Desktop Best Buy Guide – Compact Knallen (ITX)


Update: 30 Mei 2023

Nu het eindelijk weer goed gaat met de prijzen van videokaarten is het voor het eerst in een lange tijd weer leuk om je pc te vervangen of te upgraden. Maar de markt is nog niet zoals hij ooit was, zo zien we vandaag de dag nog wat andere problemen zoals beperkte beschikbaarheid van sommige andere producten, relatief dure moederborden voor de jongste sockets, et cetera.

Daar loop je vooral tegen aan wanneer je een leuk ITX systeem wilt bouwen, zo is het aanbod aan leuke, betaalbare ITX moederborden beperkt, en ook koelers en bijpassende SFX voedingen zijn aan de prijs vergeleken met vroeger.

Dat maakt een budget ITX systeem momenteel lastig, maar een mooie middenklasser kunnen we wel bouwen. Dus dat gaan we vandaag dan ook doen. We gaan een systeem samenstellen welke afhankelijk van een paar persoonlijke voorkeuren zo tussen de 700 en 850 euro ex videokaart zullen uitkomen. Gaandeweg bespreken we enkele opties waarmee je wat kan besparen, of juist iets meer kan investeren als je die ruimte hebt.

Dit artikel wordt gesponsored door Seasonic. Seasonic maakt een enorme reeks aan uitstekende voedingen voor verschillende prijsklassen. Zij vroegen ons of wij leuke builds voor ogen hadden waarin hun voedingen een logische keuze zouden zijn. Dit is daar één van.


Cooler Master NR200P


De markt voor behuizingen staat ook stevig onder druk van hoge transportkosten, maar er zijn er een paar waarbij je daar niks van merkt. De Cooler Master NR200P is daar één van, want dat is een uitstekende behuizing die al maanden lang goed verkrijgbaar is voor zo’n 80 euro. Dat maakt hem niet alleen een prijs-performance champ, maar ook gewoon één van de beste ITX cases die je kan kopen period. Zelfs als je flink meer te besteden hebt kan je dat beter in wat anders stoppen dan je kast. Leuke bijkomstigheid: je hebt tal van kleurtjes om uit te kiezen.

Processor: AMD Ryzen 7 5800X


Intel heeft met hun 13e generatie Core processors weer een enorme slag geslagen, en voor iets meer dan 200 euro koop je daar al een knappe 6-core CPU waarmee je vandaag de dag bijna alles uit een mid-range of zelfs een high-end GPU te halen. Maar Intel heeft ook wat uitdagingen. Zo zijn de 5e generatie AMD Ryzen processors hard in prijs gedaald, en betaalbare Intel ITX moederborden zijn er bijna niet. Daarbij vereisen de leukere borden DDR5, wat ondanks DDR5 prijsdalingen alsnog een extra kostenpost bovenop de duurdere CPU is.

Omdat we deze guide relatief betaalbaar willen houden zijn we uitgekomen bij de AMD Ryzen 7 5800X, deze kost tegenwoordig net iets meer dan 200euro, maar dat geeft je wel een hele rappe 8-core CPU die uitstekend kan gamen en productiviteitsapps aan kan. In theorie kan je iets euro besparen en een Ryzen 5 5600X pakken, maar gezien een ITX systeem al niet extreem goedkoop uitpakt vinden we de 5800X beter in balans in het geheel.


Gigabyte B550 I Aorus Pro Wifi


Ook bij AMD is het aanbod wat ITX moederborden betreft een drama, maar onder de 200 euro hebben we in elk geval echt wat opties. De Gigabyte B550 I Aorus Pro AX springt er voor ons het meeste uit, ondanks dat hij recentelijk rond de 180 euro hangt en voorheen voor 160 te vinden was; veel alternatieven zijn er eigenlijk niet.


Geheugen: Corsair Vengeance LPX 3600 MHz


Als we naar goed en betaalbaar geheugen kijken komen we praktisch altijd uit bij Corsair en hun Vengeance LPX modules. Die hebben we tegen elk moederbord mogelijk aangegooid en hebben we nimmer issues mee gehad. Ze zijn betaalbaar, zien er netjes uit, en liggen bij de meeste winkels wel op voorraad. 3200 MHz is meestal prima, maar de 3600 MHz kitjes kosten vaak niet eens meer.

De enige vraag is of je 16 GB of 32 GB wilt pakken, en dit is persoonlijk. In theorie is 16 Gigabyte genoeg voor alle games van vandaag, maar voor zo’n 80 euro koop je inmiddels 32 Gigabyte, en dan ben je wel in één keer klaar voor de toekomst; uitbreiden op een ITX bord betekent tenslotte volledig vervangen van je vorige geheugenkit. Pak dus gerust 16GB als je krap op de centen zit, maar 32GB is ons advies.


