Edifier G10 review


Het ondertussen zeer befaamde audiomerk Edifier is bij iedereen bekend als gevolg van zijn zeer nette stereo audiosets voor gebruik bij een computer set-up, echter is het merk de laatste tijd steeds meer bezig met draagbare audio en heeft het ondertussen zo’n 30 verschillende types Bluetooth-speakers en een aantal headsets in het assortiment. Zelf heb ik al zo’n 2 jaar een Edifier C2XD 2.1 set staan en na deze periode ben ik nog steeds zeer enthousiast over het merk, de deugdelijkheid van de set zelf plus de kwaliteit van het geluid maken dit zeker geen miskoop. Deze goede ervaring geeft mij wel bepaalde verwachtingen van de producten die het merk nog meer maakt, dezelfde kwaliteit verwacht je bij elke speaker of headset waar ‘Edifier’ op staat. Edifier stuurde de G10 naar mij op, een headset met digitaal 7.1 surround sound en een pittig uiterlijk voor een erg mooie prijs.

Met de G10 wilt Edifier gamers aantrekken met een budget, waarbij kwaliteit ook nog verwacht wordt. Met zijn €30 is dit geen dure headset, en headsets met 7.1 geluid en een USB-aansluiting komen nog niet veel voor in dit prijssegment. Wellicht maakt Edifier hiermee een goede kans. Wel een punt om gelijk rekening mee te houden, door zijn USB-aansluiting is hij niet op je telefoon en een aantal consoles te gebruiken.

Uitpakken en features

We duiken er gelijk in, de doos. In zijn prijssegment zijn er wellicht spannendere dozen te vinden, ik vind het voldoende voor deze headset. Het is dan ook geen overdreven verschijning maar wellicht had er meer rekening kunnen worden gehouden met het ‘legerthema’ van de headset. Het komt naar mijn idee duidelijk genoeg over.
In de doos zit eigenlijk heel erg weinig, de headset en een (grotendeels) Chinese handleiding die je gelijk in de prullenbak kan gooien. Veel praktische informatie is eigenlijk niet nodig gezien het product plug-and-play is. De drivers worden automatisch geïnstalleerd dus makkelijk in gebruik te nemen.


De bediening van de headset gaat via een klein plastic kastje wat ergens halverwege de kabel zit. Hiermee kan je het geluidvolume veranderen, het geluid dempen en de microfoon uitschakelen. Een mooie toevoeging naar mijn idee, en ziet er nog luxe uit ook. Wel jammer dat hij op een niet erg handige plek zit, tijdens het gamen zou ik niet weten waar ik hem moet laten gezien wanneer ik zit hij ongeveer rond mijn heup hangt. Daarbij zit er geen klikmechanisme of iets op dus laat ik hem altijd maar hangen.Als vergelijking heb ik de Creative Sound Blaster Blaze gaming headset tot mijn beschikking die voor dezelfde prijs beschikbaar is. Bij het uitpakken zijn er gelijk al verschillen te merken, waar de Edifier in een mooie eenvoudige doos zit heeft de Creative Blaze een verpakking die je eerder bij een headset van €10-€15 zou zien.


Helaas merk je hier gelijk het verschil in kwaliteit tussen de twee merken. Waar de Edifier een mooie stevige headset heeft gemaakt is de Creative van een veel mindere klasse, alles hangt wat los en het kraakt aan verschillende kanten. De G10 heeft naar mijn idee al een mooie voorsprong ten opzichte van de Blaze gemaakt, maar er is meer.

De specificaties, wat valt er te zeggen. Bovenop de onderstaande lijst heeft deze headset een digitale 7.1 geluidservaring en een USB 2.0 aansluiting. Vooral de USB-aansluiting is voor mij een goed punt, veel eenvoudiger inpluggen dan twee losse kabels die ergens in de voorkant van je computer moeten en die je vaak genoeg door elkaar haalt. Helaas is deze headset hierdoor niet met je telefoon bruikbaar tenzij je een adapter hebt daarvoor.


Met zijn 210 gram is het geen zware headset en als verschijning is het ook geen groot apparaat. Hij zit vrij licht en voor fanatieke gamers is dit een positief punt.

Verder specificaties zijn te lezen op Edifier.com

Geluidsweergave en bouwkwaliteit


Dat de Edifier P10 een bijzondere verschijning is, is nu wel vaak genoeg gezegd. Om meer op de bouwkwaliteit in te gaan, die is wel prima. Voor de prijs heb je slechtere headsets op de markt. Het uiterlijk toont degelijkheid ondanks de wat ‘zielige’ microfoon. Vreemd genoeg zijn er een paar kleine fouten te vinden in het verfwerk, die zijn daarbij wel zo klein dat je ze alleen ziet als je echt de headset recht voor je houdt. Je zal het dan ook niet snel opmerken, maar ze zijn er wel.


