Edifier H880 review


Had ik het vorige week bij de Teufel Real Z nog over vergelijking, komt Edifier aanzetten met de H880, een 149 euro kostend monstertje om die strijd aan te gaan. De nadruk ligt op ‘levendige’ muziek, dat lezen we gemakshalve maar als ‘lekker dynamisch en focus op moderne stijlen’, en met een lage weerstand goede bruikbaarheid op zowel je mobiele telefoon als welk audiogeval je thuis dan ook hebt staan: in ons geval uiteraard de oude vertrouwde desktop pc.

“You can have the H880 in any color as long as it’s black.”

Uitpakken, bouw, en features


Het is onze eerste Edifier headset in het hogere muziek segment, eerdere modellen waren flink goedkoper of vielen in het gaming segment. Overigens doet de H880 naamgeving ons even terugdenken aan de grofweg 40 euro kostende H850, wat overigens echt een briljant ding was voor het geld, maar de inhoudelijke vergelijking is ver te zoeken; het zijn echt andere beestjes.

Voor 149 euro verwachten we wat luxe, en die krijgen we: strak zwarte doos, nette binnendoos, goede presentatie van de kabels in losse doosjes, en een draagzakje.

Kabels komen in de vorm van een 2,5 meter 3,5mm analoge kabel, of een 1,2 meter analoge kabel met in-line control voor gebruik op je telefoon. Verder nog een 6,35mm adapter. Geen hele verkeerde impressie met het oog op de aankomende feestdagen volgens mij.
Zoals ik al zei is de vergelijking met de H850 ver te zoeken, dit is een compleet ander beestje. Flink groter, flink breder opgebouwd. Lekker stevig in de hand, maar hoewel we de suggestie van stalen delen zien is het wel geheel plastic. Afwerking netjes, maar als je staal verwacht valt het wellicht wat tegen, al zeg ik dat direct met toevoeging dat metaal oplossingen zeker niet per definitie beter zijn, zeker niet als de plastic kwaliteit in orde is zoals we hier zien en bijvoorbeeld eerder bij te Teufel Real Z zagen, of het geval is bij de oudere Sony MDR-1R. Ook dit is een headset die je lekker stevig in de hand neemt en op je hoofd zet zonder zorgen dat er iets mee kan gebeuren.


Met vette vingers aan een mat zwart, ietwat soft-touchy kunststof zitten is echter vragen om een poetsdoekje, sowieso de consequentie van de keuze voor een zwarte headset overigens. Zonder specifiek op mn vingers te letten de laatste weken hield hij echter prima stand, dus zorgen maak ik mij niet.


Aan details ook geen gebrek, net even het H880 labeltje op het enige oor, en ook het kleine rode detailtje met de R erin vind ik niet misstaan.
Binnenin zien we een scharnier waarmee je de schelpen kan inklappen voor transport.


De hoofdband is keurig zacht, voelt ook netjes in de hand, en behoudt de neutrale look van de H880. Padding aan de binnenkant van de hoofdband had ietsjes dikker mogen zijn, maar zoals je gaande weg gaat leren is dat vooral hard zoeken naar iets van een verbeterpuntje op een verder heerlijke headset.De oorschelpen zijn werkelijk uitstekend uitgevoerd. Mooi formaat wat zelfs om flinke oren valt, en comfortabel zonder dat ze tekort schieten wat afsluiting betreft.De specs voor de goede orde:


Pasvorm


Voor mij was het vanaf het eerste moment duidelijk. Dit is mijn soort headset. De H880 is maar beperkt draaibaar, maar dat maakt niet uit wanneer de clamping force uitstekend gebalanceerd is, de schelpen top om je oren vallen en de druk daar uitstekend verdelen. Een beetje flexibiliteit zodat de drukverdeling tussen boven en onder goed is is alles wat je nodig hebt, en dat doen ze top. Het ‘probleem’ met sommige comfortabele headsets is dat de lage druk de headset wat losjes doet zitten, en zit hij te strak aan dan gaat hij weliswaar nergens heen maar op de lange termijn is dat net wat minder. Het blijft subjectief, maar een goede balans is cruciaal voor een comfortabele ervaring die je verwacht in een luxe headset en deze Edifier lijkt daar precies die gezonde balans in te vinden.Er zat in ‘onze’ ervaring wel een keerzijde, en dat was dat het maken van onze gebruikelijke twee-persoons ervaring wat werd bemoeilijkd door het feit dat vrouwlief haar lieftallige koppie niet in de headset kon laten passen; zelfs in de kleinste setting hing hij aan beide kanten nog een centimetertje te laag, met een op de oren hangende headset tot gevolg. De headset is zoals je kan zien wel flink verstelbaar, maar gaat dus van ‘gemiddeld’ naar ‘erg groot’. Een typisch tot groter mannenhoofd zal er ongetwijfeld erg gelukkig van worden, maar een wat schattigere uitvoering gaat dus minder. Persoonlijk kan ik er als trotse eigenaar van een flinke noggin’ enkel blij mee zijn dat er een keer een headsetje is die echt voor mij gemaakt lijkt te zijn.

