Edifier M1390BT review


De laatste tijd is een nieuwe review betreffende Edifier vrijwel onmisbaar; speakers, koptelefoons en eigenlijk alles wat ook maar geluid maakt komt hier langs. Op het gebied van speakers komt Edifier steeds meer op met de 2.0 sets wat ik persoonlijk een bijzondere keuze blijf vinden, een losse subwoofer is toch makkelijker te realiseren? Edifier doet dit daarentegen bijzonder goed en elke 2.0 set die hier is langsgekomen gaf een zeer goede indruk. Of de nieuwe M1390BT 2.1 set een soort ‘terug naar af’ is? Dat is zeker niet waar.

De nieuwste 2.1 speakerset van Edifier komt met een mooie prijs rond de €99, prima prijs voor een gemiddelde set met wat vermogen. Qua specificaties is deze nieuwe set erg vergelijkbaar met de wat oudere C2XD set, en ondanks dat de nieuwe M1390BT geen aparte ‘controller’ voor het volume heeft maakt dit de nieuwere set wel compacter en praktischer in gebruik. Edifier brengt twee nieuwe sets uit: de M1390BT (€99) en de M1390 (€79), het enige verschil tussen de twee is een Bluetooth functie, wat vaak goed te pas kan komen. Hier bespreken we de M1390BT.

Uitpakken en algemene bouwkwaliteit


Eenvoudige maar duidelijke verpakking, in de doos vinden we gelijk een handleiding en één 3,5mm -> 3,5mm kabel. Eentje maar? De set heeft naast een 3,5mm aansluiting ook een RCA-uitgang maar levert de kabels daarvoor helaas niet mee, aparte keuze. Verder zit alles goed stevig verpakt, complimenten daarvoor. De doos is met zo’n 13 kg niet super zwaar maar wel aan de flinke kant, dit belooft wat.
Qua specificaties zijn er niet al te gekke dingen te zien, wel handig: Bluetooth om je telefoon met de set te kunnen verbinden.


Wat mij wel opvalt is het wat lage vermogen van de subwoofer, met 18W RMS is dat niet bepaald veel. Als we vervolgens ook in de verschillende prijsklassen kijken zie je dat je met €70+ bijna alleen maar 2.1 sets hebt met meer vermogen in de subwoofer, de Edifier krijgt het nog moeilijk. Een van de dingen wat daarbij ook nog de aandacht trekt is dat de subwoofer een erg klein formaat heeft, de speakers zelf zijn namelijk zo’n 180mm hoog, en de subwoofer zit daar met 220mm maar zo’n 40mm boven.

Verder naar de twee losse satellieten die er door hun ronde vorm erg leuk en stevig uitzien. Ze zijn dan wel niet zo groot (180mm hoog) maar zien er toch erg robuust uit. De foto geeft een iets vertekend beeld, maar ze hebben een mooie ovale vorm. Het materiaal aan de voorkant is van kwalitatief kunststof gemaakt. De zijkanten zijn een heel ander verhaal, er lijkt een doorzichtige laag over de speaker gegoten te zijn die een erg gave weerspiegeling geeft. Glas is het niet, maar stevig is het wel zeker.Als we iets beter kijken naar de losse satellieten zien we dat een van de twee wat handige toevoegingen heeft; aux-aansluiting, headphone aansluiting en een multifunctionele volumeknop. Dit betreft echter wel specifiek de rechter speaker gezien er duidelijk “R” op de achterkant staat. Je verbindt deze speaker via een vga-kabel aan de subwoofer, vga? Jazeker, aparte keuze maar dat heeft hoogstwaarschijnlijk met de volumebediening te maken, de linker speaker gaat via een standaard tulp-aansluiting.


Om tussen de Bluetooth en aux/RCA te wisselen moet je eenmalig de volumeknop indrukken, hierbij zal de lichtgevende ring op de knop van kleur veranderen. Wellicht vanzelfsprekend, maar blauw is Bluetooth en groen is aux/RCA. Door de knop langer ingedrukt te houden zal de set op stand-by gaan.
De subwoofer is met zijn hoogte van slechts 220mm geen grote verschijning, en de 5” driver aan de onderkant is ook zeker niet gigantisch te noemen. De subwoofer voelt stevig aan en zit kwalitatief ook goed in elkaar, het design vind ik daarentegen wat tegenvallen ten opzichte van de mooi vormgegeven satellieten. De subwoofer doet me ergens denken aan die van de Logitech Z506 set die ik ook nog een tijdje in bezit heb gehad, en dat was ook niet de meest spannende verschijning. De subwoofer van de Edifier ziet er prima uit voor zijn prijssegment maar had net iets mooier gekund.


