Edifier G4 review

Edifier heeft ons een flinke reeks mooie producten laten zien, vooral op gebied van (pc/2.0) speakersets hebben ze toch een positieve streak. Eerdere headsets zoals de G2 en G3 waren niet onaardig, maar wisten toch niet echt op te vallen in het drukke gaming headset segment, en met hun nieuwe line-up willen ze daar verandering in aanbrengen. Binnenkort bekijken we de zeer betaalbare G10 en G20 modellen, vandaag kijken we naar de iets luxere G4 die het pittige ca 80 euro segment onder vuur moet nemen.

Stellen dat Edifier concurrentie niet gewend is omdat het aanbod van degelijke pc speakersets van andere fabrikanten tegenwoordig dramatisch is doet hun line-up echt geen eer aan, maar de markt voor semi-betaalbare gaming headsets is wel het andere uiterste met ca 250 beschikbare modellen tussen de 50 en de 100 euro die we uiteraard niet allemaal, maar wel een flink aantal van hebben kunnen ervaren.

De Edifier G4 komt in drie varianten beschikbaar: Zwart met rode details en verlichting, zwart met groene details en verlichting, en een geheel witte variant met blauwe verlichting. Wij bekijken de laatste.


Het is een kwestie van proberen op te vallen dus voor welke fabrikant dan ook, en daarbij weinig fouten te maken. Van opvallen noch fouten is sprake bij het uitpakken: een prima doos met de headset vervolgens in een plastic constructie vastgezet. Ze winnen er geen prijzen mee, maar het voldoet.





Als USB headset komt de G4 verder niet met relevante accessoires (lees: niks). Overigens zal de G4 verpakking die straks naar Nederland komt ook gewoon in het Nederlands worden uitgevoerd, met Nederlandstalige handleiding. Onze mooie Chinese uitvoering is enkel om lekker op tijd te kunnen testen.


Eerste indrukken in de hand zijn die van een niet al te zware, opvallend flexibele constructie met een hoogglans plastic afwerking rond de oren. Dat laatste geeft mij het gevoel, al kan ik de zwarte variant niet ervaren, dat de keuze voor de kleur wit niet heel vervelend is; je ziet daar namelijk echt he-le-maal niets op. Hetzelfde kunnen we zeggen voor de lichtgrijze en lekker zachte schelpen: lichte kleuren zijn gewoon veel minder gevoelig voor viezigheid.




Op de schelpen zit een stalen mesh, en gezien de lang blijvende vibratie wanneer je op de constructie tikt en het gebrek aan gekraak wanneer je de headset alle kanten op draait doet mij vermoeden dat er ook een stalen laagje in de band zelf zit verwerkt, al kan ik dat niet met zekerheid zeggen. Hoe dan ook zijn die indrukken goed, zeker voor een headset die redelijk licht voelt waar gewicht de indruk van kwaliteit natuurlijk ten goede komt.


De schelpen zelf draaien niet, maar de band is wel verstelbaar, met bovenop de band een matte afwerking in plaats van glossy. Het rode detail van Hecate gaat samen met de rode 4 op de zijkant, maar had van mij persoonlijk achterwege mogen blijven. Hecate was de merknaam die we eerder aantroffen, ik vermoed (niet bevestigd) dat iemand had bedacht dat Edifier ook een ‘gaming lineup’ naam moest hebben, al zien we dit keer wel ‘by Edifier’ erbij. Met grote merken zoals Corsair en Cooler Master hun gaming submerken inmiddels weer onder de primaire naam geparkeerd vermoed ik, en hoop ik, dat ze gewoon trots hun Edifier naam voeren op de volgende batches.



We hebben het inmiddels een paar keer gezien, maar de uitrollende microfoon is op zich best een leuke implementatie, zeker gezien je die flexibiliteit toch wilt. De opnamekwaliteit ervan is meer dan redelijk, maar met mijn redelijk grote hoofd had ik hem graag iets langer gezien, ik moet hem namelijk redelijk dicht bij mijn mijn houden voor een optimale opname; 1-2 centimeter meer had ongetwijfeld wat verschil gemaakt.



Nogmaals even de kussentjes, want die zijn m.i. echt lekker uitgevoerd. Valt goed om grote oren, diep genoeg voor grote oren, en goed (maar niet te) zacht gevuld met een bovenal erg lekker zachte feel rond de oren. Earpad materiaal is absoluut subjectief, maar ik vond het zelf wel fijn na een paar weken de grovere Logitech G533 te gebruiken.


Schakelen we de headset in dan krijgen we wat LED actie te zien: een blauwe ring in de schelp, en een blauw randje op de mic wanneer deze is ingeschakeld. Opvallend is dat de in-line controller niet alleen de mic kan muten, maar ook de hele headset in- en uit kan schakelen. Gezien veel USB apparatuur verlicht blijft met een uitgeschakeld systeem is het geen overbodige luxe tegenwoordig, helemaal niet als je ziet hoe bizar veel licht er van dit specifieke model af komt.