Geluidskwaliteit


Edifier noemt de H880 ‘levendig’, of een headset die je muziek tot leven laat komen. Nu is audio sowieso een subjectief geheel waar meer vage termen tegenaan worden gegooid dan een uitzonderlijk flesje wijn, maar de term ‘levendig’ laat zich niet heel lastig raden, en helemaal niet wanneer je hem op je hoofd hebt. Energiek, dynamisch, en onmiskenbaar ‘vol’ ten opzichte van de neutrale lijn, maar zoals we van een headset in deze klasse ook zouden verwachten gaat die combinatie met behoud van een vrij helder midden en hoog. Laag en laag-mid heeft van zichzelf een stevige punch, en de driver heeft de capaciteit om de lage tonen echt te doen knallen als je hem met je dac een zetje geeft, maar in de standaard opstelling is het duidelijk meer ‘erg goed aanwezig’ en zeker niet ‘overheersend’. Kreeg ik van de Naim Mu-so die we reviewden spontaan neigingen om Classic FM nog maar even te laten spelen krijg ik van de Edifier H880 juist weer een zwieper richting mainstream radio, oftewel populaire genres, en opvallend zin in één of andere deep house mix. Jazz weet zelden iets bij mij los te krijgen, en daar kan de Edifier weinig verandering in brengen. Partymodus en gaan als je het mij vraagt. Kwalitatief knallen voor de massa zullen we maar zeggen.


Spelen we een beetje met onze Creative G5 software en we ontdekken dat de drivers het aan kwaliteit sowieso niet ontbreken. Brengen we de low-mid aandacht een beetje omlaag en je hoort dat er dit model de nadruk daar niet op legt bij gebrek aan beter. De vergelijking met de Teufel is hier eigenlijk wel interessant, want de typische tuning van de Duitsers en deze H880 ontlopen elkaar niet eens zo veel. Opvallend genoeg vind ik hem nog beter tot zijn recht komen om de standaard focus van de tuning nog wat aan te dikken. Nog wat meer sub-bass, en wat versterking van de hogere tonen (4k-16k), maar goed, een beetje eq tunen naar smaak is natuurlijk nooit vervelend, en dan is het fijn dat de drivers dergelijke aanpassingen goed verwerken en niet pijn hoeven leiden.

Het beeld wat we ervaren en schetsen past ook wel bij wat natuurlijk overduidelijk een volledig gesloten headset is, iets wat de term ‘vol’ vaker ten goede komt, dus in dat opzicht lijkt het duidelijk waar Edifier hun pijlen op heeft gezet en met dat in het achterhoofd denk ik ook op een geslaagde manier.

De microfoon houden we op het label ‘voldoet’. Ik zie het meer als een plus dat je er sowieso ééntje bij krijgt wat mobiel gebruik een stuk aantrekkelijker maakt dan de concurrenten die het niet hebben, maar zoals we vaker bij de in-line mics zien lijkt het nog altijd pittig om echt iets tegen de Hollandse wind te doen. Leuke toevoeging voor een incidenteel gesprek, prima voor gebruik binnenshuis zolang er geen oorlog op de achtergrond wordt gevoerd, en daar blijft het bij.


Conclusie


Zat ik met de Teufel toch een beetje te stoeien, niet vanwege het geluid maar omdat ik mij toch net weer een maatje te groot voelde, was de Edifier H880 echt liefde op het eerste gezicht. Het is een mannenheadset met zijn verre-van-delicate vormgeving, ruime pasvorm, grote oorschelpen en een stevige tuning die mij persoonlijk ook lekker ligt. Die aangeboren afwijking aan weerskanten van mijn hoofd die volgens mijn vrouw enkel goed zijn voor stabiliteit maar mij zeker niet goed doen luisteren vielen zelden zo lekker in een oorschelp als hier, en zelfs met een bovengemiddeld hoofd (iets met een groot brein, althans dat is mijn argument) weet de H880 perfect te vallen. Uitstekende gewichtsverdeling tussen de bovenkant van het hoofd en rond de oren, rond de oren zelf (ook met bril) een goede verdeling, en de oortjes zelf zitten lekker op hun plekkie zonder dat er een deel van de schelp op de bovenkant valt.

Goed, de keerzijde is dat vrouwlief haar ervaring niet kon delen omdat de H880 zelfs in kleinste stand te groot voor haar schattige koppie was, maar die kan haar ei volgende week wel kwijt wanneer we de draadloze Edifier W855BT bespreken.

Hoewel geheel van kunststof is het gewoon een erg stevig model om goed beet te pakken, niet één die je het gevoel geeft dat je heel voorzichtig moet doen maar je gewoon op je hoofd knalt alsof het de jaren 50 nog zijn dat je je zonder excuses nog even gewoon man kan wanen en niet per ongeluk met een iets te abrupte beweging iemand op zijn teentjes trapt, of in een iets meer product-gerelateerde vergelijking weer een verfijnd prulproduct in tweeën knakt. Het is onmiskenbaar een setje headphones gericht op muziek maar met zijn ‘stevige dynamische’ tuning en prima drivers die vooral in populaire / jeugdige genres hun ei kwijt kunnen ook meer dan capabel als game headset mocht je je daar af en toe aan wagen, zeker wanneer gecombineerd met een beetje dac of device waaraan je nog wat kan tunen (Creative G5 4tw).

Met het oog op de feestdagen, maar ook als objectieve plusjes zijn de verpakking en extra’s ook wel even een vermelding waard. Nette verpakking, lange kabel plus kortere kabel met in-line remote en microfoon, een 6,35mm adaptertje en een tasje waarin je hem ingeklapt kwijt kan zijn toch erg aardig. Sowieso is een vervangbare kabel altijd een plus als je net als ik redelijk wat achter je bureau rolt en wel eens over de kabel heen knalt.

We hadden de H850 al even genoemd, een headset die vooral super comfortabel was en vervolgens heel veel geluid uit je euro’s wist te knallen maar verder een totaal ander beestje is. Het voelt een beetje alsof de H850 een Steve Rodgers transformatie heeft doorgemaakt met de H880 als resultaat, en Marvel vergelijkingen durf ik alleen te maken bij producten waar ik minstens even blij van wordt als dat universum.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.