Samenvatting


De Edifier R1850DB is een uitstekende 2.0 speakerset voor op een bureau, of naast de TV in een niet te grote ruimte. Afstandsbediening is wat ‘mwah’, maar voldoet. Vooral veel power voor je geld en een aangenaam warm geluid dat voor de meeste genres uitstekend zijn mannetje staat. Serieuze bass-heads zullen een sub wellicht missen, wij zeggen dat de meeste mensen de aanwezige bass ruim voldoende zullen vinden. Beter kan, maar ‘iets’ beter kost je al snel flink meer. De toevoeging van een optische ingang voor o.a. console gamers en een sub uitgang voor de liefhebber maken het plaatje compleet: 8,5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Edifier R1850DB review


Met de Edifier R1850DB keren we een klein beetje terug naar een eerdere review, namelijk die over de Edifier R1700BT. Mocht je het allemaal lastig kunnen bijhouden dan snappen wij dat, want de dames en heren van Edifier hebben er een handje van om hun productportfolio regelmatig in te vullen met bijna hetzelfde maar toch net even andere producten. De R1850DB is de basis (lees: zelfde drivers ingebouwd) gelijk aan de R1700BT maar komt met een optische ingang erbij, een coax ingang (tot zover zinvol), heeft een sub uitgang voor een losse sub en het kersen-achtig hout maakt plaats voor een zwarte afwerking. Bluetooth zat al op de R1700BT en blijft hier ook aanwezig.

De inhoudelijke toevoegingen zouden normaliter een iets hoger prijspunt doen verwachten, maar dat blijkt niet het geval: ook de R1850DB ligt in de winkels tussen de 155 en 159 euro.

Uitpakken, bouw en features


Zoals vaker geen klagen wat betreft de aanwezige bekabeling. Niet alleen zit er een 5 meter kabel bij om de speakers met elkaar te verbinden, maar je krijgt ook de tulp, 3.5mm en optische aansluitkabel meegeleverd. Verder in de verpakking: twee speakers, één afstandsbediening.

De R1850DB’s zijn dankzij de zwarte kleurstelling iets minder opvallend dan de vele Edifier modellen die vaak net even hun eigen kleurstelling hebben. Het houtpatroon is nog altijd aanwezig (ik zeg patroon, want massief houten speakers krijg je voor dit soort bedragen niet), maar dan simpelweg in een veel breder inzetbare kleur. Kleine design lijnen geven de speakers iets van karakter, iets waar de licht gekantelde voorzijde ook bij past, maar het lijken vooral speakers om niet te veel op te vallen tot zover mogelijk met ca 25m hoge units.

Bouwkwaliteit is goed, niet uitzonderlijk, maar voor dit bedrag keurig in orde. Afwerking op een vergelijkbaar prima niveau. Het is de prijsklasse waarin je een goede balans tussen degelijke bouw en vooral veel geluid voor je centen hoopt te vinden, en dat weet Edifier volgens mij prima. Bovenop zien we een iets andere matte afwerking.Achterop de rechter unit zien we één van de typische Edifier focuspunten: veel opties bieden. Drie analoge inputs kunnen tegelijk worden aangesloten (voor een typische 3,5mm uitgang zit de juiste kabel om hem op de wit/rode RCA tulp aan te sluiten er ook bij), optisch erbij als meerwaarde boven de R1700BT, en de knoppen om het geluid een beetje naar wens te tunen.Onder de stofkappen zien we de 4” woofers, 19mm tweeters, bass reflex poort voorop, en op de rechter speaker de IR ontvanger voor de afstandsbediening. Mocht je willen kan je ze ‘open’ laten staan op je bureau.
En tja, een Edifier review komt natuurlijk niet zonder grapje over de ogenschijnlijk willekeurig uitgekozen afstandsbediening. Ik ben geen groot fan van dergelijke platte knoppen, maar het voldoet en in tegenstelling tot de R1700BT heb je hier wel bijna alle functies direct bij de hand. Ook de optie om bijvoorbeeld nummers te skippen op het via Bluetooth aangesloten apparaat is fijn. Pluspunt dat er een afstandsbediening bij zit, maar we kunnen hem niet als meer dan ‘voldoet’ bestempelen.


