Samenvatting


De Dyson V10 is een geweldige draadloze stofzuiger, en na enkele maanden met zowel robotstofzuigers als (goedkopere) draadloze stofzuigers zijn we 100% overtuigd dat een goede draadloze stofzuiger een goede investering is. De V10 gaat verder dan ‘goed’, want hij is zeer krachtig (ook op tapijt) en werkt opvallend lang genoeg op de accu dat we de bedrade stofzuiger binnen afzienbare tijd niet verwachten te zien; wij komen op 20 minuten met een combinatie van de middelste stand op harde vloeren en turbo stand op kleden, dus je moet een flinke woning hebben voordat dat tekort schiet. Hij is verder kinderlijk eenvoudig te reinigen en voorzien van een enorme berg accessoires voor alles wat wij kunnen bedenken, het zijn kleine dingen maar die maken de ervaring wel erg aangenaam. Vooral de gemotoriseerde en mini-gemotoriseerde borstels zijn een mooie plus.

De ervaring overtuigt zonder enige twjfel als ‘premium’, maar de forse prijs is lastig te negeren zet hem buiten bereik van de massa. Het zet ons in een lastige situatie: enerzijds dolenthousiast, anderzijds is die prijs wel erg pittig. Kan je het geld eenvoudig missen? Dan overtuigt de praktijkervaring zonder twijfel. Maar voor zij die minder goed in de slappe was zitten weten we dat er hele redelijke modellen zijn voor flink minder geld. De Dyson V10 laat zien dat het baas boven baas is, maar lijkt vooral voor de hoogtste bazen weggelegd. 9/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.

Voor de geinteresseerden: de Dyson V10 Absolute is o.a. te koop bij Coolblue


Dyson V10 Absolute review


De Dyson V10 zal niet aan tech liefhebbers voorbij zijn gegaan, tal van tech websites en YouTube grootheden gingen er al mee aan de slag (overigens niet zonder wat kritiek op het feit dat ze naar stofzuigers keken), en ik zal ook toegeven dat er toch een kleine grijns ontstond toen ik hem in handen kreeg. “Look ma, I have the same vacuum as Linus!”, ware het niet dat mijn lieve moeder geen flauw idee heeft wie dat is. Dyson belooft dat dit by far de beste draadloze stofzuiger is die je je kan wensen, en dat soort claims stellen we graag op de proef.

Laten we de spreekwoordelijke olifant meteen benoemen: 629 euro voor een stofzuiger is best veel geld, daar zijn we ons volledig van bewust. De iets voordeligere opties met wat minder accessoires dragen de opvallende namen “Motorhead” en “Fluffy” (ja, ik stond ook even te kijken) maar doen weinig af aan het concept dat dit prijzige apparaten zijn. De grote uitdaging voor de Dyson in deze review is dan ook vanzelfsprekend om een positief antwoord te geven op de vraag: is hij dat geld waard.

Achtergrond


Voor de aan de slag gaan een stukje achtergrond over onze praktijkervaringen met stofzuigers. Eén van de ontwikkelingen een paar jaar geleden was die van de zakloze stofzuiger. Geweldig! Geen zakken meer! Behalve dan dat het schoonmaken in de praktijk nog meer moeite was en onder de streep werd het dagelijkse leven er niet direct beter op. Voor draadloos gemak hadden we een kruimeldief, een concept wat ongeveer net zo zinvol is als de naam doet vermoeden: het pikt inderdaad wat van de kruimels weg.

Hoewel ik niet weet of de draadloze stofzuigers de robotzuigers voor waren of andersom hebben wij over een periode van vele maanden een groot aantal robotstofzuigers getest alvorens we een draadloos model uitvoerig konden testen. Zo’n 15 robotstofzuigers deden hun trucje en toonde ons dat er duidelijk plaats is voor deze apparaten in het moderne huishouden. Terwijl jij aan het werk bent houden ze het huis een beetje bij, of goed bij als je stevig investeert. In een huishouden met twee werkende ouders en twee kleine kinderen is een concept dat je de bende een beetje helpt bijhouden gewoon goud waard.


Aan de hand van die grote test kwamen we bij onze eerste draadloze stofzuiger, de Dirt Devil Blade 32V, een model dat redelijk bewust als betaalbaar alternatief voor de Dysons wordt gepositioneerd. Op dat moment 279 euro, inmiddels 199 euro, noemde we dat nog altijd een aardig bedrag voor een stofzuiger, maar we waren wel spontaan overstag dat het concept ‘draadloze stofzuiger’ geweldig is. Een draadje minder klinkt als een kleinigheid, maar praktisch gezien was de impact groot. Te pas en te onpas kwam dat ding erbij kijken en de vaste stofzuiger kwam nauwelijks nog tevoorschijn.

