“devolo combineert WiFi 6 en Powerline-communicatie”


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van devolo

devolo introduceert de Magic 2 WiFi 6: ‘s werelds eerste Powerline-adapter met WiFi 6. Met dit nieuwste flagship-product combineert de Duitse netwerkexpert de meest geavanceerde Powerline-technologie met de krachtigste WiFi-standaard tot nu toe. Met Powerline-snelheden tot 2.400 Mbps en WiFi-snelheden tot 1.800 Mbps, tilt de Magic 2 WiFi 6 thuisnetwerken naar een hoger niveau. Powerline-technologie stuurt het internetsignaal ongehinderd door muren en plafonds en voorziet zo het hele huis van zeer stabiele, snelle WiFi met een groot bereik door gebruik te maken van nieuwe WiFi-functies als OFDMA, TWT en moderne Mesh-technologie.

Next-generation thuisnetwerken
Nieuwe multimediatoepassingen stellen steeds grotere eisen aan thuisnetwerken: videovergaderingen bij thuiswerken en virtueel onderwijs moeten bijvoorbeeld probleemloos kunnen verlopen terwijl iemand anders 4K video streamt in de woonkamer. De nieuwe en krachtige devolo Magic 2 WiFi 6-adapters kunnen dergelijke bandbreedte-uitdagingen makkelijk aan. Dankzij de krachtige Mesh-WiFi zijn draadloze verbindingen met snelheden tot 1.800 Mbps mogelijk – zo zorgt de Magic 2 WiFi 6 voor een 50 procent snellere WiFi-verbinding dan zijn voorganger.

Dit is met name mogelijk dankzij de nieuwe WiFi 6-standaard (ook bekend als WiFi ax). Een van de belangrijkste kenmerken daarvan is OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access). Deze geavanceerde modulatietechnologie maakt efficiënter gebruik van beschikbare frequenties. De draadloze kanalen worden verdeeld in kleinere frequentiebanden, zodat meer applicaties of clients tegelijkertijd op één kanaal kunnen communiceren, voor snellere overdracht van kleine datapakketten. Of metaforisch gezegd: de snelweg van het draadloze thuisnetwerk krijgt extra rijstroken, zodat het verkeer zich vrijer kan bewegen dan op traditionele WiFi-netwerken.

De ultieme upgrade
Bij de ontwikkeling van WiFi 6 is niet alleen aandacht besteed aan verbeteringen in de 5 GHz-band, maar ook aan nieuwe technische ontwikkelingen voor de 2,4 GHz-frequentieband waar veel van onze huishoudelijke client-apparaten gebruik van maken. Deze profiteren van een hogere snelheidslimiet op de informatiesnelweg. Al met al is de nieuwste standaard perfect geschikt voor moderne huishoudens waarin steeds meer apparaten communiceren via WiFi – van tablet tot robotstofzuiger.

De adapters uit de devolo Magic 2 WiFi 6-productserie bieden wat nodig is om ervoor te zorgen dat alles elke dag soepeler verloopt. Belangrijke videovergaderingen blijven net zo stabiel als de snelle serververbinding voor online games en de 4K- of zelfs 8K-films tijdens je filmavond. Maar het beste van alles is dat er geen speciale kennis nodig is om gebruik te maken van deze nieuwe technische mogelijkheden: ze zijn volledig geautomatiseerd en bieden betere energiebesparing. Met het speciaal geoptimaliseerde Target Wake Time (TWT) regelt WiFi 6 ook radioverkeer op een zeer efficiënte manier en zet het apparaten die op dat moment geen constante verbinding nodig hebben, voor langere tijd ‘in slaap’. De mogelijkheid om WiFi-verbindingen regelmatiger en langer uit te schakelen bespaart energie en batterijcapaciteit.

Een sterke Powerline-backbone voor een stabiel netwerk
Deze verbeteringen in gebruiksgemak en prestaties zitten allemaal in het discrete ontwerp van de Magic 2 WiFi 6-adapter. Deze state-of-the-art adapters worden simpelweg in het stopcontact gestoken en maken gebruik van het bestaande elektriciteitsnet om het internetsignaal, met snelheden tot 2.400 Mbps, te verspreiden door het hele huis en waar het nodig is. Het grote voordeel van Powerline-technologie is dat het obstakels overwint die anders WiFi zouden blokkeren, zoals muren en plafonds, maar ook meubels en zelfs vloerverwarmingssystemen.