Het kostte overigens even om uit te vogelen wat de –V- switch is, kennelijk heeft dit model ook een ‘vibration unit’ ingebouwd zitten. Om die discussie meteen kort te sluiten: Schakel het uit, denk er niet meer over na, we praten er ook niet meer over want er is geen enkele goede reden om dat ding te gebruiken tenzij je als 14-16 jarige moet kiezen tussen gamen met een trillende headset en buiten op straat hangen en verleid worden door drugs. In dat laatste geval schakel je die V in, voor alle andere gevallen… let’s move on.



Ok, het uitpakken ging dus niet zonder wat opmerkingen, maar zowel vrouwlief als ikzelf heb deze headset nu al ruime tijd in gebruik en er is één ding wat vanaf de eerste dag (tot en met vandaag) opvalt: hij zit echt heerlijk, en er is geen enkel punt opgedoken waarbij wij het idee hadden dat hij iets tekort komt, ergens in overdrijft, of iets anders doet dan gewoon heel lekker blijft zitten over lange periodes. De schelpen draaien niet, maar het hoofd waar hij niet goed op zit zijn we nog niet tegen gekomen, met een ruime verstelbaarheid en een vorm die op en kinderhoofdje gewoon net zo goed uitpakt als op een flinke rugbyball. Er is nauwelijks sprake van voelbare druk op welk punt dan ook, maar hij sluit meer af dan je zou verwachten van een headset die je nagenoeg niet voelt. We zagen iets vergelijkbaars bij de Sharkoon B1, maar de Edifier G4 is nog wat lichter, wat zachter om de oren, en net wat flexibeler in het frame wat net dat beetje beter vormt. Voor haar blijft de G4 net achter de Arctis 5 wat betreft comfort, persoonlijk vind ik een zachter materiaal op de schelp niet vervelend, hoe dan ook één van de betere opties wat comfort betreft.

De standaard afstelling van deze headset is precies wat je van een gaming headset in dit segment mag verwachten, met een ietwat (maar niet overdreven) aangedikt low en mid-low. Het dikt de meeste populaire muziek wat aan, en is in games zelden vervelend. Als USB headset met een softwarepakket valt daar vervolgens meer dan genoeg aan te tunen waarbij ik vooral de ‘Xear Surround Max’ als een mooie verbetering zie voor de doelgroep die een gaming headset in deze klasse zoekt en naar mijn verwachting liever heeft dat het ‘knallen’ echt lekker gaat dan om instrumentale separatie geeft. Met een maximaal volume “oren kapot” en een flink eq bereik wat dat betreft in elk geval geen zorgen.



De afwerking van de software kan ik echter weinig waardering voor opbrengen. Het werkt, maar het voelt alsof ik in het standaard Realtek driver pakket zit… 10 jaar terug. Software uit de dagen dat de engineers de baas waren en de designers zich er niet mee bemoeide; in theorie aantrekkelijk maar in de praktijk verwachten we tegenwoordig wel een beetje polish.

Wat functionaliteit betreft is het echter niet verkeerd. Handmatige eq is natuurlijk aanwezig, met de opmerking dat de standaard aanwezige profielen echt enorme zwiepers geven aan de grafieken en het resultaat daarmee zelden interessant is: handmatig fine tunen en je eigen profielen opslaan dus.


Xear SingFX is wel, hilarisch als je Justin Bieber nog meer als een chipmunk laat klinken dan standaard al het geval is, maar verder vermoedelijk weinig zinvol. Ook de omgevingseffecten zijn een beetje jaren 90 met weinig zinvolle toepassingen, en ook de kamergroote doet weinig anders dan het volume aanpassen, verwacht geen soundstage verbreding hier.



Virtual 7.1 is wel interessant, bij het inschakelen merk je in eerste instantie eigenlijk weinig, maar je kan de kanalen ook een beetje verschuiven wat je in staat brengt om a) te ervaren dat je wel degelijk positioneel geluid kan hebben en b) het naar eigen wens kan tunen.


Het resultaat blijft echter een lastig onderwerp, met matige tot goede resultaten afhankelijk van welke game je speelt, iets wat voor de meeste surround oplossingen eigenlijk wel opgaat. Games met een redelijke implementatie en redelijk goed te volgen geluideffecten, denk bijvoorbeeld aan Overwatch, kunnen wederom profiteren. Andere games, CS:GO om een ander te noemen, merk ik dat ik structureel toch weer naar stereo terugkeer voor de m.i. prettigere geluidservaring.

Ongeacht welke instelling je zelf prefereert, en ongeacht of het nu om games, films, muziek of YouTube geneuzel gaat, de G4 komt wel consequent goed voor de dag. Opvallend onopvallend, dus zonder extreme hoogtepunten of relevante minpunten, en reden dus om de HyperX Cloud er maar weer eens bij te pakken voor een direct gevecht in plaats van de eindeloze strijd tegen de reputatie ervan.

