledstrip en bijbehorende controller. Voor ongeveer €100 koop je deze case met een hoop RGB, tijd om te kijken of hij ook bevalt.


Bouw en afwerking


Qua formaat heeft de Matrexx 70 een mooie grootte, groot genoeg om op te vallen, maar niet overdreven dat “normale” hardware een leeg resultaat geeft. Ondanks de paar kunststof onderdelen in het front panel is het verder een hele stevige en robuuste case, met weinig flex in de panelen. Afwerking is verder ook prima, zo zijn er ook geen rare scherpe randjes of iets. Het openen van zowel het tempered glass als het andere zijpaneel moet je 2 schroefjes losdraaien en kan je ze daarna makkelijk optillen en wegzetten. Het front-panel gaat los zodra je een knopje aan de zijkant indrukt, erg handig.




I/O’s: 2x USB3.0, enkele USB2.0, audio en twee knoppen waarvan een voor de RGB, en de andere (vrij grote) is de aan-/uitknop.


Binnenkant: ruim, mogelijkheid voor een E-ATX board en een flinke PSU-shroud met een glazen bovenkant in plaats van het meer gebruikelijke metaal, fancy. Voor radiatoren kan je boven- en voorin tot 360mm en achterin tot 120mm kwijt. Qua drives kan je tot 2 3,5”en 6 2,5” kwijt, ruim zat.


Voor de vele aRGB fans levert Deepcool gelukkig een aRGB splitter naast een fansplitter, hoef je je daar niet druk over te maken.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Als extra fans een paar kruisvormige Deepcool MF120 GT’s en nog een aRGB 120mm achterin. Hierbij zaten ook nog een extra fancontroller en aRGB-splitter.

Installatie is over het algemeen goed te doen, al zitten de kabeldoorvoeren hier en daar op onlogische plekken. Waar je normaal boven je moederbord 3 gaten hebt zitten er hier maar twee, met een nog vrij grote afstand hiertussen. Ook onderin zit het niet heel logisch en is er maar één gleuf die net niet goed uitkomt met de lay-out van de meeste moederborden. Cable-management is dus een minnetje, deels omdat rubberen grommets ook nog missen wat niet mag op dit prijspunt. Verder is er gelukkig wel veel ruimte voor, rond en achter het moederbord. Mooi management is dus niet heel moeilijk, maar ze hadden het nog makkelijker kunnen maken.



Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans (drie stuks voorin en achterin de ML120L) gebruikt, en niet de extra die op de foto’s te zien zijn.







CPU temperaturen zien er netjes uit bij CPU-load, bij gaming wat warmer, maar nog acceptabel. Bij de GPU en case zit hij weer wat aan de warmere kant, maar hij blijft prima binnen perken.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.



Qua demping is het niet bijzonder spannend, er staan dan wel drie ventilatoren in de voorkant te draaien om het een beetje koel te houden, dat gaat niet zonder geluid. Slecht is het niet, maar het had standaard zeker zachter gemogen en in mijn optiek wil je de fan snelheid dan ook een beetje terugschroeven.

Showcase


Het RGB-effect? Erg gaaf. Met de drie fans voorin en het ledstripje op de shroud krijg je al een erg mooi effect, en zeker als je er nog een paar extra fans bij neemt. Kleurverdeling is netjes en de aRGB-controller heeft een leuk aantal opties.









Conclusie


De Matrexx 70 scoort goed met zijn algemene bouwkwaliteit en afwerking. Hij voelt en oogt stevig en laat een goede indruk achter, net wat beter dan zijn goedkopere broertje de 55. Voor wie RGB wilt zijn de drie fans en het ledstripje een leuke toevoeging, en het geeft hem ook een leuk uiterlijk. De fans van Deepcool hebben dan ook een mooie egale kleurweergave, en als je hem helemaal met RGB vult heb je volgens mij een echt RGB feest.

De koeling en de demping van de case zijn voldoende, maar niet uitzonderlijk. Omdat hij standaard met 4 fans komt magje wel verwachten dat hij erg koel blijft, maar het redelijk gesloten frame helpt niet een echte topprestatie neer te zetten. Ook is een stille koeler geen overbodige luxe, de case zelf dempt niet veel van het geluid. Het draait dus vooral om de looks, als je écht stil wilt zal je slim onderdelen moeten uitzoeken en je fans willen tunen.

Of dit echte dealbrekers zijn hangt vooral af van wat je zoekt, er zijn tenslotte genoeg erg goede cases te koop voor dit soort bedragen, inclusief cases die beter koelen, stiller zijn, of beide. De bouw en afwerking zijn goed, maar het draait uiteindelijk vooral om de looks die deze te bieden heeft. Kortom, zoek jij vooral veel en leuke RGB in een stevig huisje? Zo ja, dan is dit een prima kast om te overwegen, in de wetenschap dat als je louter om prestaties of efficientie geeft er betere keuzes zijn:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.