Specs
In de praktijk


Als referentiekader voor deze review hebben we de Edifier R1280DB (129 eur) en de Edifier S880DB (279 eur) uit de kast getrokken. Deze sets hebben we inmiddels enkele weken naast elkaar gedraaid. De R1280DB is de feature-technisch iets uitgebreidere variant op de R1280T die we oorspronkelijk naast de R1700BT hadden staan, dus in zekere zin was deze review een herhaling van onze oorspronkelijke R1700BT review.

We hebben het vaker gezegd maar het is nu eenmaal de realiteit: het feit dat er nauwelijks nog fabrikanten zijn die zich echt bewust op pc speakers gooien maakt het voor Edifier redelijk eenvoudig. Dat doet echter niets af aan het feit dat deze speakers volledig op eigen kracht een heel aantrekkelijk geluid presenteren. De eerste indrukken zijn net als toen vrijwel uitsluitend positief, want het geluid klinkt lekker vol, uitstekend in balans en laat ook onderin maar weinig te wensen over. De toevoeging van de sub uitgang geeft je weliswaar de optie om een subwoofer toe te voegen, en we hebben bij de S350DB gezien dat een dergelijke sub ook echt wel wat toevoegt voor de laagste regionen, maar we kunnen niet zeggen dat we hier bass missen; iets wat je voor veel kleine 2.0 setjes wel doet.

Overigens is de sub toevoeging wel apart, want Edifier verkoopt zelf geen losse subs. Hoewel je leuke subs kan vinden richting de 100 euro vraag ik mij af in hoeverre je een dergelijke combi echt wil maken. Halen we de onlangs door ons gereviewde Edifier S350DB even aan, een set van 299 euro, dan heb je daar niet alleen een stevige sub bij zitten, maar zijn ook je primaire drivers een stap beter dan wat je hier krijgt. Het lijkt er voor mij op dat die sub uitgang vooral is toegevoegd ‘omdat het kon’ of voor mensen die reeds een (oude) sub hebben liggen, danwel vrezen dat ‘slechts’ een 2.0 set niet aan hun bass verslaving zal voldoen.

Wij zouden eerder zeggen dat de bass net een tikkeltje te veel invloed uitoefent op het geheel dan te weinig; de knop achterop op -1/-2 bleek voor ons de meest aantrekkelijke uitkomst met deze set voor praktisch elk genre wat voorbij komt (elk, met uitzondering van niche harde stijlen wat de productiviteit niet ten goede komt). Vergeleken met de aanzienlijk duurdere S880DB merken we ook wel waar je geld daar in zit: het detail in de hogere regionen is daar wel een stap beter, en dat kan je niet oplossen door de treble knop even een draai te geven. Beter geluid kost je gewoon geld.


Aan de andere kant moeten we ook reëel zijn en duidelijk stellen dat het verschil in geluidskwaliteit niet als ‘twee keer zo goed’ kan worden samengevat wat de prijs zou vermoeden; de duurdere S880DB biedt wat meer detail en nuance, maar vereist wel een aandachtig oor om de echte meerwaarde aan te wijzen. ‘Gewoon’ een radiostationnetje opzetten terwijl je in huis bezig bent zal je niet snel het idee geven dat je 130 euro minder hebt geïnvesteerd. Hetzelfde gaat ook op voor bijvoorbeeld een Bluetooth stream, want deze ietwat eenvoudigere set brengt kleine inperfecties door een lagere streamkwaliteit bijvoorbeeld minder nadrukkelijk over. Objectief is dat weliswaar een indicatie dat de S880DB dan beter is, maar subjectief is het heel praktisch; je zal tenslotte niet alleen maar naar high-res FLAC bestanden luisteren als koper van een ca 150 eur speakerset.

