Dreame D10 Plus Review


De afgelopen jaren hebben we tientallen robotstofzuigers getest, van modellen die slechts enkele tientjes kosten tot topmodellen van dik voorbij de 1000 euro. Hoewel enkele van die prijzige toppers uitstekend presteerden vonden we de prijs zelf toch wat overdreven, zeker wanneer we zagen dat de prestaties van een middenklasse robot er al dicht op zat, maar dat je vooral wat chique extra features moest inleveren. Een van die features die we heel graag wilden hebben was het basisstation zodat je de robot zelf slechts incidenteel hoeft te legen; prachtig, maar niet voor 1000 euro.

En toen kwam Dreame bij ons aanzetten met hun D10 Plus, een model die fysiek enorm op onze Roborock leek, die mét basisstation komt, en ook nog eens ruim 100 minder kost dan wij voor onze S7 kwijt waren? Te goed om waar te zijn, of dé mid-range stofzuiger van dit moment?


Dreame’s design is uitstekend in mijn optiek. Dominant wit combineert goed met de meeste huiskamers, en de vormgeving is keurig strak.



De gelijkenissen met de Roborock, en de originele (uitstekende) Xiaomi robotstofzuiger van enkele jaren geleden mogen duidelijk zijn. De reden is niet dat ze een goedkope copycat zijn, maar omdat ze (naar mijn weten) allemaal onder hetzelfde moederbedrijf vallen. Tot zover ik het begrijp is Dreame dus gewoon een nieuwe tak op basis van dezelfde, veelal uitstekend ontvangen, basis.

De robot zelf volgt de bekende weg: opvangbakje die je er makkelijk uit kan halen, filtertje intern, knopje bovenop voor handmatige controe, en wielen, borstels en hoekborstel onderop. Optioneel: onderop kan je ook een waterbak met dwijl (inbegrepen) toepassen.







Het is echter het basisstation wat deze Dreame in dit prijssegment laat opvallen. Persoonlijk vinden we de hogere toren ook iets beter passen, het staat meer als een bewuste keuze dan wanneer een robotstofzuiger los lijkt te liggen aan een klein laadkastje, maar het is vooral de praktische winst waar het om gaat. Waar we de losse stofzuigers praktisch elke paar rondjes handmatig moeten legen leegt de basis elk rondje (of minder als je dat wilt) de stofzuiger het station in, waar alles in een klassieke stofzak verdwijnt. Het resultaat: af en toe een zakje weggooien in plaats van vrijwel dagelijks prutsen met een bak.



Een basisstation betekent niet veel als de prestaties niet goed zijn, maar ook dat gaat in de praktijk opvallend goed. Op papier zou de D10 Plus iets krachtiger moeten zijn dan onze S7, maar zelf merken we eigenlijk geen verschil. Het resultaat goed, en hij is prima in staat om de dagelijkse rommel netjes bij te houden. Het is wel belangrijk om te weten dat een robotstofzuiger een ondersteunend hulpmiddel is, geen vervanging voor af en toe goed stofzuigen met een bedrade stofzuiger. Hij houdt het bij, that’s it. Hij werkt wel iets stiller dan de S7 en is minder hinderlijk als hij werkt wanneer je zelf in de huiskamer zit. En uiteraard moet je zelf wel een beetje opruimen voordat welke robot dan ook gaat werken; als je overal kabels laat slingeren is het altijd vragen om problemen.



Wat ze duidelijk van hun Xiaomi DNA mee hebben gekregen is de software. De robot mapt uitstekend, maakt vanzelf kamers (eigenlijk zones) aan, laat je makkelijk specifieke ruimtes stofzuigen of no-go zones maken, en rijdt zijn routes ook erg efficiënt. Als je wil kan je de volgorde van ruimtes ook aanpassen, en hoewel hij niet zelf de trap of op af loopt (noch valt, ook fijn), kan je hem wel zelf op andere verdiepingen zetten en die ook in kaart brengen.. Hij is ook geen enkele keer vastgelopen en hij slaat ook geen stukjes over, en inmiddels enkele maanden na het eerste gebruik hebben we gewoon nog niets op te merken.


Conclusie


We hebben de Dreame D10 Plus al ruime tijd in gebruik. En waar we aan het eind van elke reviewperiode normaliter wel iets hebben waar we over kunnen zeuren moeten we bij de D10 Plus toegeven dat we eigenlijk vooral heel gelukkig zijn. Een basisstation neemt misschien wat meer ruimte in, maar zelf vinden we hem netter staan met een zichtbaar station dan wanneer een robot praktisch los lijkt te liggen. We kunnen ook stellen dat bijna 400 euro nog altijd veel geld is voor een robotstofzuiger, maar wanneer hij minimaal even goed zuigt als onze 500 euro S7 die enorm hoog aangeschreven staat, ook nog eens stiller is, en met datverdomd praktisch basisstation komt waardoor we hem in de praktijk altijd in gebruik hebben in plaats van soms negeren (want geen zin in bakje legen met een stofallergie), is de prijs-prestatieverhouding eigenlijk gewoon een dik voordeel. Goedkopere stofzuigers die we hebben getest zijn stuk voor stuk merkbaar minder als het op resultaat aan komt.

Dat gaat ook zeker op voor andere features zoals mapping en control over de routes en ruimtes, want vooral op dat vlak laten goedkopere alternatieven het echt afweten. Kortom: fijne features, goed resultaat, praktische winst boven directe concurrenten, plus een design dat in de meeste huiskamers niet misstaat. Zonder twijfel onze Editor’s Choice, en gezien de prijs is “Great Value” ook op zijn plaats. In onze optiek is dit niet alleen dé middenklasse robot van dit moment, we vragen ons zelfs hardop af waarom je eigenlijk nog meer zou willen uitgeven. De uitdaging voor nieuwe high-end modellen is hiermee gezet.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.