Edifier GX05 Review


Edifier kennen we vooral van de veelal uitstekende speakersetjes die ze naar de markt brengen, maar ze hebben ook de nodige headsets en in-ears in het assortiment. Met de Edifier GX05 brengen ze deze maand iets nieuws naar Nederland: gaming in-ears.

Nu wordt de term “gaming” vandaag de dag natuurlijk overal en nergens opgeplakt, zeker als er RGB verlichting in zit wat op de GX05 overigens ook het geval is, maar daarnaast hebben ze ook het nodige echt inhoudelijke voor ons in petto: low-latency wireless via een 2.4GHz USB dongle, de belofte van indrukwekkend geluid, en ook ANC, en dat voor een adviesprijs van 120 euro. Dat is niets niks natuurlijk, maar voor een degelijke set met ANC en low latency optie zet Edifier niet erg hoog in. Maar is het ook wat? Dat bespreken we vandaag.

Let op: Dit product gaat soms ook onder de naam Hecate GX05.


Edifier GX05 Unboxing en Design


Normaliter is het uitpakken van een setje in-ears niet meer dan rap de doos weggooien en kijken of de charging case toevallig ook lekker “klikt” alvorens je hem in je broekzak stopt. Maar de GX05 is wel even een ander verhaal. De GX05 presenteert zichzelf mooi in een hard case, en daar in zit naast het product zelf een doosje met o.a. een draagzakje en verschillende maten oordopjes. Persoonlijk denk ik dat een volledig recyclebare kartonnen verpakking voldoende, meer verantwoord en goedkoper is, maar dit valt wel op.




Het meest opvallende is de charging case zelf, die lijkt op geen enkele manier op welke andere case we ooit hebben gezien. De vorm, de RGB verlichting en effecten in de rand, het feit dat hij nog steviger voelt dan dat hij er uit ziet dankzij een overdosis metaal, en vooral het feit dat hij echt een heerlijke klik heeft wanneer je de driepoot bovenop draait om bij de earbuds en de type-c adapter te komen. Als een charging case met een lekkere “klik” wanneer je hem dichtknalt een pluspunt is voor jou dan is dit de overtreffende trap.



Het zal niet ieders smaak zijn, maar als je voor iets opvallends wilt gaan stelt Edifier zeker niet teleur, en gezien hij kwalitatief uitstekend voelt hoor je mij er ook zeker niet over klagen. Ook niet over het feit dat de Type-C dongle lekker compact is, het feit dat je nog een charge of 3 uit de case krijgt, en het feit dat ik na enkele weken met de GX05 nog als een soort verslaafde aan dat ding zit te draaien.

Edifier GX05 Comfort


De earbuds zelf zijn relatief standaard wat pasvorm betreft, wat wellicht beter is dan een of andere exotische constructie in je oor. De bouwkwaliteit is wel netjes plus er zit weer RGB verlichting in voor de liefhebber, maar dat dunne lijntje is ook verre van overdreven wat de GX05 even goed geschikt maakt voor gebruikers die niet per se met de exotische case gezien hoeven te worden.

Het comfort is.. prima. Ik maak er zelf geen geheim van dat mijn voorkeur altijd naar over-ear uitgaat, vooral omdat tal van in-ears direct uit mijn oren vallen. Alle airpod style sticks blijven gewoon niet zitten, maar de GX05 kiest gelukkig voor een iets meer in-je-oor ontwerp. Daarbij zijn ze licht, dus ze blijven prima zitten zelfs in mijn lastige oren, al moet ik telkens wel even goed voelen dat ze ook echt goed in zitten en een seal maken, anders ben je ze of snel kwijt of het geluid klinkt minder.


Nada geeft aan dat ze de Linkbuds S van Sony nog altijd wat fijner vind zitten, maar ook dit design de voorkeur geeft boven de stick-designs. Al met al noemen we ze gewoon voldoende en vooral onopvallend wat comfort betreft, wat ze redelijk breed inzetbaar maakt.

Edifier GX05 in de Praktijk


Praktisch valt de GX05 positief op omdat hij zowel Bluetooth als de 2.4GHz dongle ondersteunt. Zo kan je dus gemakkelijk muziek luisteren via Bluetooth (5.3, ook netjes), maar ga je serieuzer gamen dan merk je direct dat Bluetooth gewoon vertraging kent. Schakel je dan naar de USB Dongle dan heb je een veel lagere latency, waardoor het weer voelt dat je beeld en geluid weer synchroon lopen. Het is geen unique feature, Razer hamert er al een tijd op met hun Hammerhead lijn, en ook de Epos GTW 270 die wij jaren terug op reviewden viel er op positieve manier mee op. Maar zo’n dongle is wel gewoon de oplossing voor iedereen die serieuzer wilt gamen met in-ears.


Maar hoe klinkt ‘ie? We hadden een beetje overdreven bass verwacht, maar hoewel de lage tonen duidelijk een focuspunt zijn en uitstekend tot hun recht komen zijn ze niet overdreven. Je kan kiezen tussen een music mode en een game mode, wat in de praktijk voelt als een soort een bass boost functie. In onze optiek klinkt hij beter in de game mode, waar de muziek mode de bass vooral lijkt te laten vallen dan dat muziek er echt significant beter op wordt.

