Dreamhack 2019 Sfeerimpressie


Dreamhack is inmiddels een synoniem voor een ultieme LAN party slash hardware-en-game-festijn. De foto’s en verhalen uit Zweden zijn legendarisch en alleen het feit al dat er zo veel mensen met dezelfde interesses samen kunnen komen om lekker te gamen is gewoon verdomd mooi.

Maar een tripje naar Zweden is natuurlijk lang niet voor iedereen haalbaar, en even je hele PC meeslepen? Dat moet je ook maar willen. Mooi nieuws dus voor ons Nederlanders (en Belgen?) dat Dreamhack dit jaar voor het eerst naar Nederland kwam. En niet in de minste locatie ook: Niks uithoek, maar gewoon lekker in Ahoy in Rotterdam. Toch is het natuurlijk even spannend, want een eerste iteratie van een Nederlandse Dreamhack opzetten is niet makkelijk. Zeker niet wanneer die naam toch wel serieuze verwachtingen met zich mee brengt.

Samen met de kleine man en een vriend gingen we er heen en maakten we de onderstaande impressies op.


LAN Party en Stages


Twee dingen zijn een verplichting voor de organisatie: een LAN party en wat stages met wat serieuze games. Uiteraard ontbraken die niet. Wij zelf gingen vooral voor de sfeer, hardware boeren en game publishers, maar er was natuurlijk voldoende ruimte voor gamers die met hun eigen gear lekker een weekendje gingen gamen met elkaar.Veel Hardware


Dreamhack is echter meer dan een groot LAN feest en je hoeft zeker geen PC mee te slepen om een dagje te genieten. Tal van grote namen waren aanwezig met hun eigen stands waar je volop kon gamen, hardware-kwijlen, en zelfs hele toffe prijzen kon winnen in verschillende acties.

Gigabyte was aanwezig met flink wat dikke PC’s waar vooral Destiny op werd gespeeld terwijl ze met moederbord stapelen en andere games leuke prijzen het publiek in knalden.MSI deed mee met verschillende setups, zowel desktop als laptops, met verschillende games zoals Control en Borderlands.


Logitech had zowel een kleine stage met Fortnite (Veeeeel Fortnite op Dreamhack, niet normaal), als wat racing setups, HP was aanwezig met hun Omen Gaming divisie en flink wat Overwatch PC’s, Trust zette ook in op Fortnite, en bij Playstation kon je volgens mij zo’n beetje het hele Playstation spectrum wel zelf ervaren. Daar kwam je zeker geen speeltijd tekort ongeacht je game smaak.


En vooral veel Gamen natuurlijk


Maar je merkt het al, je kan er vooral lekker gamen. Enkele uitgevers waren van de partij. Trust en 2K stonden gezellig naast elkaar dus kon je Borderlands spelen en toetsenborden die werden weggegeven vangen. De kleine was ook enorm blij met de Borderlands green screen fotoshoot; Kleine dingen doen het voor kinderen.En bij Ubisoft draaide het natuurlijk vooral om hun laatste game: Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint.


Maar je kon eigenlijk nergens kijken zonder ‘iets’ tegen te komen om op te gamen. Grote titels, totaal onbekende titels en games, en ook lekker retro knallen natuurlijk (we hebben de nodige eurotjes in Time Crisis gestopt). Dankzij het Nationaal Videogame Museum die de nodige lekkere retro bakken mee had genomen kon ik de kleine weer een beetje laten zien hoe ‘Papa vroeger games speelde’ (en natuurlijk hoe vroeger alles beter was eh). Het was ook heel leuk om te zien dat de stad Rotterdam zelf betrokken was bij de organisatie, en ook focus had gelegd op stands waarbij beweging belangrijk was. Voor kinderen was er een soort bootcamp parkour, en een lekkere projectie muur waarbij je door ballen tegen de muur te gooien games kon spelen. Zo heb je niet alleen een dag leuk gevuld met games, maar ook een klein beetje verantwoordelijkheid genomen als ouder.
Oh, mocht je volgend jaar gaan, dit jaar waren via Alternate op de beurs enkele hele goede deals te scoren. En dan niet van die nep-deals zoals we bijvoorbeeld op Lego World zien (10% korting op de adviesprijs wooo (terwijl tig webshops goedkoper zijn en je er dus een nare smaak van krijgt)), maar daadwerkelijk flink dikkere kortingen dan dat je online kon vinden. Optimaal profiteren van het feit dat ze het liever niet terug naar de winkel slepen right?
Afsluitend


Al met al zag ik een geslaagde eerste Dreamhack Rotterdam (of Nederland). Het was gezellig druk, maar niet zo gek als Gamescom waar je soms uren moet wachten om wat te kunnen doen; je kon hier constant wel iets leuks direct spelen, met enkel wat bescheiden rijen voor wat uitzonderlijke zaken. Het was bovenal ook gewoon gezellig met een gemoedelijke sfeer en er was ook meer dan genoeg daadwerkelijk te doen en te zien. Voor elke hardware of game liefhebber voor wie Rotterdam ook maar een beetje aan te rijden is denk ik dat Dreamhack volgend jaar gewoon dik de moeite is. Of je nu je eigen PC mee wilt nemen of niet.

Dennis, thanks voor de toffe foto’s!

Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.