Samenvatting


De Edifier R980T is een prima 2.0 speakerset voor bij je computer, tv of in een niet al te grote ruimte. In het algemeen is het een prima set voor een mooie prijs, zo klinkt het geluid uit deze speakers goed en is de bouwkwaliteit ook nog verrassend goed. Helaas mist er op een aantal vlakken een beetje kracht in de geluidsweergave, zo klinkt de set op het gebied van lage tonen wat zwak en had het allemaal net iets beter gekund, op de hoge en middentonen klinkt het verder allemaal erg netjes. Als je wat meer uit kan geven krijg je daar ook echt wat voor terug, maar voor €65 kunnen we niet veel meer verwachten dan wat we horen en laat hij een prima indruk achter als instap 2.0 set: 7,5/10.


Edifier R980T review


De laatste tijd is een nieuwe review betreffende Edifier vrijwel onmisbaar; speakers, koptelefoons en eigenlijk alles wat ook maar geluid maakt komt hier langs. Op het gebied van speakers komt Edifier steeds meer op met de 2.0 sets wat ik persoonlijk een bijzondere keuze blijf vinden, een losse subwoofer is toch makkelijker te realiseren? Edifier doet dit daarentegen bijzonder goed en elke 2.0 set die hier is langsgekomen gaf een zeer goede indruk. De Edifier R980T is daar een goede toevoeging op.

Met een dagprijs van €63 is de R980T op het moment de goedkoopste ‘non-budget’ 2.0 speakerset van Edifier. Met een robuust houten uiterlijk en prima geluidskwaliteit is dit namelijk een erg mooie set wanneer je niet te veel wilt uitgeven, waarbij kwaliteit natuurlijk wel een belangrijk punt blijft. De Edifier R980T is niet de nieuwste gezien hij al ongeveer 4 jaar verkrijgbaar is, toch kan het nog steeds een interessante keuze zijn.

Uitpakken en algemene bouwkwaliteit


De doos is, zoals we van Edifier gewend zijn, erg netjes en duidelijk. Het geheel zit stevig verpakt samen met een handleiding, RCA-aux kabel, RCA-RCA kabel en een kabel om de speakers aan elkaar te verbinden. Deze kabel is een standaard rood/zwart-kabel die veel wordt gebruikt om losse speakers aan een subwoofer te verbinden, daarom kan je dus altijd een kortere of langere gebruiken mocht de kabel van Edifier niet voldoen.
De specificaties kunnen zeker niet ontbreken, er zijn niet al te bijzondere dingen op te merken:


De speakers zelf zien er goed en kwalitatief uit. Het materiaal van deze speakerset is geen onbekende, namelijk een houtpatroon in de kleur zwart. De speakers hebben geen bijzondere design features zoals je vaak wel bij Edifier ziet, de set ziet er gewoon mooi neutraal uit en zal het ook goed doen als je gewoon een leuk speakersetje zoekt, met hun hoogte van 21,5 cm zijn het namelijk vrij compacte speakers.
Zonder de stofkappen ziet de set er toch iets spannender uit, zo kan je de 4” woofers en de 13mm tweeters goed zien. Ook zit er nog een bass reflex poort, maar wat ik hier mis is de IR ontvanger die elke andere Edifier 2.0 set wel heeft, de R980T komt namelijk zonder afstandsbediening of ondersteuning ervan. Dit zal voor de meesten ook geen groot probleem zijn maar het had leuk geweest als er wel een bij zat. Verder is het allemaal kwalitatief goed in orde.
Verder naar de achterkant, waar we een aantal dingen aantreffen: een power switch, basregelaar, volumeregelaar, pc-in en aux in. Vreemd aan de aux in is het feit dat het geen aux maar RCA is, gelukkig levert Edifier wél een aux – > RCA kabel mee. De speakers onderling verbindt je met de standaard rood/zwartkabels die je normaal ook gebruikt bij een aparte receiver, Edifier levert een kabel mee van zo’n 2 meter.

