DXRacer Racing Pro R131(NW) review


Of ze de eerste waren weet ik niet, maar DXRacer is in de loop der jaren toch een beetje synoniem geworden voor het concept Gaming Chair, of Racing Chair, of gewoon computertstoel in correct Rotterdams (geen zorgen, voorlopig geen plannen om een keer een review op zn Maaskantje te doen). Ga je gaming chairs reviewen dan kan je natuurlijk ook niet om de klassiekert heen, dus binnen kwam één van de recentere modellen van de stoelenkampioen: de DXRacer Racing Pro R131.

Dit model kent een net wat hogere rugsteun dan de Formula series, en richt zich dan ook iets meer op ietwat langere mensen, ze geven zelf aan van 1m75 tot 1m95, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Noblechair en Vertagear PL-6000 wel op de echt sportieve pasvorm.

Prijskaartje? Zo’n 359 euro. Direct tegenover de Noble dus, onder de Vertagear, en iets boven de ‘massa’ gevormd door de Aorus, Sharkoon en de Corsair.


Voor we gaan uitpakken eerst even een blik op de features en specs, in de woorden van DXRacer zelf:

DXRacer’s Racing Pro series is ergonomically constructed with a slimly built body similar to the Formula series, but with an even taller backrest. The 4-dimensional armrests and the fully adjustable backrest (between 90-135 degrees), along with the stepless lockable mechanism for maximum control of the the swing function allows you to do that extra customization to fit your personal preferences while performing different tasks. The star base and the SGS certified gas lift holds weights up to 115 kg (approx. 254 pounds).

The headrest and lumbar cushions along with the high density cold foam padding in the seat helps you sit up straight and keep a good posture even after long hours in front of the computer. The control unit makes it possible to rock back and forth or stepless lock entirely in the position of your choice. The large 3” casters are made of strong PU-plastic and rolls smoothly over flat surfaces.


Eigenlijk een beetje bekende specs in deze klasse, met uiteraard PU leder als materiaalkeuze rond deze prijs. De lengte-opgave valt wat op zoals genoemd, maar let wel op de 115kg limiet. Dat klinkt als veel, maar onderschat niet de extra kracht van het hard neerploffen op de stoel. Zoals we straks zullen bespreken lijkt een kilotje of 100 voor iemand van 1m95 overigens wel de praktische limiet van de pasvorm.

Verder 4D verstelbare armsteunen, verstelbare rugleuning, hoogte verstelling, het zullen geen extreem opvallende elementen zijn voor de gaming- of racing stoel enthousiasteling. De druk van het kantelsysteem is ook weer instelbaar, en hij kan op verschillende punten worden vastgezet. Ruim verstelbaar, maar dat lijkt de gaming chair categorie wel eigen.


Wat verpakking betreft vallen alle stoelen in dezelfde categorie: grote bruine dozen. De per stuk verpakte onderdelen van DXRacer zijn echter niet onaangenaam.



We bouwen weer op terwijl we stap voor stap de details bekijken. De wielen zelf zijn ietwat grote varianten op de typische bureaustoelwielen. De wielbasis zelf valt echter wel op doordat je er de bijgekleurde clips in kan prikken. Zo matcht de wielbasis de stoel in elk geval.







Kwalitatief heeft ook DXRacer hun zaken op orde, geen verrassing. Vooral de stevigheid van het onder het PU gelegen frame valt op, die voelt uiterst solide. We zien DXRacer ook overduidelijk kiezen om de nodige ‘design elementen’ toe te voegen om de uitstraling extra opvallend te maken. De basis is verder vooral bekend, zo ook de alle kanten verstelbare armleuningen.






Onderop ook vooral goede indrukken wat kwaliteit betreft, niets te klagen, al komt het ook wel bekend voor. Mechanisme op de basis schroeven met de meegeleverde sleutel, of maak het jezelf net als wij makkelijk met een elektrische schroevendraaier, en je hebt de DXKruk.






Ook de rugsteun maakt een hele solide indruk en valt op met de vele visuele elementen. Het rugelement is zoals de insteek van de stoel ook is net wat hoger dan de rest, maar wel redelijk strak gevormd als een ‘tight fit’.






Twee schroeven aan de basis, kappen erop..




.. en stoel.





De kussens zijn niet al te dikke maar wel voelbaar stevige / stugge varianten. Rugsteun uiteraard in hoogte te verstellen. En dan zijn we helemaal compleet. Genoeg details om even naar te staren in elk geval.











We twijfelden een beetje welke elementen we zouden meenemen in de beoordeling van elke stoel. Feit is dat de meeste stoelen echter gewoon heel erg veel op elkaar lijken. Het concept gaming chair leunt natuurlijk ook op een bepaald type stoel dat als een soort sportkuipje zit, en buiten de lijntjes kleuren is dan per definitie heel lastig. Deze specifieke DXRacer kent wel een aantal punten die net even anders zijn, of in elk geval een wat specifiekere insteek duidelijk maken. Zo is de focus duidelijk op mensen die wel wat langer zijn, en juist langere mensen vallen bij veel stoelen toch buiten de boot, maar waar we Vertagear bijvoorbeeld ook heel veel ruimte in de breedte zien bieden, of Noblechairs de wat meer manager-vorm aan zien nemen om toegankelijk te blijven, biedt DXRacer een opvallend sportieve zit voor die gemiddelde tot iets bovengemiddeld lange doelgroep.