Geweldig! .. maar…


Het woord nauwelijks verklapt het al een beetje, maar een volledige vervanger van de vaste stofzuiger is het nog niet. Deels vanwege de iets mindere kracht dan een middenklasse (~150 eur) bedrade stofzuiger, en deels vanwege de accuduur. In turbo stand met roterende borstels gaat het hard met zo’n accu. Daar zien we direct twee onderdelen waar de Dyson zich zou kunnen onderscheiden: wat extra kracht bieden dat de vaste stofzuiger weg kan, en nog wat langer op de accu doen.

Omdat we de draadloze stofzuiger zien als een object wat het leven makkelijker maakt zien we nog twee punten die beter zouden kunnen om dat te bereiken. Zo moet je in de blade zelf de stekker erin doen nadat je hem aan de muur ophangt, en het legen van het bakje is nog wat rommelig. Ook deze zaken klinken niet als schrikbarend, maar gezien draadloze stofzuigers veelvuldig geleegd en opgeladen dienen te worden heeft een verbetering echt impact op de praktijkervaring. #firstworldproblems


Robot of draadloos?


Om misverstanden te voorkomen, deze twee moderne stofzuigervarianten zijn geen alternatieven voor elkaar. De robotstofzuiger is puur bedoelt als extra ondersteuning in huis, maar zelfs modellen met een spot clean functie zijn niet zo snel en handzaam als een capabele draadloze stofzuiger. Ik zal toegeven dat wij hier niet de meest geduldige types zijn, maar wanneer er iets op de grond valt moet dat weg, en dan wil je niet wachten tot Mr Roboto even over komt rijden. Nee, dan wil je een apparaat van de muur trekken, naar de plek wijzen en dan moet het weg zijn.

Niet elk huishouden is echter gelijk, want waar robots goed in zijn is het hele oppervlak over een langere periode bijhouden. Heb je huisdieren bijvoorbeeld en veel last van haren, dan is een robot een stuk waardevoller dan in een huishouden zonder huisdieren (kinderen niet meegerekend). Voor de grootste praktische impact in een situatie als die van ons (wel kinderen, geen huisdieren) zijn wij overtuigd van mening (en ik bedoel de mening van mijn vrouw want die is leidend) dat je echt eerst in een goede draadloze stofzuiger wilt investeren. Een goede draadloze stofzuiger helpt de spot cleaning momenten, de reguliere snelle huishoudelijke rondjes en de meeste intensieve stofzuigrondjes; zelfs de 1000 euro kostende Roomba komt niet in de buurt van de kracht van dit soort modellen.

Uitpakken


Goed, de uitdagingen voor de Dyson zijn dus duidelijk, we gaan aan de slag. Altijd eerst even glimlachen om de veelal vermakelijke, soms twijfelachtige verpakkingshenanigans van Coolblue. Vond deze quote in elk geval leuk bedacht. De verpakking zelf is niet gek groot en alles zit er nifty in verwerkt. Eén ding is zeker: eenmaal uitgepakt was het een pittige opgave om die enorme berg accessoires er weer terug in te krijgen; er is over nagedacht. Dat de Absolute de meest complete versie is in de V10 familie geloven we in elk geval wel.




Voor we in de accessoires verdiepen even de hoofdunit. En laten we toegeven dat die friggin cool is, een degelijke blaster zouden Storm Troopers zelfs warm van worden. Nadat we even door het huis renden en net deden alsof het een futuristisch pistool is keerden we terug naar de werkelijkheid, en konden we niet anders dan oordelen dat fysieke indrukken uitstekend zijn. Veel plastic, maar niets is kwetsbaar. Geen overdaad aan knoppen, maar gewoon drie standjes en een trigger om hem aan het werk te zetten en een accustatus LEDje op de voet. Wel moet de Dyson één minpunt hier incasseren: een hendeltje op de trigger zodat hij aan kan blijven staan zonder de trigger in te houden zou fijn zijn.





Eén van de aspecten waarop de Dyson V10 een mooie upgrade is boven de Dirt Devil is het legen van het reservoir en het reinigen van het filter. Met de rode clip onderop kan je het doorzichtige huisje naar voren drukken en valt al het stof mooi eruit. Uitgaande dat je dit boven de prullenbak doet is het legen van het reservoir, welke ook een stap groter is dan die van de Blade, nul inspanning. Ook bij het sluiten zitten we niet met nog veel rest stof op de Dyson, al is het een goed moment er even een doekje over te halen.