Plug-and-play-installatie is ook een fluitje van een cent. Na het inpluggen van de eerste adapters worden alle andere adapters die binnen twee minuten worden ingeplugd, automatisch met elkaar verbonden – zonder ook maar op een knop te hoeven drukken. Verbind vervolgens simpelweg een adapter met de router door middel van een Ethernet-kabel en devolo Magic is klaar voor gebruik!

Indien nodig kan de handige devolo Home Network-app gebruikers door het proces loodsen met een eenvoudige installatiewizard. Van de computer op de werkplek tot de smart tv in de woonkamer, het internetsignaal bereikt nu alle apparaten. Gebruikers kiezen ook zelf of een apparaat via een van de twee Gigabit-poorten van de adapter of via sterke Mesh-WiFi wordt gevoed.

Mesh-WiFi voor meer online plezier
Een Mesh-systeem verwijst naar een draadloos LAN-netwerk bestaande uit meerdere WiFi-punten die automatisch met elkaar communiceren en een strak ‘meshed’ WiFi-netwerk vormen met een aantal slimme voordelen.
– Airtime Fairness beheert het WiFi-netwerk automatisch door meer verbindingstijd te bieden aan snelle WiFi-clients – wat de WiFi-prestaties van het hele thuisnetwerk verbetert.
– Access Point Steering maakt een verbinding met meerdere WiFi-punten en weinig onderbrekingen mogelijk. Het voordeel hiervan wordt duidelijk wanneer een gebruiker zich door het huis verplaatst met een smartphone, tablet of laptop. In een volledig automatisch proces zorgt het Mesh-netwerk ervoor dat elke client te allen tijde is verbonden met het sterkste WiFi-punt.
– Band Steering stuurt client-apparaten efficiënt en automatisch naar de 2,4 GHz- of 5 GHz-frequentieband, zonder tussenkomst van de gebruiker. Dit zorgt ervoor dat er altijd verbinding is met de meest stabiele WiFi-band, voor een stabiele verbinding.
– Beam Forming maakt zeer precieze besturing van de client-apparaten mogelijk om een betere verbinding tussen het toegangspunt en bijvoorbeeld een tablet tot stand te brengen.
– Config Sync zorgt ervoor dat WiFi-configuratiedata kunnen synchroniseren met alle devolo Magic-WiFi-punten. Bovendien kan met devolo Magic WiFi data gekopieerd worden van de router, zodat slechts één WiFi-wachtwoord opgeslagen hoeft te worden voor alle client-apparaten.
– Fast Roaming (Client Steering) geeft WiFi-roaming een extra boost door compatibele client-apparaten zelf te laten bepalen welk WiFi-punt de snelste verbinding mogelijk maakt.
– Bi-directional Multi-User MIMO maakt gebruik van de multi-antennetechnologie van de zender- en ontvanger-units door meerdere, gelijktijdige datastromen van en naar verschillende clients te sturen en te ontvangen. Dit wordt een doorslaggevend voordeel in huishoudens waarin meerdere realtime-internetdiensten vaak tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Simpel en veilig
Al net zo eenvoudig als de automatische processen van Mesh-WiFi, zijn de instellingsopties voor de adapters uit de devolo Magic 2 WiFi 6-product serie. Met devolo Cockpit op desktopcomputers (Windows, MacOS, Linux) en de Home Network-app voor mobiele apparaten (Android, iOS) kunnen gebruikers hun privénetwerken finetunen en andere instellingen aanpassen. Dat maakt het mogelijk om gastentoegang in te stellen, ouderlijk toezicht in te schakelen of in een handomdraai een handig schema in te stellen. En natuurlijk wordt devolo-software continu verbeterd met gratis updates.

Het onderhoud van devolo-producten is net zo betrouwbaar als de beveiliging van de online verbinding gebaseerd op WPA3. De huidige securitystandaard van de WiFi Alliance is gebaseerd op het WPA2-protocol en biedt dankzij verbeterde 128-bit-encryptie sterke beveiliging tegen ongewenste toegang. Hiervoor is het ook nodig dat de WiFi-clients WPA3-encryptie ondersteunen. Voor alle andere client-devices is WPA2-bescherming nog steeds beschikbaar.

Prijs en beschikbaarheid
De Starter Kit, bestaande uit twee adapters zijn nu verkrijgbaar voor 239,90 euro. Voor grotere ruimten adviseren we de Multiroom Kit, die wordt geleverd met drie adapters voor 399,90 euro. Wie het netwerk op een later moment wil uitbreiden, kan een extra adapter aanschaffen voor 179,90 euro. Alle prijzen zijn adviesverkoopprijzen en zijn inclusief btw. devolo biedt drie jaar fabrieksgarantie op al zijn producten.Bronnen: devolo

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.