We gaan niet al te diep in op de afstelling van het geluid, dat is tenslotte redelijk te tunen, maar los van de instelling merk je wel dat Kingston standaard neutraler is, en het puur op basis van detail rond het midden-hoge niet af hoeft te leggen tegen deze Edifier, al is het feit dat een directe vergelijking wel nodig is interessant op zich. Kijken we naar games, de laatste tijd ben ik zelf vooral in Ghost Recon: Wildlands, dan is het voor mij vooral een bevestiging van wat ik al dacht: beetje dezelfde categorie of klasse headset, of in onaardige woorden: eigenlijk lood om oud ijzer. Wat materiaal en afwerking wint Kingston, die headset voelt toch luxer aan, echter daar staat flink meer clamping force tegenover waar de Edifier relatief gezien als een wolkje rond je oren rust zonder een relevant verschil in het afsluiten van je omgeving. Die clamping force zat mij zelf nooit echt dwars, maar is wel een vaker gehoord argument wat hier in het voordeel van de Edifier spreekt en ook ik moet toegeven dat in de lange zit de Edifier dan toch de voorkeur heeft.




Ok, dus het feit dat er een absurde vibratie unit op zit en dat de software ouder oogt dan de gemiddelde cyka blyat toeterende CS:GO speler doen de wenkbrauwen even fronzen, maar dat zijn één negeerbaar element en één secundair element naast een zeer capabele, aantrekkelijke, en bovenal zeer comfortabele gaming headset. Bij de G2 en G3 was het geluid wel ok maar miste de pasvorm de overtuiging die we hier vinden, en bij de G4 raken ze alle cruciale snaren om hem tot een interessante headset te maken. Primair voor gaming wellicht, maar niet minder prettig voor film, wat muziek, of het luisteren naar je favoriete Youtuber. Wat dat laatste betreft valt de G4 zelfs erg positief op, al valt het geluid in geen enkel doeleinde eigenlijk tegen.

Daarmee is het nog niet heel eenvoudig voor Edifier, want er zijn meerdere headsets met een passend capabel geluid rond het prijspunt waarbij het (geluid-technisch) zoals vaker lastig is om op dat vlak een duidelijke unique selling point te vinden, tenzij je een bizar hard maximaal volume waardeert (zoals hier) en het Logitech kwalijk neemt dat ze dat beperken, iets wat Edifier met hun speakersets overigens ook weer doet. Het voornaamste probleem is dus ‘hoe valt de G4 op’. De op zich redelijke verpakking zal het niet gaan doen voor ze gezien sommige concurrentie simpelweg meer extra’s bieden, en hoewel de fysieke constructie een prima indruk achter laat wat betreft balans tussen stevigheid en flexibiliteit en ook degelijkheid moeten we duidelijk zijn: hoogglans plastic wint geen prijzen wat premium gevoel betreft.

Toch zitten in de constructie de twee punten waarop de Edifier G4 wel degelijk positief opvalt. Zo is het aanbod van witte headsets al een stuk geringer, en ook de zwart/groen combinatie die de G4 biedt is minder gangbaar, en ja, ik weet hoe apart het klinkt om de uitstraling of kleurstelling te wegen maar met 250 beschikbare headsets tussen de 50 en 100 euro mag je dat toch echt meenemen. Bovenal is het echter een headset die gewoon heerlijk zit, weinig modellen merkten we na uren gebruik dusdanig weinig op en tussen de vele test headsets bleef deze ook daarna gewoon lekker liggen vanwege die pasvorm. Hij is wat minder zwaar dan de meeste headsets die ons recent passeerden, verdeelt dat beetje gewicht uitstekend over de hoofdband en rond de oren, en het materiaal rond de oren is ook gewoon heel prettig zacht. Ik stel mij in de regel open voor tal van pasvormen, maar de G4 is een model dat goed zit, comfortabel zit, en vooral dus ook in de lange rit een fijne indruk weet vast te houden.

Een hele mooie stap voor Edifier wat gaming headsets betreft dus. Nu nog even de vraag wat de straatprijs straks gaat worden, maar als dat zo in ‘Cloud-territory’ blijft vind ik dat zeker acceptabel, en zeker voor zij die wat gevoeliger zijn voor headsets die iets meer rond de oren drukken (clamping force) zoals die Cloud heeft vormt de G4 dan een aantrekkelijk, zachter alternatief. Dat gezegd hebbende, een beetje extra aandacht voor de software en wellicht nog wat puntjes op de i wat de verpakking en unbox ervaring betreft, hoe secundair dat dan ook mag zijn, is wel iets waar Edifier aan mag denken voor de toekomst, maar anders dan dat is dit een model dat wij zelf erg kunnen waarderen.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/edifier-g4-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.