Review: Dell Inspiron 15 (3452)

Productpagina en bestellen @ Dell.nlIk zocht een aantal nieuwe laptops om wat werk op te laten verrichten. Omdat het om een aantal laptops ging loopt een prijsverschil van een paar tientjes per laptop al snel in de honderden euro’s, dus ik was vooral op zoek naar een betaalbaar model. Verdere eisen waren: Een degelijke i5 CPU vanwege een aantal wat zwaardere taken (Waarbij de kloksnelheid goed van pas komt), 8 GB aan geheugen, en het liefst een beetje eenvoudig en onopvallend model met een 15” scherm. Met die filters in het achterhoofd kwam de Dell al snel naar voren. Enkele alternatieven waren iets duurder, en als je er al één vond zat er vaak een kleinere harde schijf in, terwijl de 1 TB HDD van de Dell wel goed van pas kwam als externe schijf. Waarom extern? Een SSD mag m.i. niet ontbreken in een systeem anno 2014.

Hoewel een laptop Intel Core i5 in tegenstelling tot zijn desktop-broer geen echte quadcore is, ligt de snelheid dankzij de Turbo modus toch een flink stuk hoger wanneer je af en toe zwaardere taken uit voert dan bij een Pentium of Core i3. Tevens is ook de grafische chip nog een stukje krachtiger, en hoewel de Dell Inspiron 15 geen echte game-laptop is moet een niet te zwaar spelletje als de Sims (2-3) of Diablo 3 (op lage settings) en zelfs Skyrim wel gewoon een beetje te spelen zijn. Ik zal deze Inspirons zelf niet gaan gebruiken om te gamen, maar er moeten voldoende bronnen te vinden zijn om een indicatie te krijgen welke games je wel en niet op deze HD4400 kan spelen.

Hoewel velen met mij de voorkeur zullen hebben voor een hoger resolutie scherm dan 1366×768 kom je dan al snel een prijsklasse hoger uit, en gezien voor het grooste deel enkel eenvoudig kantoorwerk uitgevoerd zou worden (e-mail, browsen, text, en wat zware berekeningen waarbij je iets anders gaat doen) viel de beslissing definitief in het voordeel van de Dell. Met een prijskaartje van exact 499,– euro per stuk, voor het model met de Intel Core i5-4210U, 8GB Geheugen, en een 1 TB HDD, kon ik over de prijs m.i. niet klagen, en had ik ook direct een leuk onderwerp voor een nieuwe review.

Voor ik aan de review begin wil ik graag kort mijn review ‘filosofie’ uitleggen. Ik maak reviews om een realistisch, duidelijk, en compleet beeld te geven van de producten. Zo wil ik toekomstige kopers zo goed en correct mogelijk te informeren over de producten in kwestie zodat zij met vertrouwen een aankoop kunnen doen en niet voor verrassingen komen te staan. Omdat stock foto’s van veel producten vaak ver van de realiteit staan probeer ik met een flinke dosis foto’s het product goed in beeld te brengen, en foto’s worden dus nooit bewerkt, bijgekleurd, of op andere vergelijkbare manieren aangepast. Ik vind het belangrijk om enthousiast aan de slag te gaan met producten, maar mogelijke overwegingen moeten uiteraard duidelijk aan bod komen. Zoals altijd sta ik open voor suggesties om de reviews aan te passen cq te verbeteren.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.