Edifier QD35 Review


Bluetooth speakers zien we in alle soorten en maten en modellen waar we echt van omkijken zijn inmiddels zeldzaam. De Edifier QD35 lukte dat echter wel, het is één van de visueel meest opvallende speakers die we in tijden hebben gezien en ik de praktijk bleek hij ook nog uitstekend te klinken. Een review leek ons dan ook wel op zijn plaats.


Wat vinden we leuk aan de Edifier QD35


We beginnen natuurlijk met het meest opvallende, de uitstraling. Stel je een typische houten Edifier speaker voor, vervang het hout door plastic met de nodige lijnen en hoeken, en presto: QD35. Gecombineerd met uitgebreid aanpasbare RGB verlichting en je hebt één van de leukste speakers die we ooit hebben gezien:Je kan verschillende effecten kiezen, multi-kleur effecten, je kan de verlichting op de muziek laten reageren wat natuurlijk voor 5 minuten heel leuk is en vervolgens zet je hem vermoedelijk in die ene kleur die jouw setup het beste past.


Vooral dat laatste zien we als het meest waardevol, want zo krijg je een speaker die je complete setup of stijl perfect aanvult.


Een speaker die er alleen uit ziet heb je niets aan, maar het geluid van de QD35 is gewoon uitstekend. Deels te danken aan zijn relatief forse afmetingen, ca 28 x 17 x 14 cm en iets meer dan 2.5kg waarin een 3” driver, 1” tweeter en achterop bass reflex poorten zitten, het geluid wat hij weet te produceren kan je eenvoudig beschrijven als kamervullend. Ruim bass, prettig van een laag tot een stevig volume, en meer dan genoeg detail en kwaliteit om je te overtuigen dat dit niet zo maar een leuk ogende speaker is maar in de eerste plaats gewoon een lekker klinkend ding.


Zoals we van Edifier verwachten is het niet alleen een Bluetooth speaker, je hebt ook een USB ingang of een 3.5mm ingang, en de twee USB poorten kunnen ook gebruikt worden om je devices (snel) op te laden. Tot 35 Watt op de USB Type-C aansluiting.


Verder zit er een klok op, waarvan het display ook gebruikt wordt om te zien wat het volumeniveau is, en een knop aan de zijkant om de verlichting te dimmen zodat ook de helderheid naar wens is.


Wat vinden we niet leuk aan de Edifier QD35


Het meest opvallende gemis op de QD35 is een batterij. Het is echt een apparaat voor in- of rond huis, vermoedelijk één die je op een vaste plek neer zet en daar ook het gros van de tijd laat staan. Je kan hem niet even meenemen, je kan hem niet even draadloos in de tuin gebruiken. Zeker iets om rekening mee te houden.


Het feit dat sommige speakers meer bestaan om neer te zetten dan om mee te nemen heb ik zelf niet zo veel moeite mee, maar wat mij persoonlijk wel stoort aan deze speaker (die dus vooral is bedoeld om in huis neer te zetten) is dat ze daar dan geen WiFi functie aan hebben toegevoegd. Bluetooth is heel handig voor onderweg, en juist WiFi zou super handig zijn voor in- en rond huis. Dat houdt je telefoon bruikbaar wanneer je muziek afspeelt en laat je deze speaker gebruiiken binnen een breder smart-home. En we weten van o.a. de S1000W dat Edifier hun WiFi draadloze streaming inmiddels prima onder de knie heeft. Een QD35W, zelfs met een meerprijs van 50 euro meer, zou in mijn optiek een no brainer zijn.


Het laatste nadeel in onze optiek is de keuze voor glossy plastic aan de zijkant, achterkant en bovenkant van de speaker. Dat is het soort materiaal dat gemakkelijk stof aantrekt en waarbij je erg voorzichtig moet zijn hoe je het schoonmaakt. Een zachte doek is ideaal, maar als je niet uitkijkt en per ongeluk iets schurends pakt heb je er allemaal van die micro krasjes in. Gezien het geen apparaat is dat je continue mee neemt hoeft het geen probleem te zijn, maar het is absoluut een overweging, vooral omdat de glossy zwarte delen toch regelmatig een doekje nodig hebben.


Edifier QD35 Conclusie


De Edifier QD35 combineert een hele leuke, zij het misschien ietwat gimmicky uitstraling met een uitstekend geluid. Als de uitstraling iets is wat jou aantrekt of perfect in jouw opstelling past en je wilt een speaker die ook echt lekker klinkt dan zit je aan het goede adres, en in typische Edifier stijl is de prijs echt niet gek voor het geluid dat je krijgt plus krijg je nog wat features cadeau zoals rappe lader voor je telefoon.

Let alleen wel op dat je het geen bezwaar vindt dat WiFi functionaliteit ontbreekt, en wees voorzichtig met het schoonmaken, het blijft namelijk grotendeels (glossy) plastic waarbij een onoplettend moment voldoende kan zijn om toch wat aan de uitstraling af te doen.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.