Overall ervaring betreffende de bouwkwaliteit, het ziet er allemaal goed uit en het voelt allemaal prima aan. Natuurlijk kan je voor €65 geen enorme kwaliteit verwachten maar Edifier komt toch erg ver met deze speakerset, zo is kwalitatief alles goed op orde en is de afwerking ook prima. Persoonlijk mis ik wel een afstandsbediening en vind ik daarbij de set iets saai ogen, echter is dat meer een luxeprobleem dan een echt minpunt.

Geluidskwaliteit


Een groot persoonlijk punt is de gewenning aan een aparte subwoofer welke ik altijd in bezit heb gehad. Mijn eerste ‘echte’ zelfgekochte speakerset was een Logitech Z506, deze kocht ik toen ik elf jaar was en ik was er super blij mee, helaas heb ik hem drie keer terug moeten sturen vanwege defecten. Toen ik het echt zat was heb ik de C2XD van Edifier gekocht welke ik dus nog steeds in bezit heb, in de 7 jaar tussen de Z506 en het heden heb ik dus nooit een andere speakerset bij mijn computer gebruikt welke geen losse subwoofer had, vandaar is de R980T 2.0 set voor mij iets heel nieuws. Voor het eerst een set zonder subwoofer, dat gaat wat tegen mijn principes in; waar komen de lage tonen nu vandaan? Tijdens de testperiode ben ik echter alsnog verrast.

Over de duurdere modellen van Edifier is al genoeg gezegd, zo gaf elke nieuwe 2.0 set een zeer goede indruk en was er gewoon geen enkele uitzondering. De R980T is daarentegen een stuk goedkoper dan de andere 2.0 sets van Edifier en is daarom een heel ander verhaal, dit hoor je dan ook zeker in de geluidskwaliteit. Zoals het vrij neutrale uiterlijk mij al deed vermoeden klinkt deze set erg als zo’n 2.0 miniset van €100 die je vroeger overal zag, toevallig heb ik ook zo’n set staan en na een kleine test bleken deze sets ook veel overeenkomsten te hebben, hoewel de Edifier toch net even wat beter klonk over het algemeen.

Waarin je het kwaliteitsverschil erg merkt is bij het nummer ‘The Spectre’ van Alan Walker, als popmuziekliefhebber luister ik uiteraard graag naar de nieuwste muziek en ik ben dan ook erg fan van Alan Walker, daarom kon dit nummer zeker niet missen in de vergelijking. Tijdens dit nummer is er op een bepaald moment een passage waar echt een diepe bass onder zit en die ik met elke 2.1 set goed hoorbaar kreeg, met de R980T mis ik dat toch echt. Het zit waarschijnlijk meer in de persoonlijke beleving maar er mist gewoon een bepaalde diepgang in de geluiden die deze set produceert.

Het volgende wat ik gedaan heb is het vergelijken van deze speakerset met een aantal sets welke ik op het moment in het bezit heb; Creative Kratos S5 (€139), Edifier C2XD (€99) en de Edifier M1390BT (€99). De laatste, de M1390BT, is in principe een M1390 met alleen Bluetooth als extraatje, we houden hier dus de prijs van de M1390 (€79) in ons achterhoofd omdat ze qua geluidsweergave identiek zijn. Tijdens het vergelijken merk je gelijk dat de Kratos S5 en de C2XD qua bass overheersen en dat ze op dat vlak erg veel power hebben, wat ook geen wonder is gezien beiden sets dubbel het vermogen hebben van de M1390BT en de R980T. Qua middentonen doet elke set het prima, met de hoge tonen zijn er echter grote verschillen te merken, zo klinkt de Kratos S5 wat matig en klinkt de M1390BT goed (maar niet geweldig goed). De R980T verrast mij op dit gebied, het geluid klinkt namelijk erg helder en zuiver mits je niet te veel bass inmengt, met de C2XD ernaast hoor je veel overeenkomsten op dit gebied. Uiteindelijk klinkt de R980T dus erg goed voor het geld, en gezien de praktische voordelen van geen sub te hoeven plaatsen.


