Ducky One 2 Mini RGB review


Ducky is hard aan de weg aan het timmeren. Ooit niche en iets wat je vooral zelf uit het oosten importeerde, inmiddels gewoon een geduchte concurrent in de bekende webshops. Met de One 2 Mini RGB zetten ze inmiddels niet alleen full size en TKL borden op de markt, maar ook een 60% form factor, helemaal iets wat je normaliter echt zelf moest importeren. Met een prijs van 109 euro lijkt hij niet goedkoop, zeker gezien het geringe aantal switches, maar niche is zelden goedkoper en we krijgen hier het nodige extra’s zoals PBT keycaps. Is dat het waard? Dat lees je in deze review.


Bouw en features


Yes, het is weer een “omg so cute” review als je het mij vraagt. De Ducky One 2 Mini is echt een kleintje. Mocht je Ducky kennen dan weet je het al, zo niet bij deze : kwalitatief zijn dit echt hele stugge bordjes. Niet zo zwaar en dik high-end als Leopold, maar gewoon goede kwaliteit op dit prijspunt.De witte achter en onderzijde geeft het nodige contrast. Ik vind het wel fijn dat beetje contrast, maar de keuze voor glossy plastic had van mij niet gehoeven; glossy krast makkelijker en oogt eerder goedkoop dan luxe. Overigens zie je dat vooral onder onze studiolampen, in de praktijk merk je er gelukkig weinig van. En nogmaals, bouwkwaliteit is gewoon een dikke 9 van de 10.Dat het 2019 is zien we af aan de keuze voor USB Type-C, positief. Ook fijn zijn de bekende 2-traps pootjes van Ducky om de hoogte wat meer naar eigen wens te stellen.
De keuze voor PBT keycaps is fijn. Heel fotogeniek zijn die niet, maar ze voelen wel goed en we weten uit ervaring dat die minder snel slijten. De iets goudkleurige font is.. iets anders. Ik weet niet of ik wit mooier zou vinden, maar het is in elk geval uniek. Logisch bij een 60% bord: veel secundaire functies onder andere toetsen, onvermijdelijk.
Leuk aan Ducky is dat je er een extra setje keycaps bij krijgt. Ik weet niet of iedereen oranje krijgt of dat dit wisselt per bord, in het verleden was dit soms wel eens het geval. De gekleurde keycaps en de extra opvallende ‘year of the pig’ spatiebalk geven samen in elk geval het bord in no-time een hele andere uitstraling. Iets te kiezen hebben kan geen kwaad toch?

Onder de caps, Cherry MX switches uiteraard, Ducky is wat dat betreft al jaren redelijk loyaal. Het maakt de ervaring van het typen heel voorspelbaar en saai om te reviewen, maar ook precies wat ik eigenlijk wil: Dit is gewoon zoals een mech aanslag hoort te zijn in mijn optiek. Ik kan er 1000 woorden aan vuil maken, maar juist die herkenbaarheid maakt Cherry switches al jaren populair en Cherry MX Brown is zowel heel beginner-vriendelijk en expert-proof tegelijk. Experts hoef ik niet te vertellen welke switches ze willen, voor de meeste beginners die willen gamen -en- typen is MX Brown de logische stap.


Praktijk en software


Over de ervaring hoef ik eigenlijk niets toe te voegen aan wat ik eerder zei: Dit is Cherry MX zoals het hoort. Een 60% bord is wel even wennen als dat nieuw voor je is, en vooral voor gamers en typisten (en devs begrijp ik) interessant. Iedereen die met Excel werkt zal knettergek worden vrees ik, maar heb je voldoende aan de standaard keys dan ben je juist heel blij met de extra ruimte om je bureau.

Ook wat software betreft hoef ik weinig te uit te leggen, want die bestaat niet. Wellicht maar beter overigens, want als ik Ducky’s handleidingen bekijk kijk ik soms al scheef uit mijn ogen dus ik wil niet weten hoe hun software in eerste versies zou zijn.

Begrijp me niet verkeerd, de handleiding is enorm uitgebreid en vertelt je welke tientallen combinaties mogelijk zijn om van alles en nogwat voor elkaar te krijgen, maar het is die diepte die soms ook wel even schikken is. Omdat het aantal keys beperkt is krijg je namelijk verschillende extra acties in layers. Je hebt een FN layer, een FN+Alt layer, je kan al je lichtjes via combinaties aanpassen en er zitten ook multimedia, macro en game functies in (naast de typische windows key lock e.d.). Check zeker de handleiding (hier) even als je serieus bent over dit bord (tip: scroll het eerste stuk door, dat is Taiwanees eh)

Het is zelfs mogelijk je debounce time aan te passen. Het geeft aan hoe serieus de mensen bij Ducky zijn over hun borden en vooral over hun prosumer doelgroep. Ik doe er weinig meer mee dan typen, maar dat moet je toch waarderen.

Oh ja, en RGB.
Conclusie


Voor iedereen die Ducky kent zal de One 2 Mini niet als verrassing komen. Maar het is die gegarandeerde herkenbaarheid, of eigenlijk de zekerheid van ‘gewoon goed’, dat je moet waarderen in de toetsenborden van deze Taiwanese fabrikant. Je weet gewoon dat je top switches krijgt en een hele goede bouwkwaliteit, en dat voor een prima prijs. Ja, het is alsnog een bord van meer dan 100 euro, maar deze kwaliteit plus duurzame PBT keycaps kost je elders al snel meer. En het feit dat je nu ‘gewoon’ in Nederlandse webshops tal van varianten kan kopen, Alternate heeft inmiddels echt een fors Ducky aanbod, houdt in dat Ducky niet langer als niche merk gezien hoeft te worden. Zoek je je eerste mech en ben je niet merk gebonden? Dan heeft Ducky gewoon een hele aantrekkelijke positie vandaag de dag.

Ondanks dat Ducky helemaal ‘gamer ready’ is wat snelheid betreft, plus de RGB natuurlijk, denk ik niet dat ze meteen de Corsair’s en Razer’s van deze wereld aan de kant schuiven. Voor de massa is software natuurlijk wel handig, is naamsbekendheid vermoedelijk een ding en de super compacte 60% indeling zal vooralsnog wel een redelijke zeldzaamheid blijven, en bij Ducky kan je geen complete desktop uitrustig kopen met Headset en muis. Ducky zal het ondanks dat ik ze nieuwkomer-friendly vind vermoedelijk toch van de wat meer ouderwetse toetsenbord liefhebber moeten hebben.

Maar goed, meer en meer mensen leren vandaag de dag dat kleinere bordjes toch echt fijner is als je die extra knoppen niet nodig hebt, en zodra je dat inziet heb je helemaal niet veel keuze op de markt en is Ducky bijna vanzelfsrepekd. Geef je niet om RGB dan heeft Leopold wel een hele sterke concurrent met de FC660, die is in de bouwkwaliteit toch echt de overtreffende trap, maar met o.a. RGB, leuke extra keycaps en een iets speelser design zet Ducky voor een leuke prijs toch een dik prima bordje neer met de One 2 Mini.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.