Voor de wat grotere reining trek je die hele huls er vanaf en zo kom je bij de filters. Net wat praktischer, en dat is fijn.



Ook praktisch is dat de laadkabel in het docking station, welke je aan de muur past, vast te zetten is. Hierdoor laadt hij op op het moment dat je hem erin hangt. Klinkt logisch, maar het gebrek ervan bij de Dirt Devil viel toch erg op. Met twee schroeven zet je hem vast tegen de muur.



Als duurste uitvoering kent de Absolute de meeste extra’s, we lopen ze even door:

Eén gemotoriseerde kop voor ‘praktisch alles vloer’. Gemotoriseerd houdt in dat die in gebruik dus rondjes draait om het vuil naar binnen te trekken. Flexibiliteit in de kop is ook geen punt. Ook hier zeggen we: voelt lekker stevig, ziet er ook lekker opvallend uit. Laten we eerlijk zijn: als je zo’n ding koopt wil je dat mensen dat weten.




In de regel zal je die kop met de opvallende stalen staaf gebruiken, laten we dit de standaard loadout noemen.



We krijgen ook een parketborstel, of een ‘aaiborstel’ zoals onze kleine hem noemt.



Een welbekend compact uiteinde om in krappe hoekjes te komen.


Een zachte borstel voor kleinere of meer kwetsbare oppervlaktes (luxaflex bijvoorbeeld, tv’s, etcetera)


Dit heet kennelijk een combinatieborstel die zaken combineert waar wij nog niet helemaal over uit zijn. De losse borstels gebruiken we liever.


En erg fijn: een mini versie op de all-round kop. Voor kleinere oppervlaktes (bijvoorbeeld in de auto) een onverwacht handige extra waarvan we nog niet wisten dat we die eigenlijk wilde hebben.


Specificaties


Dyson aan het woord:



(voor de liefhebber, verander 101 naar 102 voor een aangepaste versie 😉 )

Praktijk


De Dyson V10 is mooi, zo ver waren we, en een de paar reeds genoemde praktische extra’s willen we ook nogmaals benadrukken omdat dit in de ervaring een significante impact heeft. Simpel als het automatisch laden bij ophangen klinkt, vergeet het één keer zelf te doen en je baalt dat je luxe apparaat, laten we een 200 euro draadloze stofzuiger ook geen peuleschil noemen, nog enkele uren out of order is. Vergis je niet: ook de Dyson V10 neemt zijn tijd om op te laden, ca 3,5 uur van geheel leeg naar geheel vol, dus als je een druk feestje hebt met chips gooiende mensen kan het zijn dat je even zonder zit, of is het tijd voor nieuwe vrienden.

Hoewel het redelijk bescheiden geluid anders deed vermoeden is de zuigkracht van dit ding echt opvallend goed, een stuk beter dan de Blade waar we al over te spreken waren. Moest ook wel voor de prijs natuurlijk, maar hij zit in elk geval. Op harde vloeren zetten we op de middelste van de drie standen met de gemotoriseerde borstel en zien we geen reden voor de turbo stand. Zelfs laagpolige tapijten laten we die stand voor staan, want op maximale kracht weet de V10 het halve kleed op te tillen; op zich een compliment voor de zuigkracht denk ik dan maar.

Voor het mid-hoog-polige kleed pakken we toch even de turbo stand, want die geeft toch dat gevoel van een stevige bedrade stofzuiger. Combineren we de twee, dus de middelste stand voor de grotendeels harde vloeren en de hoogste stand voor de paar kleden hier en daar, dan komen we op een zeer respectabele 20 minuten werkduur. Niet zo veel als de ‘tot 60 minuten’ je zou doen vermoeden, maar een stuk beter dan de ‘leeg in 7 minuten op turbo stand’ ons deed vrezen; het valt alleszins mee en het is een stukje langer dan de Blade 32V die we toch echt vooral op de hogere stand wilden hebben. Kortom: beter. 400 euro beter? Dat valt nog te betwisten, maar wel beter en puur op power goed genoeg om de vaste stofzuiger overtuigd geparkeerd te laten.