Terugkijkend naar de originele review van de R1280T en R1700BT krijg ik het gevoel dat ik in die tijd toch iets te veel nadruk op het prijsverschil heb gelegd. Ik blijf erbij dat wat je voor je euro’s krijgt in die 1280 series dat het echt meer dan top is, maar met zo’n 25 euro tussen de R1280DB en de R1850DB is het extra vermogen hier toch wel significant. Uitgaande dat je zaken als een optische ingang graag wilt, bijvoorbeeld om naast je pc ook je PS4 of Xbox er direct op aan te sluiten, dan zouden we toch serieus ons best doen om die 25 euro ergens vandaan te toveren. Net wat meer power onderin, net wat meer body in de muziek over de hele range eigenlijk; gewoon overtuigend een klasse dikkere speakers.

Het zijn wel duidelijk speakers die bedoeld zijn om op korte afstand of in relatief kleine ruimtes gebruik van te maken. Als PC speaker komen ze heel goed tot hun recht, of naast de TV terwijl je op de TV zit te gamen; geen gebrek aan ‘knallen’ in games wat dat betreft. Echter een huiskamer film speaker zouden we het niet noemen. In onze ca 35m2 testruimte is het uitstekend vertoeven wanneer de muziek in de achtergrond lekker zijn ding doet, maar merk je de beperking van de relatief bescheiden kastjes op hogere volumes; enige vervorming wanneer we de muziek ‘lekker hard’ aanzetten. Voor middelgrote of grote huiskamers waarin je deze set als hoofdspeakers voor alles en nogwat wil gebruiken zouden we wat meer investeren en naar grotere kasten kijken.


Conclusie


Met het grote aantal modellen is Edifier soms lastig om te volgen, maar de meeste productlanceringen blijken eigenlijk niet meer dan logisch. De R1700BT was al een hele knappe speaker voor de vraagprijs, en de R1850DB pakt die prima basis en maakt hem net nog even wat praktischer: vooral mensen die ook een PS4 of Xbox hebben zullen de toevoeging van de optische ingang toch zeker weten te waarderen. Gelijktijdig je PC, console, en telefoon (via Bluetooth) kunnen koppelen is toch iets wat je niet standaard in speakersetjes tegen komt. De toevoeging van de subwoofer uitgang is ongetwijfeld ook fijn voor een paar mensen, we weten dat er wat vraag naar is in elk geval.

Het zijn niet de meest genuanceerde detail monsters voor de audiofiel, maar daar is de prijsklasse ook niet naar, maar voor het geld zijn dit toch echt verdomd volwassen speakers voor ieder die zo veel mogelijk ‘lekker geluid’ uit een redelijk bedrag willen knijpen ongeacht wat je speelt. Het is een set bedoeld voor mensen die kleine pc speakertjes prut vinden en wat stevigers willen. Mensen die vermoedelijk ook stevige bass willen waar een echt compacte speaker toch nimmer aan komt, en dan zonder dat een sub per sé noodzakelijk is.

En dat krijg je: muziek komt weliswaar ietwat aangezet (warm, levendig) maar daardoor subjectief aantrekkelijk tot het oor, en muziek inhoudelijk kunnen we niets aanwijzen wat beter kan zonder naar aanzienlijk duurdere alternatieven te grijpen. Pas als het volume echt stevig opkrikt merk je de meerwaarde van nog grotere klankkasten, en de meerwaarde van meer verfijnde speakers (denk aan de S880DB (279 eur)) zal de aandachtige luisteraar weliswaar kunnen horen bij hoge kwaliteit bronbestanden en instrumentale stukken waarbij detail uit kan blinken, maar dergelijke kwaliteiten weten we niet in de nabijheid van het R1850DB prijspunt te vinden. Besides: wanneer is er niet wat mooiers op de (verre) horizon?

Al met al een heel mooi value pakketje voor een brede doelgroep, van naast de console tot op je bureau. Netjes gebouwd, aantrekkelijk geluid, fors maar niet te fors dat het voor velen onpraktisch wordt (denk S1000DB). Voor dit bedrag vinden we niets te klagen, hooguit dat we liever een stuggere afstandsbediening zien; iets met mieren.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
18 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis
Dennis
4 jaren geleden

Leuk setje voor op het bureau erbij 🙂 Zeker als je gewoon aan het werk bent en geen headset op wilt om naar de radio te luisteren. + horen we het vrouwtje ook nog roepen als de koffie klaar is! Mooie review weer! 🙂

p.s. die zwarte afwerking is ook wel netjes. Wat dat betreft houden ze de afwisseling er wel in met alle kleuren/patronen.

