Desktop Best Buy Guide – Zuinig, Betaalbaar en Toekomstbestendig


Update: 30 Oktober 2023

Met de komst van nieuwe videokaarten onder de 400 euro is het eindelijk weer mogelijk om een nieuw, compleet, modern gaming PCtje te bouwen waarmee je alle recente en oudere games prima kan spelen op hoge (of Ultra) instellingen, voor zo’n 1000 euro. Nog altijd veel geld, maar een flinke verbetering ten opzichte van het 2021-2022 GPU drama.

In deze BBG zoeken we zo’n relatief betaalbaar monstertje bij elkaar, maar houden we ook nog rekening met wat toekomstige upgrades, het voordeel van een stevige PC die je zelf in elkaar zet, of laat zetten, is tenslotte dat je er op termijn eventueel nog flink wat mooiers van kan maken. Bovenal proberen we een super zuinig systeem neer te zetten, want met onze Hollandse energieprijzen valt daar veel mee te besparen op de lange termijn.

Dit artikel wordt gesponsored door Seasonic. Seasonic maakt een enorme reeks aan top klasse voedingen voor verschillende prijsklassen. Zij vroegen ons of wij leuke builds voor ogen hadden waarin hun voedingen een logische keuze zouden zijn. Dit is daar één van.

Onze Amazon links betreffen affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost.


Videokaart: MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X – € 329


Zowel AMD als Nvidia heeft hun nieuwste instapmodel gelanceerd, tussen die RX 7600 en de RTX 4060 is laatstgenoemde voor ons echter de interessantere. In ruwe prestaties ontlopen ze elkaar nauwelijks, en de AMD is weliswaar nog iets goedkoper, maar Nvidia’s veel betere efficiëntie verdient dat prijsverschil met gemak terug op je energierekening zelfs bij een bescheiden aantal game uren; game je veel, dan is Nvidia op termijn veelal veel goedkoper.

De RTX 4060 krijgt voldoende kritiek, en terecht, maar voor 329 euro heb je wel een moderne kaart met alle moderne features en een minimaal stroomverbruik, plus je hoeft er geen marktplaats risico’s mee te lopen. We hebben hier gekozen voor de MSI Ventus 2X uitvoering. Deze kost een tientje meer dan de goedkoopste 4060s op dit moment, maar van deze weten we dat hij wel koel én stil kan blijven.

Je kan dit product hier (bij Amazon) voordelig vinden.


Processor: AMD Ryzen 5 7600 – €239


Een betaalbare CPU uitzoeken is op dit moment nog best lastig. Intel biedt veelal de betere multi-threaded prestaties, (iets) goedkopere moederborden en de optie om nog meer te bezuinigen met DDR4 geheugen. AMD is echter veel zuiniger, dat bespaart je energie en een duurdere koeler die je er bij Intel wel bij wil kopen. Ze biedent met hun AM5 platform ook meer toekomstbestendigheid, en met dalende DDR5 prijzen is DDR4 eigenlijk niet zo interessant meer.

We hebben dan ook gekozen voor de AMD Ryzen 5 7600: sneller in games dan de i5-13500, super zuinig, en je hebt de optie om later te upgraden naar een dikkere CPU zoals een Ryzen 7 7800X3D, dé gaming CPU van dit moment, of wat de volgende generatie AMD CPUs dan ook mag bieden.

Je kan dit product hier voordelig vinden (Megekko).


Voeding: Seasonic G12 GC 650 W – €75


Voedingen zijn het onderdeel waarin de prijsperikelen van de laatste jaren nog altijd goed te voelen zijn. Voor een echte top kwaliteit voeding ben je momenteel gewoon zo’n 100 euro of meer kwijt. Maar het voordeel van een zuinige GPU en CPU is dat we niet per se een super overthetop model hoeven te hebben.

Voor de meeste builds en test rigs gebruiken wij zelf Seasonic Focus en Prime voedingen, maar door de jaren heen hebben wij ook geregeld de S12 en G-series ingezet voor gebruikers die nu eenmaal echt die paar tientjes extra wilden bezuinigen. Uit vele tientallen, zo niet enkele honderden van die units in client-builds is er nog nooit één uitgevallen, dus voor ons voldoende argument om hem dan ook hier aan te halen:

De Seasonic G12 GC 650W is eenvoudig, niet modulair, maar wel goed verkrijgbaar voor zo’n 75 euro, stil, degelijk, en 80+ Gold rated. Je kan eventueel een tientje besparen met de GC 550 Watt uitvoering, maar voor 10 euro meer zet je met de GC 650 de deur alvast open voor toekomstige CPU en GPU upgrades. Dit complete systeem gebruikt tijdens het gamen normaliter iets van 200 tot 250 Watt tops.

Je kan dit product hier (bij Amazon) voordelig vinden.


Wil je weten hoe je een goede PSU uitzoekt? Kijk dan deze video:

Moederbord – MSI B650 Gaming Plus WiFi – €179


De keuze voor een AM5 CPU leidt tot een iets duurder moederbord, maar die meerprijs nemen we voor lief gezien het feit dat AMD deze generatie nog minimaal enkele jaren van nieuwe CPUs zal voorzien, bovenop eerder genoemde voordelen van de AMD Ryzen 7600.

