DeepCool Mystique 360 Review


Het was het product waar ze afgelopen CES het meest trots op leken, de Mystique 360. DeepCool’s nieuwe all-in-one koeler met o.a een mooi display, hun nieuwe uitgebreide controle software, plus een nieuw intern design waarmee ze top-end prestaties beloven. Inmiddels hebben we deze koeler door de molen gehaald en DeepCool lijkt niet gelogen te hebben: dit is een koeler om in de gaten te houden.


DeepCool Mystique 360 Pluspunten


Fysiek zetten ze een aantrekkelijk apparaat neer. Vooral het blok oogt en voelt uitstekend aan. Plastic uiteraard, maar wel opvallend degelijk. Hetzelfde geldt voor de radiator en de fans, prima indrukken allemaal.




DeepCool levert de Mystique 360 met de ventilatoren voorgeinstalleerd en de koelpasta reeds op het koelblok. Klinkt als een kleinigheidje, maar het scheelt toch weer 12 extra schroefjes waar je mee hoeft te prutsen, plus nadenken over hoeveel pasta precies de juiste hoeveelheid is.


Waar de Mystique 360 echt indruk begint te maken zijn de prestaties. Om koeler testing realistisch en praktisch haalbaar te houden focussen wij primair, tenzij er reden is om van af te wijken, of twee metrics. Één: de maximale prestaties bij een gecontroleerde geluidsproductie van 40 dB(A), wat wij een acceptabele geluidsproductie noemen voor een systeem onder een zware load, wat met een 13900K en ca 300 Watt (bij een 360mm rad) neerkomt op krachtmeting waarbij de beste koeler de hoogste score neer weet te zetten. En twee, de koelprestaties bij een beperkt verbruik van 200 Watt, wederom bij een beperkte geluidsproductie. We kiezen er dus bewust voor om geen grafieken te tonen waarin fabrikanten met extreem luide koelers mooi bovenaan komen te staan. En hoewel de Mystique 360 ook luid kan zijn zonder beperking, als je hem netjes limiteerd naar het voor ons acceptabele geluidsniveau neemt hij netjes de leiding:



Veel koelers hebben we nog niet door de nieuwe testmethode gehaald, maar het feit dat hij de leiding overneemt van de veel duurdere Corsair Elite in de maximale performance test is een mooi compliment. Ook Cooler Master’s Flux blijft hij comfortabel voor, al is die wel wat goedkoper. Gigantisch groot ijn de verschillen niet, maar significant zijn ze wel. Mocht je overigens nog stiller willen gaan is dat ook geen probleem, de fans zijn prima te temmen tot ca 500 RPM, dus een stille build in idle is met deze koeler ook mogelijk.

Waar DeepCool in het verleden heel duidelijk punten liet liggen was de software, de software bij de cases was enorm basic, maar ze hebben er nu echt werk van gemaakt. Tal van opties, een redelijk overzichtelijke layout, en het werk.


En het resultaat op het scherm is ook gewoon top. Het display is scherp, aantrekkelijk, geeft je tig opties varierend van temperaturen en RPM overzichten tot grafieken tot je eigen afbeeldingen. In mijn optiek zijn de eerste twee zaken aantrekkelijker, het blijft een LCD scherm en geen OLED scherm als je echt super kleurrijke, contrastrijke beelden wilt, maar als primair data overzicht is het een keurige unit.


DeepCool Mystique 360 Minpunten


Minpunten zijn er ook. Vooral de bekabeling voelt een beetje ouderwets. Uit de pomp komen tal van kabels inclusief SATA power, RGB headers, fan headers, allemaal kabels die je van rond je socket moet wegwerken. De fans hebben wel een pre-managed kabel bovenop zitten, maar het blijft een collectie losse kabels en geen fancy geintegreerd systeem. Vergeleken met een Corsair Link of een van de vele magnetische alternatieven voelt dit gewoon wat ouderwetser.



Bij een koeler met een display lijken RGB fans in mijn optiek ook beter te passen dan zwarte fans, maar die krijg je er niet bij. Nu heeft DeepCool nog niet het ecoysteem van sommige anderen, of misschien hebben ze gewoon bewust gekozen voor de beter presterende fans in plaats van de RGB fans, maar voor dit model specifiek had wat meer verlichting wel passend geweest.


De prijs wil ik niet echt een minpunt noemen, hij presteert tenslotte beter dan een populair model waar je 300 euro voor mag neertellen terwijl DeepCool rond de 175 euro hangt. En 175 euro is niet de hoofdprijs voor een aantrekkelijk, aanpasbaar display. Maar dat maakt hem wel aanzienlijk duurder dan eerdere DeepCool opties en er blijft absoluut sprake van een price premium voor de fancy feature.


DeepCool Mystique 360 Conclusie


DeepCool had met hun beloftes voor aardige verwachtingen gezorgd, maar ze hebben de beloftes ook gewoon waargemaakt. Hij presteert echt uitstekend, zowel op volle toeren als noise normalized neemt hij de leiding, plus DeepCool zet een enorme stap met hun display en de bijpassende software. De laatste jaren hebben ze meermaals eenvoudige displaytjes laten zien, maar met de Mystique 360 voelt het idee opeens volwassen en als een volwaardige feature.

Het is weliswaar geen keiharde prijs-prestatievechter zoals we die vaker van DeepCool zien, aan het dispay en de softwareontwikkeling hangt een prijskaartje. Maar vergeleken met andere display koelers van o.a. Corsair en NZXT is DeepCool wel aanzienlijk goedkoper. Dat gecombineerd met de prestaties zorgt ervoor dat niet alleen een Editor’s Choice op zijn plaats is, maar ook een Great Value award. Niet voor iedereen die per sé de beste koeler wil voor weinig, maar wel voor iedereen die wel graag een display op de koeler ziet, zonder daar direct 300 euro voor kwijt te zijn:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.