Opslag: WD Blue SN570


Voor onze opslag willen we iets degelijks, maar extra geld uitgeven aan opslag is ook niet bijster zinnig. De WD Blue SN570 is een van de goedkoopste NVMe SSDs op die markt die in praktische applicaties met de middenmoot mee kan. Iets meer dan 100 euro voor 2 Terabyte, of iets meer dan 50 euro voor 1 Terabyte. Een persoonlijke afweging, in beide gevallen zit je goed.

Voeding: Seasonic Focus GX-850


Waar je voorheen voor onder de 100 euro leuke SFX voedingen kon vinden is die markt nog altijd niet wat het geweest is. Alle merken hebben daar last van, al hebben we het gelukkig over tientjes wat te overzien is als je ziet hoe hard de prijzen van GPUs en CPUs gedaald zijn.

Voor de meeste builds en test rigs gebruiken wij Seasonic Focus en Prime voedingen, en die laten ons nimmer in de steek. Ze hebben een uitstekende reputatie opgebouwd, de voedingen zijn stil, ze hebben een hybride fan modus met een stilstaande fan bij licht gebruik, ze zijn modulair en ze komen lange garanties. Ook in het SFX formaat heeft Seasonic een Focus voeding waar je niet mis mee kan. De 650 Watt versie is goed verkrijgbaar voor ca 120 a 130 euro, en dat levert je een top voeding op voor een schappelijke prijs.650 Watt is voldoende voor welke mid-range videokaart dan ook, zeker met een AMD CPU. Een RTX 3060 Ti of RTX 3070 is daarmee prima te voeden. Alleen als je dikkere GPUs wil moet je overwegen een variant met wat meer vermogen te kopen.

Wil je weten hoe je een goede PSU uitzoekt? Kijk dan deze video:

Optioneel: Koeling


De AMD Ryzen 7 5800X wordt zonder koeler geleverd, je moet dus een koeler bijkopen. De behuizing beperkt echter welke koelers we er in kunnen zetten.

We geven je twee opties:
– Wil je het voordelig houden, pak dan de Gelid Solutions Tranquillo Rev.5. Deze koeler kost 35 euro en koelt deze CPU ruim voldoende. Ook blijft hij over het algemeen erg stil. Wel is de installatie wat minder verfijnd dan bij sommige anderen.
– Wil je iets meer koeling en iets meer installatiegemak, pak dan de Cooler Master Hyper 212 Black. Deze kost zo’n 40 euro, maar installeert eenvoudig, koelt goed, en blijft bij een zuinige 5800X ook lekker stil. Het enige nadeel is dat je dan wel de mesh zijkant van de NR200P moet gebruiken, het glazen paneel zit precies op de fabriekstoleratanties en past afhankelijk van je moederbord soms net niet.


Afsluitend


Het gaat duidelijk de goede kant op met de componenten. Hier en daar zien we dingen die beter kunnen, maar in een tijd waarin alles veel duurder is geworden is een leuke PC weer redelijk toegankelijk.

Houden we hier en daar de goedkopere route aan, oftewel 1 TB aan opslag, 16GB aan werkgeheugen en de eenvoudigere koeler, dan komen we precies ca 900 euro uit (ex Videokaart).

– Case – Cooler Master NR200P (€79)
– CPU – AMD Ryzen 7 5800X (€219)
– Moederbord – Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi (€180)
– Geheugen – 16GB Corsair Vengeance LPX 3600 (€45)
– Opslag – 1TB WD SN570 (€55)
– Koeling – Gelid Tranquillo Rev.5 (€31) of CM Hyper 212 Black (€38)
– Voeding – Seasonic Focus SGX Gold 650 (€129)
– Totaal ca €738

Tel daarbij een chique RTX 4070 (ca 660 euro), en we zitten op 1400 euro. Dan heb je een prachtig gebalanceerd systeem om alles op te doen, inclusief goed gamen op 1440p. Pak je de 2TB, de 32GB geheugen en de wat betere koeler, dan kom je op zo’n 1500 euro uit; exact de prijs van deze build enkele maanden geleden, maar dan met 1TB-16GB-RTX3060Ti; we zijn er dus wel flink op vooruit gegaan in korte tijd.

Wil je graag een ITX systeem, maar wil je toch wat goedkoper uitkomen? Veel valt er dan niet aan de basis te tweaken. Je beste koers is om te kijken of er inmiddels goedkopere AM4 borden beschikbaar zijn, en je zou kunnen overwegen naar een Ryzen 5 5600X te downgraden. Zeker in combinatie met een goedkopere videokaart dan wij van uit gaan. Maar als je echt wilt besparen dan ben je met een ATX kast en bijpassende componenten in de regel pas echt significant goedkoper uit.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.