Dat je niet te veel in de breedte gebouwd moet zijn was al te verwachten na het zien van de 115kg draag specificatie, waarmee DXRacer nipt de laagste draagcapaciteit heeft in deze test. Dat overigens met de toevoeging dat de indrukken van fysieke kwaliteit op geen enkel vlak onder doet aan de stoelen die 120 kilo claimen, dus laten we daar niet te veel waarde aan hechten. Zowel de grip rondom de heupen als om de benen is echter sportief aan, dus wanneer je de 100kg te boven zou gaan als 1m90 lang figuur zal je dat toch wel gaan merken in deze stoel.

Los van het sportieve valt er weinig op wat we niet elders ook terug zagen. De ruim verstelbare armsteunen bijvoorbeeld, de ruime tilt en slaapfeatures, en ook moeten we opmerken dat PU leder wat gesloten is zoals hier minder ademt dan varianten rijkelijk van gaatjes voorzien, tot zover je daar zelf wellicht last van hebt. De wieltjes vallen ook in de categorie ‘standaard’. Ze zijn ietwat groter en soepeler op de harde vloer hier dan de wieltjes van de Aorus en de Sharkoon, maar rollen weer minder soepel dan de Vertagear en Corsair. Bladewheels zijn wel verkrijgbaar, maar daar betaal je 39 euro extra voor.



Natuurlijk zullen we consequent in elke Gaming Chair review beginnen met stellen dat als je naar een kantoorzaak gaat dat je tal van geschikte stoelen moet kunnen vinden voor de 300-450 euro die de modellen die wij gaan testen kosten. We zouden onszelf voor de gek houden als we niet zouden stellen dat de uitstraling een grote rol speelt, of dat er geen meerprijs aan de keuze voor een dik uitziende stoel zit, maar anderzijds moet dat ook gewoon kunnen. Streamen is populair, dikke complete setups willen hebben is aan de orde van de dag, maar vergis je niet als je denkt dat het alleen maar show en weinig inhoud is: wij zijn structureel te spreken over de manier waarop de meeste van deze stoelen zitten, vooral afhankelijk van je eigen afmetingen uiteraard. Genoeg te spreken dat we aan het einde van deze rit enkele van onze eigen stoelen aan de kant gaan schuiven ten faveure van gaming chairs, en we hebben genoeg passanten gehad tijdens onze foto- en video sessies die even –moesten- kijken om vervolgens zeer consequent ook gecharmeerd te zijn van één of meerdere van de stoelen, zowel visueel als wat stoel betreft, met de lastige kanttekening dat de meeste mensen toch van een ander model gecharmeerd waren. Echt hard oordelen is dus erg lastig in iets zo subjectiefs als het comfort van je achterwerk.

Voor elke stoel is het dan ook een beetje zoeken naar zijn eigen plekje in de markt. DXRacer gaat natuurlijk al eventjes mee in deze markt en heeft dan ook een flink breder aanbod dan de meeste andere fabrikanten, met elke stoel zijn eigen plekje. De Racing Pro R131 focust zich met hogere rugleuning op een categorie die we in de vijf andere stoelen niet heel specifiek de aandacht zien krijgen: mensen die wel ietsjes langer zijn dan gemiddeld, maar de focus op een strakkere sportieve zit niet willen opgeven. Vertagear (PL-6000) en Noblechairs zijn toegankelijker voor grotere mensen omdat ze wat ruimer opgezet zijn, DXRacer zet dit model in voor mensen die die extra breedte niet willen hebben.

Die focus, zeker in Nederland met de nodige wat langere mensen, kan ik ook zeker wel waarderen. We zien DXRacer met de prijs ietsjes hoger zitten dan de meeste alternatieven, maar daar valt wel mee te leven. De DXRacer Racing Pro R131 laat namelijk goede fysieke indrukken achter, of het voldoende scheelt om een eurotje of 50 objectief goed te praten vind ik lastig, zeker omdat tot zover wij kunnen beoordelen alle stoelen kwalitatief wel goed voor de dag komen, maar DXRacer laat toch een net niveau afwerking zien met de nodige visuele details waarvoor menig Gaming Chair koper toch lijkt te gaan. Wel voel ik mij geneigd een kanttekening te zetten dat de Noblechair hetzelfde of iets minder kost terwijl we de materiaalafwerking daar toch wel net wat chiquer vinden, maar anderzijds blijf ik bij een eerdere statement dat het gros van onze opmerking teniet kunnen worden gedaan vanwege een sterke voorkeur voor de uitstraling van de ene stoel boven de andere. Tenminste zolang je binnen de pasvorm van de stoel blijft. Desondanks zou DXRacer de balans wat meer in zijn voordeel kunnen tippen door bijvoorbeeld de optioneel te kopen blade wheels standaard zou maken, al zit ook niet iedereen te wachten op goede glijprestaties. Wel kunnen we het aanbod aan accessoires, bijvoorbeeld andere kussens of zelfs een bijpassende voetsteun, als mogelijke meerwaarde aankaarten.

Met een beschikbaarheid in meerdere kleuren en de nodige visuele details vermoed ik dat ook deze DXRacer Racing Pro R131 zijn weg naar menig gaming setup zal weten te vinden. Het is in elk geval een lekker opvallende unit. Zoals gezegd, primaire focus lijkt toch de wat langere gamer met gezond eetpatroon, maar we kunnen ook niet zeggen dat kleinere mensen echt uitgesloten worden, hooguit zij die iets te veel op hun gat zitten hele dagen door.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.