Renald
Renald
4 jaren geleden

Leuk geschreven weer! Heb weer met plezier het doorgelezen

test
test
4 jaren geleden

Inderdaad leuk artikel! Dank

Mart Lommers
4 jaren geleden

mei 2018

Jaap
Jaap
4 jaren geleden

Ik heb de Edifier R1700BT al een jaartje of zo op mijn bureau staan, en die hoeven voorlopig niet weg. Prima speakers met inderdaad voldoende bass. De afstandbediening is matig, maar hoe vaak gebruik je die? Bedankt voor deze uitgebreide review!

Rick
Rick
4 jaren geleden
Reply to  Stephan

Hallo, heb hier 2x een set R1850DB aan de pc aangesloten staan , behoorlijk goed geluid maar met tijd en wijle komt er ineens zomaar een brom opzetten , soms wat minder soms heel overheersend, en om dit te verhelpen moet ik ff aan een plastic tulpstekker zitten die achterin de box aangesloten zijn en de brom is weg Kan ik deze irritante brom uit de wereld helpen door de plastic tulpstekkers te vervangen voor vergulde dubbel afgeschermde tulpstekkers ?

Marcel
Marcel
3 jaren geleden
Reply to  Rick

Ik had ook een bromtoon bij de 1280 als de speaker aan stond en de 3,5 jack in de computer zat. Computer stond op dat moment uit. Bleek een aarding probleem te zijn. Kennelijk zijn deze speakers daar gevoelig voor. Houdt eens draad tegen de buitenmantel van een tulp aansluiting op de speaker en de andere kant tegen een stuk blank metaal van b.v de verwarming. Dan heb je de speaker geaard en bij mij was het probleem toen over. Je kunt 2 krokodilklemmetjes kopen met een draad ertussen. Ik heb zelf een tulp stekker gesloopt door de middenpin eruit te halen en de buitenmantel over de buitenmantel van de tulpaansluiting op de speaker te schuiven en een draad eraan te solderen. De andere kant heb ik op de coax aansluitingen van mijn stekkerdoos aangesloten die tegen overspanning is beveiligd.

Chris
Chris
3 jaren geleden

Normaal gesproken reageer ik nooit op reviews, echter wil ik nu wel even melden dat het artikel fijn geschreven is. Het geeft zeker wel een goed beeld van wat we kunnen verwachten van de speakers. Wat ik alleen mis is de vergelijking met de specs tussen de 1280 en 1850. Wellicht is dat al in de review over de 1700 gedaan, in dat geval voldoet een copy-paste natuurlijk. Waarom ik dat mis is simpelweg omdat de 1280 wordt aangehaald in de review. Zelf heb ik de 1280DB ooit gekocht om de Logitec X-530 5.1 speakerset van mijn game-PC te vervangen. Het geluid was prima tot goed te noemen, echter werden de kabels op een gegeven moment een door in het oog. De overstap naar een 2.0 set leek mij in eerste instantie vrij onlogisch, maar door de goede reviews en het gebrek aan kabels wilde ik het toch proberen. Het… Lees verder »

Eric
Eric
3 jaren geleden

Ik was al heel tevreden over de speakers. Luister met Audirvana op mijn iMac. Recent een AudioQuest Beetle en AudioQuest JitterBug er tussen gezet. Een opmerkelijk verschil. Als je je ogen sluit lijkt het als of de muzikanten op je bureau zitten. Heb nog een powercable in bestelling staan. Benieuwd wat dat nog extra gaat toevoegen.

Fransizo
Fransizo
2 jaren geleden

De speakers zijn oké qua geluid maar de afstandsbediening is ver beneden de maat. Is er een alternatief bekend voor deze AB waarbij de bass en treble het liefst ook geregeld kunnen worden?

Fransizo
Fransizo
1 jaar geleden

De afstandsbediening is leuk maar van slechte kwaliteit. Moest al snel vervangen worden. Deze niet meer hard indrukken want dat is funest. Vraag me af of een universele AB het ook doet op deze Edifier? En welke? Edifier.com is sowieso moeilijk te contacteren.