Aan de achterkant vinden we een aantal aansluitingen; aux-in, een analoge ingang en twee aansluitpunten voor de satellieten. Verder zien we een traploos instelbare basregelaar plus een aan/uitschakelaar.Qua kabels levert Edifier zoals eerder genoemd enkel een aux-aux kabel, terwijl er wel een RCA-ingang is. De goedkopere R980T Studio komt wel gewoon standaard met een RCA-aux en een RCA-RCA kabel, een persoonlijk gemis is dit wel. Verder op het gebied van bouwkwaliteit heeft de Edifier een relatief goede indruk achtergelaten.

Geluidskwaliteit


Geluidsweergave blijft voor iedereen een hele andere ervaring want bijna niemand heeft exact dezelfde geluidsbeleving, dat maakt het beoordelen van deze speakers ook zeker niet makkelijk. Als enthousiast popmuziekluisteraar ligt voor mij de focus op stevige lage tonen met redelijke hoge en midden tonen, waarbij een aparte subwoofer in mijn gedachte een vereiste is. Zelf heb ik namelijk jarenlang een Edifier C2XD set in gebruik die mij af en toe nog steeds kan verbazen hoeveel geluid je voor relatief weinig geld kan krijgen, want met een dagprijs rond de €99 is het naar mijn idee een goed betaalbare set. Ik zal qua geluidskwaliteit de focus erg op het verschil tussen de C2XD en de M1390BT leggen gezien deze een ongeveer gelijke prijs hebben.

Ik begon gelijk op vrij hoog volume waarbij de M1390BT echt goed klinkt: geen vervormingen, stevige bass en erg helder geluid. Meerdere soorten muziek klinken hierbij allemaal erg mooi en zuiver. Ondanks dat de subwoofer dus een wat laag vermogen heeft komt hij nog prima mee tijdens het luisteren van muziek op een flink volume, bij het testen heeft hij overigens continu op zijn hoogste instelling gestaan. Wanneer je muziek aanzet op de M1390BT met een wat lager volume hoor je gelijk een verschil, zo klinkt wat er uit de speakers komt niet verkeerd, maar mist er wel iets. Bij stemgeluiden klinkt alles nog steeds super scherp en helder, wat ook geldt voor de andere hoge tonen. Wanneer je echter kijkt naar wat de subwoofer produceert valt dat mij iets tegen, hij komt niet goed mee met de rest van het geluid waardoor alles wat schel klinkt.


Wanneer we vervolgens de M1390BT naast de C2XD zetten zijn de verschillen beter te horen, zo is wel duidelijk dat ze op hoog volume vrij gelijk klinken. Zodra je de volumeknop zachter draait merk je echter gelijk dat de M1390BT wat in kwaliteit afneemt, terwijl de C2XD toch stevig door blijft klinken. Op een of andere manier raakt de balans tussen lage en hoge tonen in de war en overheersen de hoge tonen. Toen ik op dat moment de basregelaar iets wilde bijstellen bleek dat deze al op zijn maximaal zat en dus niet harder kon, jammer.

Voor een verdere vergelijking heb ik de Creative Kratos S5 en de Edifier R980T erbij gepakt, deze reviews zullen ook spoedig verschijnen. Qua formaat verschillen de speakers veel van elkaar zoals onderstaande foto laat zien, echter in geluidskwaliteit verschillen ze nog flink. Zo klinkt de Kratos S5 dan wel flink beter qua lage tonen, lever je duidelijk in op de hogere tonen in vergelijking met de M1390BT die dan weer beter klinkt op dat vlak. De R980T is als 2.0 set een heel ander verhaal maar komt op het gebied van hoge tonen goed mee. Helaas heeft de R980T dan weer een minder goede weergave van lage tonen tegenover de M1390BT, wat het prijsverschil van ongeveer €30 wel goed kan praten.