De tuning lijkt primair op gaming gericht, en het beste komt de set dan ook tot zijn recht als we gewoon lekker een portje Fortnite opzetten. Voetstappen zijn goed hoorbaar, en de guns knallen prima. Ga je kritisch muziek luisteren dan missen ze soms wat body in de mid tones, ongeacht de modus. Het is een acceptabele all-round muziek ervaring en vooral in muziek met een beetje bass knallen ze lekker, maar ze zijn zeker niet uitzonderlijk zodra je echt op zoek gaat naar kraakheldere vocals. Uiteindelijk vinden we ze voldoende als je (logischerwijs) verwacht dat je deze set kan inzetten voor wat verschillende muziekstijlen zonder dat hij echt ergens tekort schiet.


Verwacht natuurlijk geen XM4 kwaliteit, zeker als je kritisch naar muziek gaat luisteren hoor je dat die sets duidelijk boven de GX05 staan, maar die zijn dan ook flink duurder en de GX05 komt redelijk gelijkwaardig over met de Linkbuds S die wij hier ook dagelijks gebruiken. Een setje die grofweg even veel kost, iets comfortabeler zit, maar feature technisch een stuk minder biedt. Prima dus, met de kanttekening dat je wel echt bij de GX05 wilt aankloppen vanwege alle features, niet voor de prijs-prestatieverhouding enkel wat geluidskwaliteit betreft.

De GX05 ondersteunt wat Edifier “ENC” noemt, dual microphones met noise cancellation. Ik dacht even dat dit ook ANC doppen waren, maar dat is dus niet het geval, er is wel sprake van noise cancellation in jouw spraakopname. Maar zoals voor praktisch elke microfoon gaat die in een piepklein gaatje in je oor zit: kwalitatief is het hooguit “bruikbaar” te noemen. Het werkt, je kan ermee praten, maar verwacht niet dat je hiermee je hele WoW raid wil gaan aansturen. De in-ear die dat kan moeten we nog ontdekken.

Het onderdeel waar we vooral ruimte voor verbetering zien is de controle over de features, gesprekken en het geluid via het aanraken van de oortjes. Natuurlijk snappen we dat het een uitdaging is om meer features dan gebruikelijk via slechts 2 knoppen (linkeroor, rechteroor, beide touch) allemaal aan te sturen, maar de meeste functies zitten achter een x (1 tot 4) aantal keer drukken, zonder dat je echt goede feedback krijgt op elke touch, plus nog enkele achter het ingedrukt houden van de knop. Tijdens het heen-en-weer switchen tussen de muziek en game modi (3x tap op rechts) gebeurde het regelmatig dat ik de muziek juist pauzeerde (2x tap) of de verlichting aanpaste (4x) tap. Er zijn sets waarbij die controle allemaal intuitief en met goed gevoel verloopt, en er zijn sets waar wij zelfs na wat weken gebruik nog een beetje zitten te prutsen met de controle. De GX05 valt in de laatste categorie, waardoor wij in de praktijk vooral de telefoon en steam deck knoppen gebruikten voor de aansturing.


Wat accuduur betreft zien we echter geen klagen. Uurtje of 4 via de dongle zoals geclaimd, meestal net wat langer nog, en een uurtje of 5 via Bluetooth, iets meer dan geclaimd. Plus nog een paar ladingen in de case en in de praktijk lopen we zo niet snel tegen lege dopjes aan. Ze zetten er geen record mee neer, maar stellen ook zeker niet teleur.


Edifier GX05 Conclusie


De Edifier GX05 is een leuke, opvallende set in-ears in een markt waarbij de meeste producten nagenoeg niet van elkaar te onderscheiden zijn. Met zijn opvallende carry case, RGB verlichting en de toeging van een usb dongle om lekker mobiel te kunnen gamen zoekt Edifier een specifieke doelgroep op en die bedienen ze meer dan prima: Low latency gamen, met lekkere bass uiteraard, met prima accuduur en dan in een case waar je praktisch niet van af kan blijven.

Features kosten wel geld, en in dit geval heeft Edifier zich zeker niet ingehouden wat carry case, dubbele verbindingsmodi en zelfs de buitenste verpakking van het geheel betreft, waardoor we wel moeten opmerken dat je als je puur en alleen voor de Bluetooth muziekervaring oortjes wilt kopen er tal van alternatieven zijn die voor deze 120 euro gewoon uitstekend muziek voor de dag brengen zonder alle poespas er om heen.

Er is weinig mis met de GX05, maar hij moet het echt hebben van die game-insteek. Kijken we naar dat soort alternatieven (dus met een dongle), dan zien we er niet veel. Razer zal de meest bekende zijn, kwalitatief zijn die iets sterker, maar zeker niet dubbel zo goed als de prijs doet vermoeden. De Epos GTW 270 Hybrid is wat dat betreft een lastigere concurrent voor Edifier. Die klinken zeker in muziek wel wat beter en zijn niet langer 200 euro maar tegenwoordig ook voor 130 euro te koop, een tientje meer dan de GX05. Maar die laat even goed punten liggen door de USB dongle niet in de carry case kwijt te kunnen en vooral het feit dat Epos niet langer bestaat en dus weinig support zal bieden, echt een fijne aanrader is dat daardoor ook niet meer. En, daar houdt het rijtje eigenlijk wel op, en zo weet Edifier aan het einde van de dag toch weer te doen wat ze vaker doen: een leuk product neerzetten wat prijstechnisch echt zo gek niet is:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.