Samenvatting


Een Cherry MX mechanisch toetsenbord zoals het hoort: degelijke bouw, degelijke afwerking, goede (PBT) keycaps, fysieke (mech) media keys, en een keurige uitstraling. Verkrijgbaarheid in verschillende kleurstellingen, layouts, switch-types en LED-varianten een grote plus. Inhoudelijk weinig klagen, alleen de backlight uniformiteit mag nog iets beter zoals we vaker bij Cherry MX Backlit switches zonder doorzichtige frames zien. Extra keycap set in willekeurige kleur een leuk idee, maar als je wilt kan je natuurlijk voor geheel zwart (of de andere kleurstellingen) gaan.

Al met al gewoon de definitie van wat een degelijke mech hoort te zijn: 9,5/10.


Ducky One 2 review


Ducky, de Taiwanse toetsenbord club waarvan de naam ons toch altijd nog een beetje doet glimlachen, maar waarvan de producten ons tot dusver nimmer hebben teleurgesteld. Vandaag in onze arena met de ‘nieuwe’ Ducky One 2, de jongste variant ‘low nonsense’ mechanisch toetsenbord in hun line-up. Verkrijgbaar vanaf 99 tot ca 119 euro afhankelijk van je gekozen layout, er zijn full size en compactere TKL varianten, je gekozen kleurstelling (er zijn er meerdere), en je keuze voor wel of geen achtergrondverlichting. Vooralsnog geen RGB versie, maar wel versies zonder verlichting, met witte LEDs of blauwe LEDs. Geen gebrek aan keuze dus.

Wij bekijken de zwarte versie met witte randen met backlight, deze kost op moment van schrijven 119 euro bij Alternate.nl, vooralsnog hebben we ze niet in andere (gangbare) Nederlandse webshops aangetroffen.

Specificaties


Redelijk vanzelfsprekend wellicht, maar even aandacht voor het feit dat je er dus een ‘random’ extra keycap kit bij krijgt. Ergens leuk, kan mij ook voorstellen dat mensen graag één specifieke kleur willen. Gelukkig zijn die losse zakjes ook te koop a 10 euro (eveneens Alternate), geen onredelijke prijs voor een PBT keycap setje.





Uitpakken, bouw en features


Doosje, boekje met wat zeer basale info, het toetsenbord zelf, en een serie extra knoppen in opvallende willekeurige kleur. Waarom bij ons de rode cap al op de Enter zat is een raadseel, maar je ziet de zwarte er al naast liggen dus je zit nimmer aan een kleurtje vast.




Wat van voren als een redelijk typisch, onopvallende mech lijkt krijgt al snel wat leven met de witte randjes die je aan de onderkant en zijkanten ziet zitten. Achterop zien we zelfs wat branding waar Ducky normaliter heel terughoudend in is. Ik vind het zelf eigenlijk heel erg tof. Wat je niet ziet maar wel merkt is de kwaliteit; dit is een hele solide plank die het nodige tik-geweld kan weerstaan. Daarbij zien we PBT caps: degelijker en vooral op de lange termijn duurzamer dan de typische ABS caps in gaming bordjes.






Ducky gaat vaker voor kwaliteit dan voor extreem veel features, maar we zien toch een paar mooie stukjes feature-evolutie met de nieuwe One 2. Zo bieden de pootjes twee hoogtes (naast de optie om plat op tafel te liggen), en we zien dat Ducky USB Type-C kabels is gaan gebruiken, kudos daarvoor. Kabelgoten ook aanwezig overigens.






De layout hanteert Ducky de standaard layout, geen fratsen, en voegt daar dezelfde Cherry MX gebaseerde volume knoppen aan toe. Past binnen het strakke design, en functioneert uitstekend.




Zowel de standaard caps als de extra ‘random’ kit waarvan wij de rode kregen zijn PBT doubleshot; kwaliteit dik prima dus. Helaas bij onze sample een klein foutje in de extra’s, want we hadden twee pijltjes omlaag en miste een ander pijltje, maar we nemen aan dat dat exemplarisch is. Onder de caps uiteraard de bekende Cherry MX switches, van Ducky hadden we niets anders verwacht, en ook de keuze van Ducky on Cherry stijl stabilisers (lees: extra Cherry stems aan de zijkanten) onder de bredere switches was te verwachten en is m.i. de fijnere keuze dan eventuele alternatieven.