Het onderdeel geluidskwaliteit is erg belangrijk bij een headset. Hij kan wel €300 zijn, als de geluidskwaliteit prut is zal niemand hem willen kopen. De Edifier G10 zit met zijn €30 niet in een hoge prijsklasse dus zou je denken dat de geluidskwaliteit daar ook naar is, dat zou je nog verrassen. Toen ik de headset voor het eerst inplugde gingen de drivers vanzelf installeren, ik moest nog wel even via de instellingen van mijn computer de headset inschakelen en gelijk ging het geluid via de G10, en ik werd positief verrast. Eerst viel het nog wat tegen, maar Windows 10 heeft een instelling waarmee de lage tonen een kleine boost krijgen zodat je toch nog een vrij premium geluid hebt. Lage tonen zijn voldoende aanwezig, de middentonen ook maar de echt hoge tonen komen niet ieder moment helemaal goed over. Soms komt het geluid wat dof over, maar meestal kan het er prima mee door. Voor zijn prijs klinkt het nog boven verwachting.

Wat iets minder is, de microfoon. Natuurlijk is het maar een eenvoudige plastic microfoon die je 1-2-3 uit kan klappen die vrijwel elke €30 gaming headset heeft, en beter dan dat valt er niet te verwachten. Er is vrij veel ruis aanwezig en daarbij is er geen stoffilter aanwezig, het is goed genoeg voor een simpel Skypegesprek maar ga geen opnames maken voor Youtube etc.

Wat natuurlijk ook erg belangrijk is, draagcomfort. De oorschelpen zijn van een comfortabele soort kunststof gemaakt en zijn dermate verstelbaar dat hij bij elk formaat hoofd goed zal passen. Wanneer ik De G10 vergelijk met mijn Sennheiser HD202 en Plantronics RIG 500HD merk ik weinig verschil. Niet dat je veel verschil kan verwachten gezien de prijzen van deze headsets vrij dicht bij elkaar liggen, toch zitten ze allemaal comfortabel genoeg om lang mee te kunnen gaan zonder er last van te krijgen.Hier gaan we nog een stuk verder op de concurrent van de G10, de Sound Blaster Blaze. Deze is voor dezelfde prijs verkrijgbaar en is qua functies goed vergelijkbaar, behalve de USB-aansluiting en het digitale 7.1 surround sound van de Edifier zijn er geen verdere verschillen te bekennen.
Ondanks dat beide headsets van hetzelfde materiaal zijn gemaakt toont de Edifier toch veel meer degelijkheid dan de Creative, en dit kwaliteitsverschil zie je in veel andere dingen ook terug. Zo moet je de microfoon in- en uitpluggen terwijl je deze bij de Edifier makkelijk inklapt. Dit soort punten zijn erg belangrijk om het gebruik van een headset eenvoudig te houden. De Creative kan wel interessant zijn mocht je niet van de legerprint van de G10 zijn en je meer houdt van een wat strakker ontwerp, ondanks de rode SB zijn er geen fratsen te vinden.

De geluidskwaliteit is tussen deze twee gaming headsets ook een belangrijk punt, waar bij de Edifier een kleine ‘bass-boost’ benodigd was heeft de Creative gelijk een beter geluid vanaf het begin. Beiden headsets hebben het probleem van de ‘dofheid’, waar hoge tonen op sommige moment iets tekort schieten en het niet fijn luisteren is. In dit prijssegment is dit dan ook geen wonder, maar als je op basis van geluidskwaliteit moet kiezen tussen de G10 en de Blaze, dan gaat mijn keuze naar de Blaze. Mocht je geen problemen hebben met een paar kleine instellingen veranderen, dan is de G10 de headset voor jou!

Conclusie


Om tot een conclusie te komen, de geluidskwaliteit is in zijn prijsklasse (€25-€35) verrassend goed, presteert naar mijn idee boven verwachting hiermee. Ook zit de G10 goed in elkaar, zowel audiotechnisch als product op zich. Hij zal je zeker niet teleurstellen. Ook is digitaal 7.1 surround sound een leuke functie en zijn er voldoende lage tonen aanwezig, die toch vaak missen bij goedkopere headsets. De USB-aansluiting maakt het gebruik een stuk eenvoudiger zodat gekloot met 3.5mm jacks voortaan verleden tijd is. Geluid, bouwkwaliteit en features zijn allemaal prima, zijn er dan ook onderdelen die wat minder positief zijn? Wat ik minder vind, het uiterlijk moet je echt mooi vinden, ikzelf ben absoluut niet van de camouflage print. Deze Edifier kan er nog net mee door. De microfoon is daarbij duidelijk een compromis, klinkt niet al te best, maar wel voldoende voor verstaanbaarheid.

Als ik de Edifier G10 een cijfer moest geven was het wel een 9, wat ik mooi afrond naar boven zodat we op 5 sterren uitkomen. Als je het uiterlijk leuk vind en niet een studiokwaliteit microfoon verwacht zijn er eigenlijk alleen maar positieve dingen te noemen bij deze gaming headset. Het geluid is erg goed en ondanks zijn leuke features is de prijs toch laag gebleven, Edifier heeft een goede indruk achtergelaten.


De Edifier G10 is naar mijn idee een zeer geslaagde headset in zijn prijsklasse, een prima geluidsweergave plus een goede bouwkwaliteit zorgen ervoor dat hij comfortabel zit en ook bij langere sessies zal hij niet tegenvallen. Met het design zal de G10 vooral voor jongere gamers interessant zijn en met deze prijs zal het dan ook een leuk nieuwjaarscadeau zijn. Edifier is dus niet enkel een merk dat leuke 2.0 en 2.1 sets voor bij de pc maakt, maar een audiomerk die weet wat die doet.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.