De vraag is natuurlijk wat 20 minuten voor jou is. Gezien het gemak en de snelheid waarmee je door je huis zoeft heb je echt geen 10 minuten nodig per 100m2, uitgaande dat het een beetje opgeruimd is blijf je daar wel onder. Wil je 200-250m2 uitvoerig stofzuigen, wat wel gaat, en daarna ook de bank nog uitzuigen en de luxaflex meenemen? Of heb je gewoon een heel erg groot huis? Dan wordt het wellicht lastig en moet je een afweging maken: hou je toch de bedrade stofzuiger erbij, of spreid je het werk een beetje. Voor een dag echt hard werken is niet zo zeer de accuduur als de combinatie met de lange laadtijd die je er over na laat denken.

Meer power, en een netto langere werkduur zijn een goede basis. Daarbij zijn er vooral wat kleine dingen die laten zien dat dit toch echt meer is dan een hele dure stofzuiger maar dat er echt het nodige in zit. Zo is de kop een stuk zwaarder en plakt die nonstop tegen de vloer; draadloze stofzuigers zijn heel mobiel en de lichtere kop moesten we af en toe een zetje geven nadat we bijvoorbeeld ergens onder wilden stofzuigen. Ook het gemak waarmee je dit ding na een rondje huis even in de vuilnisbak uittikt klinkt als een dom klein dingetje maar “dat ze dat niet eerder hebben bedacht”. Het zijn kleine dingetjes moet ik toegeven, maar je kent dat gevoel wanneer je iets in handen hebt en gewoon toe moet geven dat het allemaal net even wat chiquer is. De één is goed, dit is overtuigend beter.




Conclusie (Uitvoerig)


Overtuigd van het concept draadloze stofzuiger waren we al, en terug willen we zeker niet. Enkele weken verder met de Dyson V10 weten we het ook zeker: dit ding is echt friggin tof, zeg maar gerust geweldig want als vrouwlief dolenthousiast wordt van een huishoudelijk apparaat weet ik echt genoeg. Het gemak waarmee zo’n ding even te pas en te onpas zijn ding komt doen is, als je er éénmaal één hebt, iets waarvan je je afvraagt hoe je het vroeger deed. En een nog betere is nog fijner, goh. En ja, ik zit hier even dolenthousiast te zijn over een damn stofzuiger; dan doe je het als fabrikant toch goed.

Het staat ook niet ter discussie dat hij aantoont beter te zijn dan de Blade 32V die hier ook hangt, toch wel even het mogelijke breekpunt welke wij voorzagen. Absoluut niets ten nadele van wat die doet voor 200 euro, maar dit is een stuk luxer. Je ziet ook dat de markt voor draadloze stofzuigers volwassen wordt wanneer kleine schoonheidsfoutjes tot het verleden behoren en de praktijkervaring gewoon klopt. Kleine irritatiemomentjes zoals wanneer je hem moet legen zijn goed aangepakt en stellen nu niets meer voor om maar iets te noemen. Alleen het vast moeten houden van de trigger zou Dyson van ons nog op mogen pakken, niet dat hij zwaar is, maar het geeft je hand wat vrijheid wat in bepaalde situaties (onder de bank stofzuigen) soms net even fijner is.

Prestatie technisch is dit echt indrukwekkend, want hij zuigt als een malle. Het is een stap krachtiger en tegelijk ook wat stiller dan de Blade, en op niveau van een stevige bedrade stofzuiger. Stil is wellicht anders, maar ontegenzeggelijk stiller dan zowel onze Blade als vaste unit. In een huishouden zoals bij ons met primair harde vloeren en hier en daar wat kleedjes en tapijtjes zien we wat kracht betreft eigenlijk geen reden om onze (toch stevige Philips) vaste stofzuiger erbij te pakken, en dat is best een compliment.

Of de vaste stofzuiger echter weg kan? Ik vind een netto 20 minuten accuduur voor ons (primair harde vloeren = middelste setting met gemotoriseerde borstel, plus turbo stand voor kleden) opvallend goed, en hoewel we de vaste stofzuiger zelf nog niet weg doen (eerst langere tijd aanzien) vraag ik mij nu wel af hoe vaak we hem nog gaan zien. 20 minuten met een stofzuiger voelt toch flink lang als je met zo’n ding bezig bent, zij het met de cruciale vraag hoe het over x jaar zal zijn. De V10 voelt weliswaar als een stap vooruit, maar ook Dyson lijkt echter beperkt door de accutechniek van vandaag de dag. Het is een vlak waarop een grote ontwikkeling lang op zich laat wachten, terwijl we die inmiddels echt goed zouden kunnen gebruiken. Voor onze smartphones, auto’s, en dus ook stofzuigers. De dag dat we deze prestaties kunnen hebben met een echt uur accuduur en een laadtijd van een fractie daarvan geven we een feestje.