Uiteindelijk blijft geluidskwaliteit een lastig onderdeel om over te oordelen gezien dit voor iedereen relatief is, persoonlijk blijf ik zelf neigen naar de 2.1 sets met flink vermogen en wat gestamp. Wanneer je fan bent van een rustiger muzieksoort dan ik zal je wellicht meer waarde hechten aan een nette set met heldere hoge tonen, en dan zal een compacte 2.0 set geen verkeerde keuze zijn, met als bijkomend voordeel dat je geen aparte subwoofer kwijt moet en wanneer je het volume vaak laag hebt staan ook wat meer body houdt dan een set die meer op volume en daarbij de sub moet teren. Aan keuze geen gebrek in elk geval, Edifier heeft een enorme range aan speakers, in de wetenschap dat het geen goed/fout verhaal is maar een kwestie van smaak.

Conclusie


De welbekende 2.1 speakersets lijken al jaren de perfecte oplossing te zijn voor je computer: 2 satellieten met een losse subwoofer voor een goede mix van van hoge/midden/lage tonen. Toch gaat Edifier steeds meer de kant op van de 2.0 sets: De R1280T, R1700BT, R2000DB en nog veel meer komen steeds duidelijker in beeld en verdringen zelfs een groot aantal bekende 2.1 sets in populariteit. Niet heel vreemd, want het budget dat uit de subwoofer vrij komt geeft ruimte voor krachtigere drivers in de twee torentjes op je bureau en dat blijkt ook al snel veel bass te bieden, flink meer dan je zou verwachten gezien het prijspunt en opgegeven vermogen. De R980T is een goedkope toevoeging aan de vele 2.0 sets die Edifier verkoopt en wat basic in bijvoorbeeld de extra knoppen, maar dat houdt in dat je geld grotendeels in het geluid zit.

Als speakerset op zich is de R980T een mooi klein setje, de speakers zijn met een hoogte van zo’n 21,5 cm niet al te groot maar hebben door hun houtlook een robuuste uitstraling. Afwerking is ook prima in orde, qua aansluitingen is er ruim voldoende aanwezig; namelijk twee RCA-uitgangen en de bijbehorende kabels zal voor de meeste pc- of tv-setups voldoen, al zullen console gamers een duurder versie met optische ingang waarderen (R1280DB bijvoorbeeld)

Op gebied van geluidskwaliteit is het maken van een keuze altijd lastig, tussen de besproken 4 speakersets zaten echt merkbare verschillen in de kwaliteit van het geluid. Zo heeft de Kratos S5 stevige lage tonen maar minder presterende hoge tonen, de R980T klinkt daarnaast super helder maar toont toch dat het laag wat minder is vanwege de ontbrekende sub, zeker op hogere volumes. De C2XD klinkt overall heel erg goed, zelfs als de sub soms wat overheerst maar is ook de duurste. Als we dan als laatste de M1390BT bekijken zit die overal net een beetje tussen. De R980T is juist de goedkoopste in deze vergelijking en hoewel hij overtuigd met mids en highs blijf je de aggressieve prijsstelling een beetje voelen in de bass. Alsof een paar tientjes meer toch echt goed van pas zouden komen.

Voor een set van maar €65 brengt de R980T toch erg veel goeds, het is een stevige speakerset met prima geluid en als je niet meer uit wilt geven komt het uitstekend over. De echte muziekfanaat zal verder willen kijken gezien de focus duidelijk op de prijs ligt, en zeker in wat hardere muziekstijlen of hogere volumes hadden we toch wat meer body willen zien, echter wel leuk voor wanneer het niet duurder mag, of wanneer je ‘bass’ eerder een nadeel ziet waar de buren last van kunnen hebben dan een voordeel.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.