In de praktijk


De praktijkervaring met dit bord draait vooral om de Cherry MX switches, want het product eromheen is vooral bedoeld om dat Cherry tikgevoel zo min mogelijk te storen. Ducky zorgt voor een degelijk frame, degelijke keycaps op de switches, maar laat vervolgens vooral die switches hun werk laten doen. En dat is het fundament waarom men een dergelijke mechanische plank overweegt. Of het nu gaat om gaming, mechanische switches actueren sneller en dit bord heeft ook NKRO en anti-ghosting, of vanwege het harde werk erop; als fanatieke typist gaat er voor mij niets boven een mech om op te werken.

Uiteraard staan we even stil bij de objectieve voordelen: MX mechanische switches zijn veel duurzamer dan typische dome switches en zijn vooral ook veel strakker geproduceert; elke switch voelt gelijk, ook na een paar jaar. Daarbij hebben borden als dit NKRO en anti-ghosting dat je geen problemen hebt als je te veel knoppen tegelijk of te snel indrukt (lees: beter voor gamers), maar onder de streep draait het echter vooral om het gevoel dat m.i. op een ander niveau is. Gevoel is subjectief en dat is de reden waarom hetzelfde bord met veel verschillende switches te koop is. De hier aanwezige MX Blue zijn prettige switches om op te typen, maar voor o.a. FPS games zou ik ze niet overwegen. MX Red of Silver is daar beter, maar beide vind ik weer te licht en ontbreken de tactile feedback wat typen voor mij wat minder prettig maakt. Dat is de reden dat ik zelf vaak voor MX Brown, of als een fabrikant die optie biedt MX Clear ga; wel een beetje feedback, maar ook prima bruikbaar in alle game genres.

Voor mech nieuwkomers zeggen we probeer het ergens te testen, voor ervaring mechanische werkers vereist dit bord gewoon geen uitleg: dit is een mech zoals het hoort, zonder fratsen


Verlichting


Geen RGB, wel witte verlichting. De keuze voor een compact en elegant font past bij eht bord en helpt in de regel uniformiteit van de verlichting. In de zoomins zien we nog wel dat deze switches het bekende enkele LEDje bovenin hebben, dus de uniformiteit is soms niet helemaal strak (zie bijvoorbeeld de 8, of de %, maar daar zal je in de praktijk niet snel wat van merken.





Conclusie


Ducky toont zich wederom als een merk dat je zou kunnen reviewen zonder het bord ooit te zien. Ze blijven hun tradities wat betreft degelijke bouw en afwerking trouw, en beginnen gewoon niet aan fratsen. Of je moet een setje extra keycaps in willekeurige kleur fratsen noemen, ik vind het wel een leuk idee (en als je echt één kleur zoekt kan je die los bestellen). Er zit geen software bij, ook niet heel erg nodig met enkel witte verlichting, maar alles draait om een zo puur mogelijke Cherry MX mechanische ervaring. De wetenschap dat ze kwaliteit onder de knie hebben maakt het al snel hele veilige aankopen.

Niet dat het aan innovaties ontbreekt, want we zien ze relevante ontwikkelingen ook goed oppakken, denk aan USB Type-C kabels, en zien ook hele logische features die menig fabrikant niet oppakt, denk bijvoorbeeld aan de voetjes die in twee hoogtes ingesteld kunnen worden. Ook ontbreken dedicated media keys niet, en de keuze om dat met mechanische switches te doen met dezelfde caps vinden we ook keurig; dat werkt fijn en oogt netjes.

En dat is ongeveer de samenvatting van de Ducky One 2: “Werkt fijn en oogt netjes”. Kwalitatief keurig met de Cherry switches en meer degelijke dubbellaags PBT kunststof caps erop, en vervolgens genoeg keuzevrijheid voor de liefhebber van een mooie mech wat layout betreft (full size voor mensen die niet zonder numpad kunnen, TKL voor zij die meer ruimte voor de muis waarderen), meerdere switch types, meerdere LED opties en meerdere opvallende of minder opvallende kleurstelling. Niet het meest spannende bord om te reviewen als je dozijnen mechs kent, maar wel één die we hier dolgraag zien. De uniformiteit van de verlichting zou nog ietsjes strakker mogen, maar dat is een bekend puntje met Cherry MX LED switches waar je sowieso nauwelijks iets van ziet. Er is genoeg te kiezen in deze prijsklasse, maar Ducky doet zoals vaker goed mee met een bovengemiddelde kwaliteit, een redelijke prijsstelling voor een PBT keycap bord, en een m.i. aantrekkelijk nieuw design in hun nieuwe One (2) serie.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.