Vanwege de extra kracht hoeft de Dyson op harde vloeren echt niet in de turbo stand, daar zorgt die dikke kop wel voor, en dan tikken we zo rond de 200m2 goed stofzuigen (90% harde vloer), plus de bank even een beetje uitzuigen (hey, je moet wat tijdens zo’n testperiode). Heel snel komt de vaste unit er dus niet meer aan te pas. Maar toch dienen we terughoudend te zijn en te stellen dat met een oplaadtijd van 3,5 uur je echt een duidelijke keuze moet maken wanneer je in een heel groot huis woont, of een mega voorjaarsschoonmaak in de planning hebt. Dan hou je of de vaste unit voor die momenten waar je alle vloeren, kozijnen, banken, kleden etcetera mee wilt nemen, of je past je planning op de stofzuiger aan en verdeelt de taken over meerder ladingen.

De flinke lijst accessoires van de Dyson V10 zal ook een factor in de kostprijs zijn, maar die tonen zich toch opvallend handig. Als je parket hebt dan kom je sowieso bij de Absolute uit, maar ook de gemotoriseerde mini borstel zouden wij niet meer willen missen (die vind je bij de ‘Fluffy’, soms ‘Animal’ variant genoemd), denk aan kleine kleedjes, of matten van je auto (en als je denkt dat een draadloze stofzuiger in huis handig is…). Je hebt dus wel wat keuzevrijheid bij je V10, maar feitelijk zeggen wij dat de 579 en 629 euro kostende varianten het interessants zijn. We vermoeden dat mensen die op het punt staan dergelijke bedragen uit te geven ook niet meer kijken op wat tientjes, en daarbij heeft het voor ons conclusie geen gevolgen.

Draadloos willen we dus. En vergeleken met de Blade 32V is de Dyson V10 zonder twijfel “beter”, en uitgaande dat Dyson hun eigen claim dat hun V10 beter is dan de voorgangers accuraat is, dat kunnen we helaas niet testen, denken we dat het geen hele gekke aanname is dat dit één van de beste, zo niet de beste draadloze stofzuiger is van dit moment. We kunnen tot in detail nauncesaus toepassen over de mate van “beter”, maar dat de stevige aanschafprijs niet uit het oog wordt verloren is een feit. De uiteindelijke vraag blijft simpelweg: Wat is 400 euro voor jou? Er is voor ons geen twijfel dat een solide draadloze stofzuiger in huis één van de betere huishoudelijke investeringen is geweest van het afgelopen jaar, maar de prijs-prestatieverhouding van een degelijk 200 euro apparaat (die op hun beurt echt een heel stuk beter zijn dan 100 euro oplossingen) zijn lastig te toppen.

We hebben het wel echt over een significante verbetering van kracht, netto accuduur en een even significant meer premium praktijkervaring dankzij de extra’s, het laad- en leeggemak en een klein beetje dankzij de kwaliteit van de koppen. Maar we zijn echt niet wereldvreemd en geloof mij als ik zeg dat wij meer dan 600 euro voor een stofzuiger echt even slikken vinden. Ook als dat slechts een uurtje of twee werk voor je is zal je toch minimaal even een paar keer knipperen met je ogen mag ik hopen (zo niet, donaties zijn welkom 😉 ). Kan je het eenvoudig missen? Dan zou ik ook niet twijfelen en gewoon de objectief ijzersterke unit pakken, want dat is deze Dyson. Maar we moeten ook ons begrip tonen voor de ongetwijfeld veel grotere groep die schrok bij het zien van de prijs die zich vermoedelijk afvraagt of dit dan echt 3x beter is dan een 200 euro machine wat voor hen nog wel te overzien zal zijn. Maar zo werkt het helaas niet met premium apparaten; de beste modellen kosten altijd flink meer dan je eigenlijk zou willen. Friggin’ awesome als dit ding is (als je twijfelt of we wel enthousiast genoeg zijn daag ik je uit om de Dyson uit handen van vrouwlief proberen te pakken), met de huidige prijsstelling zal zijn mooie kunstje voorbehouden zijn aan een zeer select clubje, maar zorgen of dat selecte clubje niet minstens even enthousiast zijn als wij hebben we geen moment.


De Dyson V10 Absolute is een schoolvoorbeeld Wannahave product lijkt ons: oh zo cool, en even zo prijzig.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Een woord van dank aan de dames en heren van Coolblue voor het mogelijk maken van deze review. Klik op de banner om de Dyson V10 Absolute bij hen te bekijken.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.