Uiteindelijk blijft geluidskwaliteit een lastig onderdeel gezien dit voor iedereen relatief is, persoonlijk blijf ik altijd neigen naar de 2.1 sets met flink vermogen. Wanneer je echt fan bent van een andere muzieksoort zal je wellicht meer waarde hechten aan een nette set met heldere hoge tonen. Of je hebt graag een compacte 2.0 set wanneer ruimte ook een belangrijke rol speelt. Qua geluid heeft de Edifier M1390BT goede hoge tonen en prima lage tonen mits je het volume niet te laag zet. Voor zijn prijs klinkt het allemaal erg netjes

Conclusie


De welbekende 2.1 speakersets lijken al jaren de perfecte oplossing te zijn voor je computer: 2 satellieten met een losse subwoofer voor een goede mix van van hoge/midden/lage tonen. Toch gaat Edifier steeds meer de kant op van de 2.0 sets: De R1280T, R1700BT, R2000DB, 980T en nog veel meer komen steeds duidelijker in beeld en verdringen zelfs een groot aantal bekende 2.1 sets in populariteit. Niet heel vreemd, want het budget dat uit de subwoofer vrij komt geeft ruimte voor krachtigere drivers in de twee torentjes op je bureau en dat blijkt ook al snel veel bass te bieden. Met nieuwe M1390BT blijven ze het 2.1 concept echter nog wel trouw. Deze set brengt een leuke geluidskwaliteit en een mooi design, met als grote bonus een Bluetoothfunctie waarmee je via je telefoon of zelfs via je smartwatch muziek kan afspelen.

Voordeel is dat de speakers van de M1390BT een mooi klein formaat hebben, je kan ze vrijwel overal neerzetten. Het is daarom ook een erg nette set die goed past bij een strak, onopvallend bureauontwerp. De satellieten zitten stevig in elkaar en hebben een goede afwerking, en ondanks hun wat wiebelige uiterlijk staan ze toch vrij stevig op hun poten. De subwoofer oogt daarentegen wat suf en die moet je uiteraard wel ergens kwijt, maar uit ervaring weet ik dat we die tegenwoordig vaak gewoon ergens achter zetten en er nooit meer naar hoeven om te kijken, dus als dat bij jou ook zo is dan is een sub natuurlijk niet per definitie verkeerd. Ik blijf zelf in elk geval goed te spreken over de ronde vorm van de speakers die net iets meer ‘flair’ geven dan een normale vierkante speakerset.

Op gebied van geluidskwaliteit is het maken van een keuze een stuk lastiger, tussen de besproken 4 speakersets zaten echt merkbare verschillen in de kwaliteit van het geluid. Zo heeft de Kratos S5 stevige lage tonen maar minder presterende hoge tonen, de R980T klinkt super helder maar mist toch iets op het laagste gebied, de C2XD klinkt over de hele linie erg goed maar de subwoofer kan nog wat overheersen, als we dan als laatste de M1390BT bekijken zit die overal net een beetje tussen. Hij presteert vooral goed op een gemiddeld tot hoog volume waar het hele bereik goed in balans naar voren komt, maar wanneer je het geluid laag zet zal vooral de subwoofer (zelfs vol open) een beetje wegvallen en zullen de twee satellieten duidelijk overheersen; het laag is dan wat karig. Daar valt mee te leven, zeker als je niet veel op zeer laag volume werkt, maar in zo’n situatie is een solide 2.0 set of een zwaardere 2.1 set als de C2X wel overtuigender, al kost die ook meer.

Voor het geld klopt het dus wel. Wel komt de afweging tussen de Edifier M1390 en de M1390BT om de hoek kijken. Het enige verschil tussen deze twee is namelijk de Bluetoothfunctie die de laatstgenoemde heeft. Voor 20 euro kan je bepalen of je daar meerwaarde in ziet, of als je vooral voor geluid voor je geld wilt gaan klinkt de M1390 zonder BT prima voor 79 euro. Wil je die functionaliteit wel graag, onthoud dan dat die extra feature de M1390BT dichtbij de prijsklasse van krachtigere sets (zonder Bluetooth) brengt, zoals de C2XD die slechts enkele euro’s duurder is maar wel weer krachtiger, zeker in de lage tonen. Het is een mooie nieuwe set van Edifier met veel goede punten: Leuk design, prima geluidskwaliteit voor het geld en handige functies zoals Bluetooth en volumebediening, waarbij je zelf moet afwegen wat je belangrijker vindt: praktische voordelen van een 2.0 set, wat extra luxe features zoals BT, of toch gewoon enkel geluid voor je geld. Edifier heeft in elk geval voor iedere wens wat te kiezen.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.