De MSI B650 Gaming Plus WiFi is een instap-middenklasse bord met voldoende opslag en USB opties, en stroomvoorziening die ook voor een leuke CPU upgrade later voldoet. Dat het tevens het goedkoopste B650 ATX bord is van dit moment helpt natuurlijk ook, je kan nog wat besparen op een Micro ATX bord als je wilt, maar we vinden dit bord mooi in balans plus het ziet er wat mooier uit in de ATX behuizing die we willen gebruiken op dit prijspunt.

Je kan dit product hier (bij Amazon) voordelig vinden.


Geheugen: Corsair Vengeance DDR5 – 32GB – €99


Als we naar goed en betaalbaar geheugen kijken komen we praktisch altijd uit bij Corsair en hun Vengeance modules. Die hebben we tegen elk moederbord mogelijk aangegooid en hebben we nimmer issues mee gehad. Ze zijn betaalbaar, zien er netjes uit, en liggen bij de meeste winkels wel op voorraad.

De rap dalende geheugenprijzen hebben wel wat lastige gevolgen. Zo zeiden we vorige buy guide dat je prima aan de slag kan met 16GB DDR5-5200 geheugen in een betaalbaar systeem zoals deze. Maar inmiddels betaal je daar zo’n 70 tot 80 euro voor, terwijl je voor 99 euro een 32 GB DDR5-6000 kit in huis haalt. Daarmee gaan we ons target budget van 1000 euro iets te boven, maar de keuze is een no brainer: 32GB profiteert bijna iedereen van.

Je kan dit product hier (bij Amazon) voordelig vinden.


Opslag: WD Blue SN570 – €49


Voor onze opslag willen we iets degelijks, maar extra geld uitgeven aan opslag is ook niet bijster zinnig als je met een strak budget zit. We kiezen dan ook voor de WD Blue SN570 die voldoende presteert en vooral lekker goedkoop is, zeker voor een TLC SSD. Heb je nog een paar tientjes over, overweeg dan om er 2TB van te maken, heb je net wat meer ruimte voor de toekomst.

Je kan dit product hier (bij Amazon) voordelig vinden.

Behuizing – DeepCool CC560 – €50


We dachten dat een degelijke kast voor 50 euro nooit meer haalbaar zou zijn, maar de DeepCool CC560 hebben we nu tweemaal gebruikt en we blijven er van onder de indruk gezien de kostprijs. Hoewel basic in een paar opzichten, bijvoorbeeld dat je de klepjes op de expansiesloten moet afbreken in plaats van dat ze met schroefjes vastzitten is het een prima degelijke case, met voldoende kabelmanagement en zelfs LED fans erbij. Heb je een hoger budget dan krijg je absoluut wat meer, maar voor 50 euro is de CC560 de beste budget deal van dit moment.

Je kan dit product hier (bij Amazon) voordelig vinden.


Optioneel: Koeling


De AMD Ryzen 5 7600 wordt met koeler geleverd, dus op zich is een extra koeler aanschaffen niet nodig. Een degelijke koeler haalt wellicht nog een procentje meer prestaties uit de CPU, maar dat zal je nimmer merken. De enige redenen om wel wat meer uit te geven is omdat je je systeem met een goede koeler stiller kan houden, of omdat je het er mooier uit vindt zien. Vandaar dat we zeggen: optioneel en niet noodzakelijk.

We geven je twee opties:
– Wil je het voordelig houden, pak dan de Gelid Solutions Tranquillo Rev.5. Deze koeler kost 30 euro en koelt deze CPU ruim voldoende, maar ook als je later een dikkere Ryzen er in zit blijft dit voldoende. Ook blijft hij over het algemeen erg stil. Wel is de installatie wat minder verfijnd dan bij sommige anderen.
– Je kan als alternatief ook de DeepCool AK400 overwegen. Kost zo’n 35 euro, is iets makkelijker te installeren, en dan merk-match je je behuizing en koeler.

Afsluitend


Het gaat de goede kant op met de componenten. Hier en daar zien we nog altijd dingen die beter kunnen, zo wachten we nog altijd op een goedkopere Ryzen 5 7500, maar in een tijd waarin alles veel duurder is geworden is een leuke PC rond de 1000 euro weer prima mogelijk. Deels te danken aan nieuwe, goedkopere videokaarten, maar ook omdat geheugen en opslag goedkoper is geworden.

Houden we hier en daar de goedkopere route aan, oftewel 1 TB aan opslag, 16GB aan werkgeheugen en geen optionele koeler, dan komen we iets boven de 900 euro uit (incl Videokaart).

– GPU – MSI GeForce RTX 4060 Ventus 2X (€329)
– CPU – AMD Ryzen 5 7600 (€239)
– Voeding – Seasonic Focus S12III 550W (€75)
– Moederbord – MSI B650 Gaming Plus WiFi (€179)
– Geheugen – 32GB Corsair Vengeance DDR5-5200 (€99)
– Opslag – 1TB WD Blue SN570(€49)
– Case – DeepCool CC560 (€50)
– Totaal ca €1020

Hiermee heb je een degelijke instapper waarmee je goed op 1080p kan gamen, redelijk op 1440p kan gamen, maar vooral ook prima een GPU (of CPU) upgrade over een jaar of twee kan overwegen. Je hebt vooral ook een super zuinig systeem als de energierekening van vandaag nog altijd een pijnpuntje is.

Heb je iets meer te besteden, pak dan een 2 TB SSD in plaats van 1 TB of pak een eenvoudige koeler er bij voor wat meer stilte, maar verder valt er niet heel rap veel te winnen. Of je moet flink meer willen besteden aan een dikkere videokaart.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.